Telemach će s 5G mrežom Zagreb pokriti do adventa

blank

Više od 1,7 milijardi kuna Telemach Hrvatska će uložiti u modernizaciju mobilne mreže i izgradnju najsuvremenije optičke mreže

Telemach Hrvatska je s 5G signalom pokrio Novi Zagreb, a do kraja 2021. godine 5G će moći koristiti svi Zagrepčani. Novi Zagreb je u prvom planu i što se tiče izgradnje najmodernije optičke mreže (pokriveno je 12.000 kućanstava), a nastavljaju sa širenjem i po drugim dijelovima grada – do kraja sljedeće godine i na cijelome području Grada Zagreba.

blank

U sljedećih godinu dana oko 170.000 hrvatskih kućanstava bit će pokriveno 10 Giga optičkom mrežom. Internetske brzine koje Telemach trenutačno omogućuje svojim korisnicima su čak dvadeset puta veće od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj.

Optička mreža bit će najbrža u Europi – demonstrirano je to u Zagrebu, a postignute su brzine prijenosa podataka u downloadu do gotovo 10 gigabita (10 Gb/s). Zagreb će time postati prvi 10 Giga grad u regiji.

„10 Giga optička mreža koju gradimo bit će uvjerljivo najbrža u Europi, po brzini i kvaliteti usporediva samo s postojećom mrežom u Južnoj Koreji, koja je svjetski rekorder kad je riječ o internetskim brzinama“, izjavio je Adrian Ježina, predsjednik uprave Telemacha Hrvatske i Slovenije te dodao: „Za manje će od godinu dana 5G signal biti dostupan u cijeloj Hrvatskoj.“

Adrian Ježina, Telemach Hrvatska
Adrian Ježina, Telemach Hrvatska

blank

Nakon nedavne kupnje frekvencijskoga spektra za gotovo 110 milijuna kuna Telemach je uspješno pustio u rad prve 5G bazne stanice u Zagrebu i Osijeku, a brzine izmjerene na novoj Telemachovoj 5G mreži dosežu do 1,8 Gb/s u downloadu.

Rast poslovanja prati i znatan porast broja zaposlenika od čak 59 posto u posljednjih godinu i pol dana. 2019. godine imali su 357 zaposlenih, u 2020. godini bilo je 422 a trenutno imaju 618 zaposlenih ljudi i traže još 30 novih djelatnika.

blank