Širio lažna predviđanja potresa putem društvenih mreža

blank

60-godišnji hrvatski državljanin objavljivao je kada će se naredne godine i u kojim mjestima u Hrvatskoj dogoditi potresi

Zbog izmišljanja ili širenja lažnih vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana policijski službenici Policijske postaje Vrbovsko su u suradnji s policijskim službenicima Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske dovršili kriminalističko istraživanje nad 60-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni od 28. do 31. prosinca 2020. putem društvene mreže te mreže za objavu i razmjenu videozapisa uporno objavljivao lažne i uznemirujuće vijesti i sadržaje o potresima. Objavljivao je kada će se naredne godine i u kojim mjestima u Hrvatskoj dogoditi potresi te najavljivao nove snimke i predviđanja.

Od osumnjičenog 60-godišnjaka privremeno su oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem prekršaja (računala, kamera, mobitel i drugo). Po završetku kriminalističkog istraživanja policija je protiv 60-godišnjaka podnijela optužni prijedlog, kojim je predložena kazna zatvora od 30 dana i zadržavanje u trajanju od 15 dana zbog opasnosti od ponavljanja prekršaja te time ponovnog uznemiravanja javnosti.

Osumnjičeni je 31. prosinca 2020. u žurnom postupku doveden na nadležni općinski sud gdje mu je određena mjera zadržavanja nakon čega je predan u Zatvor u Rijeci.