Stiže cool funkcionalnost za korisnike Vibera

blank

Viber osnažuje privatnost uz poruke koje će imati rok trajanja u klasičnoj chat komunikaciji

Korisnici Vibera uskoro će moći poslati poruku koja će se nakon određenog vremena sama izbrisati. Šaljete li drugoj osobi povjerljive podatke poput broja kreditne kartice, nova opcija će vam sigurno biti korisna. Zasigurno ćete i sami pronaći različite primjere primjene funkcionalnosti koju je Viber upravo najavio za milijardu svojih korisnika širom svijeta.

Kako biste kontrolirali svoj poslani sadržaj, prilikom slanja je potrebno odabrati rok trajanja napisane (poslane) poruke. Poruke sa zadanim odbrojavanjem vremena do automatskog brisanja do sada su bile dostupne samo u “tajnom chatu”, no uskoro će postati dio regularnog chata i moći će se koristiti za slanje teksta, fotografija, videa ili bilo koje vrste datoteka.

blank

Postavka vremena do “samouništenja” kretat će se od nekoliko sekundi, minuta ili sati, sve do nekoliko dana. Automatsko odbrojavanje do brisanja sadržaja započinje točno u trenutku kada osoba s druge strane otvori i pogleda primljenu poruku. Uvođenje poruka s rokom trajanja u svaki 1-na-1 chat Viber dodatno pozicionira kao najsigurniju svjetsku messaging aplikaciju.

Za kreiranje poruke s rokom trajanja korisnik treba:
● kliknuti na ikonicu sata pri dnu chata i odabrati vremenski period trajanja poruke
● upisati tekst ili odabrati fotografiju/video/datoteku i poslati poruku.

Viber je kroz godine dokazao posvećenost privatnosti svojih korisnika. U cijelom nizu inovacija u industriji messaging aplikacija, Viber je brisanje poruke kao funkcionalnost za sve chatove uveo još 2015. godine, automatsku obostranu enkripciju 2016., a skrivene i tajne chatove 2017. godine. Kako bi još jednom dokazao namjeru da komunikaciju za svoje korisnike zadrži privatnom i sigurnom, Viber najavljuje nadogradnju regularnog chata porukama s rokom trajanja.

S ponosom najavljujemo dodavanje funkcionalnosti ‘poruke s rokom trajanja’ u sve 1-na-1 chatove. Otkad ih je Viber 2017. predstavio kao dio ‘tajnog chata’, s vremenom smo zaključili da bi se takvo osiguravanje povjerljivosti, kao i obavijest o tome da je primatelj napravio screenshot ekrana, trebalo koristiti i kod klasičnog chata. Ovo je samo još jedan korak na putu prema našoj želji da postanemo najsigurnija messaging platforma na svijetu“, izjavio je Ofir Eyal, operativni direktor Vibera.