Samsung predstavio tri nova Galaxy S24 modela

blank

Promjene su zahvatile sva tri modela – Samsung je revidirao ekrane, ali i baterije, a velika novost je korištenje prijevoda uživo

Na predstavljanju novih Galaxy modela iz serije S Samsung je ponudio zanimljive novosti. Galaxy S24 dobio je nešto veći ekran od 6,2 inča (povećanje sa 6,1 inča) i bateriju (povećanje s 3900 na 4000 mAh).

Samsung Galaxy S24+ sada ima ekran od 6,7 inča, čime se približio vrlo blizu Galaxy S24 Ultre koja i dalje ima 6,8 inča dijagonale, ali je ekran sada ravan. Povećana je baterija na modelu S24+ na 4900 mAh (s 4700 mAh) tako da se i po tom detalju plus model približio Ultri. U sva tri modela uređaja Galaxy S24, prilagodive stope osvježavanja od 1-120 Hz također poboljšavaju učinkovitost performansi.

Fotografije su živopisnije i zadivljujuće na najsvjetlijem zaslonu uređaja Galaxy ikada. Galaxy S24 modeli postižu maksimalnu svjetlinu od 2600 nita i pružaju poboljšanu vidljivost na otvorenom uz Vision Booster.

Nije dirana snaga punjenja pa S24 Ultra i S24+ nude snagu od 45 W, a S24 se puni uz 25 W, kao i prethodnik. U praksi, baterija će se na S24 napuniti do 50 posto za oko 30 minuta dok će se za isto vrijeme na S24+ baterija napuniti do 65 posto.

Foto: Mislav Bušić
Foto: Mislav Bušić

Zadržane su iste kamere na S24 i S24+ modelima, kao što su bile na S23 i S23 – glavni senzor ostaje od 50 megapiksela, ima OIS kao i 10-megapikselni telefoto s 3x optičkim zumom, uz 12-megapikselni širokokutni i 12-megapikselni prednji fotoaparat. Video se snima u max 8K sa stražnjom kamerom.

Quad Tele System za Galaxy S24 Ultra, s novim objektivom s 5x optičkim zumom, radi sa senzorom od 50 MP kako bi omogućio izvedbu optičke kvalitete na razinama zumiranja od 2x, 3x, 5x do 10x. Glavni senzor je ostao od 200 megapiksela, telefoto od 10 je ostao i nudi 3x optički zum, širokokutni je od 12 megapiksela dok je dosadašnji telefoto od 10 megapiksela s 10x optičkim zumom zamijenjen s 50 Mpx, ali s 5x optičkim zumom.

Foto: Mislav Bušić
Foto: Mislav Bušić

Exynos 2400 na 4 nm tehnologiji koristi se u S24 i S24+ dok Snapdragon 8 Gen 3 radi u S24 Ultra modelu. Qualcommov čipset se u SAD-u i Kanadi koristi i u S24 te S24+ modelima.

Ipak, glavna novost je korištenje umjetne inteligencije, ne samo na kameri nego i za druge značajke kao što je prijevod uživo (Live Translate). Podržano je simultano prevođenje između 13 jezika, a među kojima nije hrvatski.

Vodite razgovor sa studentom ili kolegom iz inozemstva. Napravite rezervaciju dok ste na odmoru u drugoj zemlji. Sve je to moguće uz Live Translate, dvosmjerne glasovne i tekstualne prijevode telefonskih poziva u stvarnom vremenu unutar izvorne aplikacije.

Nisu potrebne aplikacije trećih strana, a AI na uređaju održava razgovore potpuno privatnima. Uz Prevoditelja, razgovori uživo mogu se odmah prevesti na prikaz podijeljenog ekrana tako da ljudi koji stoje jedni nasuprot drugih mogu pročitati tekstualni prijepis onoga što je druga osoba rekla. Radi čak i bez mobilnih podataka ili Wi-Fi-ja.

blank blank

Za poruke i druge aplikacije Chat Assist može pomoći u usavršavanju tonova razgovora kako bi se osiguralo da komunikacija zvuči onako kako je zamišljena: poput pristojne poruke kolegi s posla ili kratke fraze za natpis na društvenim mrežama. AI ugrađen u Samsung tipkovnicu također može prevoditi poruke, e-poštu i više u stvarnom vremenu na 13 jezika.

U automobilu će Android Auto automatski sažeti dolazne poruke i predložiti relevantne odgovore i radnje, poput slanja nekome vašeg predviđenog vremena dolaska tako da možete ostati povezani dok ste usredotočeni na cestu.

Galaxy S24 označava prekretnicu u povijesti pretraživanja kao prvi pametni telefon koji je debitirao s intuitivnim, gestama vođenim Circle to Search s Googleom. Kako bi korisnicima Galaxy uređaja dao nevjerojatan novi alat, Galaxy se obratio svjetskom lideru pretraživanja, Googleu, i jednostavnom gestom otvorio nove oblike otkrića.

Samsung Galaxy S24 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra

blank

Dugim pritiskom na početni gumb možete kružiti, označavati, bilježiti ili dodirivati bilo što na zaslonu uređaja Galaxy S24 kako biste vidjeli korisne rezultate pretraživanja visoke kvalitete. Ako vidite prekrasnu znamenitost u pozadini objave vašeg prijatelja na društvenim mrežama ili iznenađujuću zabavnu činjenicu na YouTube Shorts, možete brzo saznati više – bez napuštanja aplikacije u kojoj se nalazite.

Nakon što su snimljene izvrsne fotografije, inovativni Galaxy AI alati za uređivanje omogućuju jednostavno uređivanje poput brisanja, ponovnog sastavljanja i uređivanja fotografija. Za lakše i učinkovitije optimizacije, Edit Suggestion koristi Galaxy AI za predlaganje savršeno prikladnih podešavanja za svaku fotografiju.

Kako bi korisnicima pružio još više kreativne kontrole i slobode Generative Edit može ispuniti dijelove pozadine fotografije pomoću generativne AI. Kada je fotografija nakošena, AI će popuniti rubove. Kada objekt treba lagano pomaknuti kako bi bio u savršenom položaju, AI korisnicima omogućuje prilagodbu položaja subjekta i generira savršeno uklopljenu pozadinu na izvornom mjestu.

Foto: Mislav Bušić
Foto: Mislav Bušić

Kad god Galaxy S24 koristi generativni AI za pojačavanje fotografije vodeni žig će se pojaviti na fotografiji i u metapodacima tako da će to biti označeno.

Galaxy S24 Ultra prvi je Galaxy telefon koji ima okvir od titana, čime se povećava izdržljivost i dugovječnost uređaja. Znatno tanje kućište Galaxy S24 Ultra omogućuje bolje iskustvo u pokretu uz udobnije držanje.

Na Galaxy S24+ i Galaxy S24 aerodinamični One-mass dizajn zadovoljava više estetski standard s besprijekornom vezom između stražnjeg poklopca uređaja i bočnog okvira. Serija Galaxy S24 dolazi u tonovima boja inspiriranim mineralima Zemlje. Boje uređaja Galaxy S24 Ultra su: titan siva, titan crna, titan ljubičasta i titan žuta. Boje uređaja Galaxy S24+ i Galaxy S24 su: oniks crna, mramorno siva, kobalt ljubičasta i jantarno žuta.

Cijena za Samsung Galaxy S24 Ultra je od 1499 €, Galaxy S24+ košta od 1199 € dok Galaxy S24 košta od 899 €.

Pametni telefoni iz Galaxy S24 serije dostupni su u posebnom periodu pretprodaje, gdje uz kupnju jednog od uređaja dobivate model s dvostrukom većim memorijskim prostorom po cijeni osnovne varijante, čime se može ostvariti značajna ušteda i dodatni bonus. Vrijeme pretprodaje traje od 17. do 30. siječnja 2024. ili do isteka zaliha, a sve informacija potražite na linku.