Televizija se ne predaje, uz interaktivnost je i korisnički orijentirana

blank

Stihovi poznatog evergreena The Bugglesa iz 1979. godine, „Video killed the radio star“ niti do danas nisu se ostvarili, a nakon radija na redu za „odstrel“ bila je televizija koja i dalje preživljava uz nove mogućnosti kao što je Iskon.TV s najnovijom funkcionalnošću pretraživanja svih televizijskih sadržaja prema kategorijama.

Televizija se tehnološki gledano mora što prije prilagoditi novousvojenim navikama svojih konzumenata pa sve više TV kuća lansira vlastite digitalne platforme kako bi gledateljima omogućile „bilo kad, bilo gdje“ koncept praćenja sadržaja iz vlastite produkcije. Televizija sada više nalikuje YouTubeu ili sličnim digitalnim servisima, a korisniku omogućuje da višeminutno „listanje kanala“ ostavi u neslavnoj i nedigitalnoj prošlosti.

blankIskonovim korisnicima TV paketa dostupno je više od 10.000 sadržaja koji se nakon personaliziranih preporuka i detaljne tražilice TV sadržaja sa svih kanala u koju se na hrvatskom ili engleskom jeziku mogu upisati ime serijala ili filma, režiser, glumac, grad u kojem se odvija radnja te bilo što drugo sada mogu pretraživati i putem kategorija. Po uzoru na digitalne servise na novom Iskon.TV-u je kroz 21 kategoriju dodatno olakšana pretraga svih emitiranih emisija, serija i filmova.

Digitalni servisi su jasno demonstrirali kako korisnik danas želi doći do sadržaja. Želi preciznu tražilicu u koju upisuje štogod mu padne na pamet. Želi vjerodostojne preporuke na početnom ekranu i želi logičnu sistematizaciju svega što mu je na nekom servisu dostupno“, pojašnjava nam šef Iskona Krešimir Madunović, koji se prvi u Hrvatskoj potrudio uvesti red u šumu kvalitetnih ali nepreglednih sadržaja emitiranih na +100 dostupnih TV kanala.

blankKako funkcioniraju Kategorije? Postojeća Tražilica na novom Iskon.TV-u je odlična ako znamo što točno hoćemo gledati. Npr. upisujemo „CSI“ i dobivamo pristup svim emitiranim epizodama (Miami, New York i Las Vegas okupljenih sa svih kanala na kojima se prikazuju). Gledateljev algoritam će mu dodatno preporučiti druge slične serije. No gledatelj ne želi krimiće nego želi pogledati romantičnu komediju, ali ne zna koju. Uz Iskonove Kategorije gledatelj na novom Iskon.TV-u u traci Kategorije, prethodnim pritiskom na tipku 0 na daljinskom upravljaču, sada odabire kategoriju Film, potkategoriju Komedija i odabire nešto za sebe.

Sve dostupne TV sadržaje Kategorije ustvari pretvaraju u veliku digitalnu videoteku, a Iskon ih je uveo dvadesetak: Serije, Film, Informativni program, Vijesti, Sport, Uradi sam, Znanstveno-popularni, Dokumentarni, Glazba, Gastronomija, Kultura, Religijski, Reality, Moda, Sapunice, Zabava, Lifestyle, Dječji sadržaji, Sadržaji za odrasle i Ostalo/razno.