Samsung i Apple padaju dok Huawei, Oppo i Vivo rastu

Prodaja-mobitela

Iako je tržište pametnih telefona u padu, nekoliko proizvođača i dalje ostvaruje rast prodaje

Prema podacima koje je za prvo ovogodišnje tromjesečje objavio Gartner, a prenosi Statista, prodaja pametnih telefona u svijetu je u padu – u Q1 2018 isporučeno je 383,5 milijuna novih smartphoneova, a u Q1 2019 isporučeno je 373 milijuna. Pad je to od 2,7 posto. Razlozi slabijoj prodaji su povećanje cijena uređaja, manjak inovacija te duži ciklusi zamjene mobitela.

Na dva najveća svjetska tržišta pametnih telefona, u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini, prodaja je smanjena za 15,8 odnosno 3,2 posto, što ukazuje na to da je premium segment tržišta jače pogođen usporavanjem nego su pogođeni uređaji s nižom cijenom.

Vodeći je Samsung, ali su s prošlogodišnjih 78,6 milijuna mobitela pali na 71,6 milijuna u prvom tromjesečju 2019.

Na drugom je mjestu Huawei koji je s 40,4 milijuna u Q1 2018 narastao na 58,4 milijuna u Q1 2019. Ne zaboravimo da se Huawei pametni telefoni ne prodaju u SAD-u. Pitanje je koliko bi prodali i na tom tržištu te koju bi poziciju Huawei držao.

Apple je pao na treće mjesto, a pala mu je i prodaja – s 54,1 milijuna na 44,6 milijuna mobitela iPhone.

Četvrti je Oppo s rastom od 28,2 milijuna na 29,6 milijuna pametnih mobitela.

Peto mjesto zauzima Vivo – i ovaj je kineski proizvođač povećao prodaju, s 23,2 milijuna na 27,4 milijuna.

Ipak, velike promjene u isporukama će doći u drugom tromjesečju 2019. godine nakon što vidimo koliki je negativni učinak imala Googleova odluka potaknuta američkom administracijom.
Ako Huawei doista izgubi pristup Googleovim aplikacijama i uslugama, što se čini vjerojatnim u ovom trenutku, prodaja Huaweijevih pametnih telefona izvan Kine vjerojatno će biti izuzetno poražavajuća i tvrtka će brzo izgubiti vodeću poziciju na mnogim europskim tržištima.