Rabljeni pametni telefoni prodaju se bolje nego novi modeli

blank

Već treću godinu zaredom prodaja novih pametnih telefona je u padu, ali istovremeno prodaja rabljenih doživljava sve veći uspon

Analitička kompanija IDC procjenjuje da se u 2019. godini u cijelom svijetu isporučilo 206,7 milijuna rabljenih pametnih telefona, kroz second-hand trgovine. U godini prije, u 2018, isporučeno je 175,8 milijuna rabljenih pametnih telefona.

IDC predviđa da će tržište rabljenih (second-hand) mobitela do 2023. porasti na 332,9 milijuna jedinica, po godišnjoj stopi rasta od 13,6 posto.

Iako se proizvođači trude proizvesti nove modele, s kojima pokušavaju ispuniti zahtjev kupaca za razumnom cijenom i novim značajkama, očigledno je došlo do zasićenja tržišta odnosno korisnici ne vide benefite zamjene svojih pametnih telefona. Velika su očekivanja od 5G modela pametnih telefona koji su se tek počeli pojavljivati, ali za sada po vrlo visokim cijenama.

Tržište korištenih pametnih telefona i dalje raste te ne pokazuje znakove usporavanja u svim dijelovima svijeta. Istovremeno, IDC-ovi podaci pokazuju da je isporuka novih pametnih telefona u Q3 2019. stagnirala, uz povećavanje od 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje u 2018. godini, na 358,3 milijuna jedinica.