Top 5 tema koje će obilježiti ovogodišnji MWC 2018 u Barceloni

blank
sdr

Mobile World Congress u posljednjih je desetak godina najčešće imao samo jednu glavnu temu, ali ove godine imaju ih čak 5!

Prošlogodišnji MWC 2017 obilježio je 5G, a za ovogodišnji koji se održava od 26. veljače pa do 1. ožujka 2018. dominirat će sljedećih pet tema:
– 5G
– uređaji
– sadržaj
– AI (umjetna inteligencija)
– IoT (internet stvari)

Tijekom 13 godina, MWC je u Barceloni predstavio neke od najrevolucionarnijih mobilnih tehnologija, iako je bilo i nekoliko promašaja, poput televizije na mobitelima, a niti pretprošle godine na velika vrata najavljeni VR nije još pronašao put prema širim masama.

blank
cof

Uz navedenih pet tema imat ćemo priliku vidjeti i kako izgleda autonomna vožnja jer unutar osam paviljona MWC-a bit će izloženi i novi automobili. Ukupno će biti više od 2300 izlagača iz 208 zemalja, a očekuje se više od prošlogodišnjih 108.000 posjetitelja, među kojima je bio i novinar portala Portofon-com.

5G

Premisa ovogodišnjem MWC-a je Stvaranje bolje budućnosti (Creating a Better Future), a nastavlja se na prošlogodišnju The Next Element na kojoj su uz 5G prevladavale i teme iz područja IoT-a. Ove godine otkrit ćemo kako će mobilni uređaji još više promijeniti naš život i način na koji živimo, krećemo se i koristimo tehničke resurse mobilnih mreža.

blank
NTT DoCoMo prezentira 5G brzine na prošlogodišnjem MWC-u

Nakon predstavljanja 5G-a prije dvije godine (2016.) kada smo govorili samo o koncepcijskim demonstracijama, u 2017. godini već su napravljeni i mnogi pokusi s 5G dok u 2018. godini možemo očekivati uvođenje komercijalnih proizvoda na tržište. Na MWC-u ćemo saznati na koji način mobilni operatori premošćuju jaz između 4G i 5G, uz sve veću upotrebu virtualizacije i automatizacije. Frekvencijski spektar također je zanimljiv, a od posebnog interesa bit će frekvencija na 28 GHz te pojas na 3,5 GHz (potonji će se najčešće koristiti za 5G, u većini zemalja). Na zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji počele su prve testne implementacije 5G-a pa će se sigurno predstaviti iskustva s terena.

Uređaji

blank

blankNajveći broj premijera na MWC 2018 bit će najnoviji pametni telefoni, a zasigurno će najveći interes pobuditi Samsung s modelima Galaxy S8 i Galaxy S8+. Novitete najavljuju Alcatel, Huawei, Sony, Asus, HP, Nokia, Lenovo, Motorola, BlackBerry. Iako se očekivalo da će Huawei predstaviti svoj novi flagship, nasljednika modela P10, odlučeno je da se premijera ipak odgodi za kasnije. Jasno, posljednjih godina su se Samsung i Huawei uspješno mimoilazili sa svojim premijerama pa u istom ritmu nastavljaju i ove godine.

blank
Zanimljivo će biti i na štandovima proizvođača čipova – Qualcomm, Samsung i Intel najavit će svoje novosti.
Jedne stvari se mnogi proizvođači mobitela plaše, a to je najava 5G-a. Naime, 5G neće baš zaživjeti u 2018. godini, a neće biti niti dostupnih uređaja pa bi se moglo dogoditi da iz tog razloga mnogi korisnici odluče pričekati 2019. godinu kako bi obnovili svoj uređaj. Znamo da prodaja telefona više ne raste kao prošlih godina, točnije u 2017. godini je prodaja pametnih telefona stagnirala pa su proizvođači rast odlučili nastaviti povećavanjem cijena uređaja, kako bi zadržali barem rast prihoda i zarade.

Sadržaj

S moćnim novim mrežama i vrhunskim uređajima, potrošači očekuju više sadržaja nego ikada. U sljedećim godinama, točnije do 2023. godine u Ericssonu očekuju da će 75 posto prometa mobilnih podataka biti korišteno za video sadržaje, uz bitan utjecaj društvenih mreža. Bit će to izazov za mobilne operatore, oglašivače i ostale sudionike, uz pokretanje novih OTT usluga te poticanja korištenja virtualne i proširene stvarnosti.

AI (umjetna inteligencija)

Na ovogodišnjem CES-u u Las Vegasu bili smo doslovce bombardirani temom umjetne inteligencije (Artificial Intelligence). Od MWC-a očekujemo dublje razmatranje ove tematike, ali i istraživanje iz kuta etike i mogućnosti koje AI donosi. Pitanje više nije što računala mogu učiniti nego smo stigli do faze kada možemo tvrditi što sve računala zaista mogu učiniti.

IoT (internet stvari)

Od IoT-a se očekuje veći utjecaj na naš život kroz aplikacije za pametne gradove, rješavanje pitanja sigurnosti i privatnosti u povezanom svijetu jer internetski uređaji su ipak još uvijek nedovoljno zreli i potrebno je prvo izgraditi povjerenje s korisnicima i tvrtkama. Pružanje sigurnosnih jamstava ključno je za omogućavanje kontinuiranog rasta ekosustava. Dakle, sigurnost više ne može biti opcija.

blank

blank