Top 5 tema koje su dominirale na MWC 2019

blank

U Barceloni se tijekom četiri dana predstavilo 2400 kompanija iz 198 zemalja svijeta, a sajam je posjetilo 109.000 posjetitelja.

Pet tema je dominiralo ovogodišnjim Mobile World Congressom, a mi ih nakon povratka iz Barcelone ukratko i predstavljamo.

5G

blankU posljednjih godinu dana napravljen je veliki napredak prema novoj mrežnoj tehnologiji 5G, standardi su dovršeni te su mobilni operatori diljem svijeta u procesu testiranja pa čak i uvođenja ranih faza. Predstavljanje 5G mobilnih telefona, koji kombiniraju nove oblike uređaja dat će dodatni vjetar u leđa. Do veljače 2020. godine, kada se održava sljedeći Mobile World Congress, za očekivati je kako će u svijetu biti više desetaka aktivnih 5G mreža.

Klasični uređaji ili uređaji koji se preklapaju

blankNekoliko proizvođača predstavilo je preklopne, savitljive uređaje – Royole, Huawei, Samsung, a razlog je i pokušaj okretanja negativnih trendova prodaje pametnih telefona iz 2017. i 2018. godine. Ipak, očekuje se da bi 2019. godina mogla biti još i teža. Konačna predstavljanja 5G mobilnih telefona daju nadu u oporavak tržišta, ali sve mora pratiti i izgradnja 5G mobilnih mreža dovoljne pokrivenosti i kapaciteta za nove uređaje koji će imati podršku za velike brzine prijenosa podataka i malu latenciju. Istovremeno uz 5G, utrka se nastavlja i na području kamera te povratkom preklopnih odnosno sklopivih mobitela.

blankUz pametne telefone, na MWC 2019 mogli su se vidjeti pametni dronovi odnosno bespilotne letjelice, zvučnici, prijenosna računala, satovi, roboti te mnogi nosivi uređaji pa čak i lunarni rover. Nikad više nije bilo automobila izloženih na prostoru od 120.000 kvadratnih metara kao ove godine

Industrija 4.0, AI i IoT

blankČetvrta industrijska revolucija koju pokreću nove tehnologije povezivanja izvor je žestokih rasprava već godinama, ali inovacije sada postižu pravi utjecaj na tvrtke diljem svijeta. Tek smo na početku uzbudljive nove ere poslovanja s pametnom proizvodnjom koja već ima koristi od IoT tehnologije. Inovacije koje pokreću umjetna inteligencija, robotika, IoT, mješovita i simulirana stvarnost transformirat će industriju i vjerojatno će biti najučinkovitije koristeći 5G i mobilnu IoT tehnologiju. Mnoge od tih inovacija bile su izložene na MWC 2019.

AI je prikazivan na većini štandova i poprima mnoge alternativne oblike. Potrošačke i poslovne aplikacije su široke i raznovrsne, ali su vidljive u mnogim naprednim tehnologijama. Jedna od najvećih koncentracija tih novih tehnologija bila je u Gradu inovacija (Innovation City) gdje su izloženi slučajevi korištenja interneta stvari.

Sadržaj

blankIgre i zabava te proširena stvarnost imaju ogroman potencijal u obrazovanju, obrazovanju i zdravstvu.

Digitalni wellness i zdravlje

blankViše sesija posvećeno je raspravi o korištenju mobilne tehnologije i interneta stvari za pokretanje pozitivnih promjena u područjima kao što je zdravstveni sektor. Vjeruje se da bi zdravstvena zaštita mogla biti jedan od najkorisnijih slučajeva upotrebe interneta stvari i 5G tehnologija: od aplikacija koje mogu pratiti zdravstvene pokazatelje do sustava koji omogućuju daljinsku operaciju pomoću robotike i tehnologije niske latencije.

U posljednjih nekoliko mjeseci platforme društvenih medija i proizvođači uređaja uveli su brojne inovacije kako bi smanjili anksioznost i depresiju od onih koji pate od ovisnosti o uređaju kako bi ograničili korištenje kod korisnika.