Telemach Hrvatska nastoji smanjiti svoj ugljični otisak

blank

Projekt je u skladu s Telemachovom misijom te uredbom Europske komisije o sadnji najmanje tri milijarde stabala

Samoklijajuće kuglice sa sjemenom hrasta lužnjaka, koje su ručno u Grubišnom polju izradili zaposlenici Telemacha Hrvatska, namijenjene su za pošumljavanje 10.000 m2 teško dostupnog opožarenog područja Oklaja u Šibensko-kninskoj županiji uz pomoć dronova koji su u tome puno uspješniji.

Zaštita i obnova okoliša te ulaganje u zajednicu temeljni su stupovi društveno odgovornog poslovanja Telemacha Hrvatska koji s namjerom očuvanja okoliša provodi projekt obnavljanja devastiranih šumskih područja. Posvećen cilju da korisnicima omogući usluge temeljene na najnaprednijim tehnologijama, Telemach se i kroz projekt pošumljavanja naslanja na napredna i inovativna tehnološka rješenja, u ovom slučaju ona koja omogućuju pošumljavanje iz zraka, uz pomoć dronova.

Sijanje dronom značajno je djelotvornije od prirodnog procesa – u odnosu 10 posto sjemenki koje prirodnim putem proklijaju u biljke, ovim putem učinkovitost raste do čak 40 posto. Razlog tome dijelom je i u samom sastavu kuglice za sadnju koji osim sjemenke biljke sadrži i omot od mase u kojoj ima gline, humusa, pijeska, gnojiva te sjemena trave, ali i čilija.

blank

Tako sjemenka, kad se izbaci dronovima iz zraka, može preživjeti do trenutka klijanja, a ovime ju se štiti od prirodnih uvjeta koji bi ju mogli uništiti kao i od životinja koje bi ju mogle pojesti. Ovaj projekt Telemach Hrvatska provodi u suradnji s partnerom Magic Forest.

Pošumljavanjem se obnavljaju prirodne vrste šuma prisutne na određenom području te se podiže proizvodnja kisika, potiče se i oporavak cjelokupnog ekosustava vezanog za šumska područja. Time dolazi do povećanja bioraznolikosti kukaca, ptica i drugih životinja čime se uništena područja obnavljaju puno brže nego što bi se obnovila bez ljudske intervencije.

Telemach Hrvatska nastoji smanjiti svoj ugljični otisak pa je i ovaj projekt u skladu s Telemachovom misijom te uredbom Europske komisije prema kojoj je potrebno zasaditi najmanje tri milijarde stabala na području Europske unije kako bi se ostvarili ciljevi Zelenog plana.