Rab postao gigabitni otok uz pomoć Vipneta

blank
dav

Vipnet je Rab učinio gigabitnim otokom korištenjem hibridnog rješenja – dovođenjem optike na otok Krk, a zatim se uz mikrovalne radijske veze signal zrakom s Krka prenosi na otok Rab (i na otok Cres). Posjetili smo Rab uz demonstraciju Vipnetove 5G funkcionalnosti.

Prijenos podatkovnog signala na kopnu nije problem, ali dovesti brzi internet na otoke nije nimalo jeftino – bilo bi potrebno žicom povezati kopno s otokom, što bi bila milijunska investicija u primjeru otoka Raba. Kako bi i otočani uživali u velikim brzinama interneta, Vipnetovi stručnjaci u suradnji s Ericssonom primijenili su hibridno rješenje korištenjem optike i zraka. Internetski signal najprije su optičkom infrastrukturom doveli do otoka Krka a zatim se brzi gigabitni signal putem zraka odnosno uz pomoć mikrovalnih radijskih veza prenosi na otoke Rab i Cres.

Predstavljeno je to u srednjoj turističkoj školi Markantuna de Dominisa na Rabu, koja je odabrana u eksperimentalni program predstojeće kurikularne reforme. Vipnetove investicije u razvoj mreže i novih tehnologija na obali i otocima njihovim stanovnicima pružaju mogućnost da ne moraju napuštati svoja naselja kako bi se educirali, brinuli o vlastitom zdravlju ili vodili posao. Demonstrirano je to pomoću novog STEMI robota koji robotiku kao kompleksnu znanost svodi na razumljivu i zabavnu edukaciju za svakog učenika.

blank
Stemi robotom upravlja se putem mobilne aplikacije

Nova serija robota hrvatske tvrtke Stemi nudi veće mogućnosti interakcije s robotom, a uz pomoć senzora dodira robot Stemi Hexapod 2018 se sada može programirati da reagira na škakljanje dok svoje raspoloženje može iskazati kroz šest raznobojnih lampica. Novost je „virtualni laboratorij u kojem svatko može iskusiti stvaranje tehnologija i zajedno s STEMI inženjerima proći kroz pravu tehnološku avanturu izrade robota – od 3D modeliranja, matematike do elektrotehnike.“ Istaknuo je Marin Trošelj, direktor tvrtke STEMI. Cijena jednog robota je oko 2000 kuna, dolazi u dijelovima, a prvi robot Stemi je predstavio 2014. godine. U planu su novi moduli koji će robotu omogućiti prepoznavanje okoline i razne interakcije s okolišem, a 70 posto robota proizvodi se u Hrvatskoj. Plan je u 2018. godini napraviti 2000 robota.

blank
Marin Trošelj, direktor tvrtke STEMI

Ljeti se broj stanovnika Hrvatske zbog dolaska turista povećava i do deset puta pa je potrebno svima osigurati dovoljne kapacitete i brzine prijenosa podataka. Godišnji rast korisnika mobilnih usluga u Hrvatskoj je 100 do 200%, a ove se godine očekuje znatan porast zbog korisnika koji prošle godine, nakon ukidanja roaminga u EU, još nisu bili dovoljno upoznati s tom regulativom.

blank
Od kopna do otoka Raba trajektu je potrebno oko 15 minuta, ali trajektom se ne prenosi i internetski signal

Hrvatska je na 2/3 površine ruralna te nemamo dovoljno izgrađenu kvalitetnu infrastrukturu po pitanju digitalnog gospodarstva. U odnosu na ostatak Europe, Hrvatska je prema DESI indeksu (Digital Economy and Society Indeks) na 22. mjestu od 28 zemalja. Ultrabrzi širokopojasni internet brzine 100 Mb/s i više zastupljen je samo 34,1%, saznali smo od Tomislava Makara, glavnog direktora za tehniku u Vipnetu. Od Makara smo saznali i kako današnja antenska tehnologija može pratiti korisnike – ako se trajekt s ljudima vozi prema Rabu antene se mogu okretati i usmjeravati prema korisnicima čime se povećava brzina prijenosa podataka. Pokrivanje se uz pomoć MIMO (Multiple-input multiple-output) na taj način može povećati do četiri puta, a brzine se povećavaju do dva puta. Između 2019. i 2020. godine u Hrvatskoj se očekuje standardiziranje frekvencijskog pojasa za 5G pa tada možemo očekivati da 5G starta s radom od strane Vipneta.

blank
Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku u Vipnetu

U Hrvatskoj danas nije moguće kupiti optičku infrastrukturu, a za mnoga područja ne koriste se niti predviđena sredstva od EU. Saznali smo kako Vipnet značajno povećava ulaganja u optičku infrastrukturu, godišnje se dolazi do novih 50.000 kućanstava, a trenutno su vlastitom optikom dužine 4000 km pokrili 500.000 kućanstava. Za korisnike koji trebaju brzi internet, a nisu u dosegu optike Vipnet nudi Homebox, mobilno rješenje koje ne koristi žicu.

blank
Martina Rizman Matić, direktorica Korporativnih komunikacija u Vipnetu