Samsung je ponovo prvi u prodaji pametnih telefona u svijetu

Foto: Mislav Bušić
Foto: Mislav Bušić

Svjetsko tržište pametnih telefona počelo je 2024. godinu pozitivno, uz rast od 11 posto, a Apple je ponovo drugi

Samsung je u prvom tromjesečju 2024. godine imao udio od 20 posto (22 posto prije godinu dana), Apple je pao s prošlogodišnjih 21 na 16 posto, a Xiaomi je imao rast s 11 na 14 posto, pokazuju podaci koje je objavio Canalys.

Proizvođač za kojeg možda niste čuli – Transsion – zauzeo je četvrto mjesto, s udjelom od 10 posto (6 posto u Q1 2023). Na petom je mjestu Oppo s udjelom koji je pao s 10 na 8 posto. Svi ostali proizvođači su ukupno imali povećanje udjela, s 29 na 33 posto.

blank

Globalno tržište pametnih telefona imalo je rast od 11% u prvom tromjesečju, “tržište je počelo godinu pozitivno bilježeći značajan napredak u odnosu na isto razdoblje prošle godine”, rekao je analitičar Canalysa Le Xuan Chiew te dodao:

“Prvo tromjesečje 2023. bilo je teško zbog usporenog gospodarstva i inflatornih pritisaka. No, uz stabilizaciju gospodarstva , lansiranjem novih proizvoda i snažnim promotivnim naporima tržište se oporavilo nudeći prodavačima pametnih telefona izvrsnu priliku za oživljavanje rasta.”

“Tržište je sve više polarizirano cjenovno”, dodao je Chiew. “Početni segment je zasićen, s novim ponudama tvrtki Xiaomi i Transsion. U međuvremenu, vivo, OPPO i Samsung imaju za cilj steći veći udio na vrhunskom tržištu velikim ulaganjem u marketing i istraživanjem novih puteva za rast. Dosljednim promoviranjem Galaxy AI-ja Samsung je uspješno povećao prodaju svoje serije S24, koja je nadmašila performanse svog prethodnika.”

“Unatoč optimističnom tržištu, ključno je da prodavači pametnih telefona budno prate razine zaliha”, rekao je analitičar Canalysa Lucas Zhong.

blank blank