Stiže nam 6G era

blank

Pet mrežnih trendova za 2021. u pozadini imaju digitalnu infrastrukturu kao ključnu ulogu u isporuci kritičnih društvenih, ekonomskih i državnih funkcija

U poslovnom svijetu i u društvu, kao rezultat COVID-19 pandemije, sada postoji visok stupanj svjesnosti da su dostupnost, pouzdanost, pristupačnost i održivost ključni aspekti digitalne infrastrukture koje moramo osigurati. Istovremeno, konvergencija kibernetičkog i fizičkog sve je brža. Naglašena je potreba za naprednim mrežnim tehnologijama za podršku korisničkim slučajevima koji brišu granice između fizičke i digitalne stvarnosti.

U prošlogodišnjem članku o tehnološkim trendovima Ericssonov CTO Erik Ekudden naglasio je važnost mreže kao “kralješnice” digitalne infrastrukture argumentirajući da je ona idealna inovacijska platforma za pametan, održiv i povezani svijet.

Fokus ovogodišnjeg članka je na osnovnim mrežnim funkcijama povezanim s digitalnim prikazom koje omogućuje komunikacijsku paradigmu za umreženu stvarnost. Te su funkcije grupirane u 1. trendu, pod nazivom Digitalni prikaz mrežne stvarnosti.

blank

Ostali trendovi su glavni gradivni blokovi mreže koji će osigurati pružanje traženih kapaciteta i usluga, poimence:

• Prilagodljiva neograničena povezanost
• Integritet pouzdanih sustava
• Federativne kognitivne mreže
• Ujedinjena mrežna računalna struktura.

5G će u budućnosti biti glavna digitalna infrastruktura za korisnike s mobilnim i fiksnim bežičnim rezidencijalnim pristupom koja podržava usluge utemeljene na proširenoj/virtualnoj stvarnosti i umjetnoj inteligenciji.

Peta generacija će poslovnim subjektima, posebno onima koji već idu prema uslugama u oblaku, pružati bolje performanse, računarstvo na rubu, ugrađenu IoT optimizaciju, automatizaciju poslovnih procesa i odsječke mreže za kvalitetu usluga usklađenu s ugovorenim razinama usluga.