Telemach nam je prezentirao svoju 10 Giga optičku mrežu

blank

Putem brze optičke mreže uvjerili smo se da se video igra od 50 GB može downloadati za manje od 20 minuta

Do kraja aktualne godine Telemach Hrvatska svojom optičkom mrežom planira pokriti više od 70.000 kućanstava. Svi će oni, kao i oko 7000 domova na području Novog Zagreba koji već mogu koristiti gigabitnu optičku mrežu, moći uživati u izuzetno velikim brzinama preuzimanja i slanja podataka putem raznih uređaja koje će spojiti na internet.

Telemach Hrvatska time je postao operator s tri telekomunikacijska servisa te se pozicionira kao najnapredniji internetski servis i mreža. U trgovini u Novom Zagrebu stručnjaci iz Telemacha, na čelu s Nenadom Šlibarom, članom Uprave i glavnim direktorom za tehniku te Krešimirom Prlićem, direktorom maloprodajnih kanala Telemacha Hrvatska, prezentirali su nam brzine koje se postižu u živoj mreži.

Nenad Šlibar, Telemach Hrvatska
Nenad Šlibar, Telemach Hrvatska

Izmjeren je upload podataka veći od 5 Mb/s te download koji je nešto ispod 5 Gb/s, uz ping od 0 ms. Da, praktički bez ikakvog kašnjenja signala, pokazao je Speedtest by Ookla. Idealno je ovo ponajviše za gamere kojima je jako bitna latencija odnosno što manje kašnjenje signala. Pokrenuto je zatim preuzimanje igre preko PS4 konzole, a cijeli paket veći od 50 GB downloadan je za manje od 20 minuta.

blank blank

Paketi optičkog interneta dolaze s brzinama downloada do 300 Mb/s, 1 Gb/s i 2 Gb/s, a saznajemo da se najviše traži srednji paket čija je cijena 169 kuna (159 kuna za Telemach mobilne pretplatnike). Ako usporedimo početnu brzinu već je i na prvi pogled jasno da je i do deset puta veća od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj, koja iznosi 30 do 40 Mb/s.

Telemach se ne planira zaustaviti na zagrebačkom području – zahvaljujući podršci matične kompanije United Grupe uložit će 100 milijuna eura u izgradnju 10 Giga optičke mreže u Hrvatskoj. U sljedećih pet godina svojom 10 Giga optičkom mrežom planiraju pokriti trećinu Hrvatske, odnosno više od 500.000 kućanstava.

Investicije neće zaobići niti mobilnu mrežu – United Grupa obvezala se na investiranje do 230 milijuna eura u Hrvatsku u sljedećih pet godina u infrastrukturu mobilne 5G mreže te za proširenje optičke mreže koja omogućuje 10 gigabita u sekundi.

blank

blank blank