U rujnu, s početkom nove školske godine, stiže mobilna aplikacija Asistent

blank

Mobilna aplikacija Asistent namijenjena je učiteljicama i učiteljima kako bi im se olakšalo svakodnevno pripremanje za nastavu i vođenje pedagoške dokumentacije

Školska knjiga za rujan 2020. godine najavljuje inovativnu aplikaciju Asistent, prvu mobilnu aplikaciju za podršku učiteljima u nastavi koja će, osim pojednostavljenja procesa u svakodnevnom radu, nuditi i pomoć pri izradi individualiziranog kurikuluma za učenike koji imaju specifične odgojno-obrazovne potrebe.

Nedavno je završena demo verzija mobilne aplikacije koja predstavlja jedinstveno, originalno i cjelovito rješenje takvog tipa u Hrvatskoj, ali i Europi i svijetu, najavljuju iz Školske knjige.

Naš posao nije samo izraditi udžbenike već i biti pravi partner učiteljima i školama. U komunikaciji s njima uočili smo da im veliki dio energije oduzimaju administrativni poslovi, pronalazak valjanih informacija te kreiranje specifičnih sadržaja. I ova situacija u kojoj se sada nalazi Hrvatska, a i cijeli svijet, pokazuje koliko je važan neposredni kontakt učitelja i učenika. Mi to vidimo kao naš zadatak – pomoći učiteljima da brže, jednostavnije i lakše pripremaju dokumentaciju kako bi se mogli posvetiti svojim učenicima. Zadovoljan i posvećen učitelj ključ je uspjeha svakog društva“, izjavila je Matilda Bulić, izvršna direktorica Školske knjige.

Matilda Bulić
Matilda Bulić

Jedna od vrlo važnih značajki aplikacije jest i pomoć u izradi individualiziranog kurikuluma za učenike s teškoćama. Unose se opći podatci o učeniku, a zatim se iz pripremljene baze bira nastavni predmet, predmetno područje i nastavna tema ili domena. S nekoliko klikova učitelj odabere strategije podrške za svaki ishod, a sustav pripremi dokument za ispis.

U dijelu aplikacije za pomoć pri izradi programa za učenike s teškoćama od velike je pomoći bila upravo i suradnja s edukacijskim rehabilitatorom Antunom Zupancem i njegovim suradnicima, a cijeli je projekt započet priručnikom „Učenici s teškoćama u redovitom školskom sustavu“ vrsne stručnjakinje Aleksandre Krampač Grljušić koja je savjetnik i na ovom projektu.

blank

Zahvaljujući upravo dugogodišnjem iskustvu i najboljoj svjetskoj praksi, te suradnji s brojnim edukacijskim rehabilitatorima, pedagozima, logopedima, socijalnim pedagozima i psiholozima, te učiteljima iz prakse, u Školskoj knjizi su svjesni da se za učenike s teškoćama u razvoju ne može napraviti jedinstveni udžbenik.

Takvi udžbenici najčešće nude samo najnižu razinu znanja, a to za većinu učenika nije dovoljno. Zato su svi materijali Školske knjige prilagođeni kako bi svaki učenik, uz podršku učitelja, mogao ostvariti svoj puni potencijal. Navedene, ali i ostale, materijale moguće je naći u rubrici „Podrška učitelju“ na e-sferi Školske knjige uz svaki udžbenik.

Aplikacija Asistent bit će spremna za upotrebu u rujnu 2020. godina, a više o funkcionalnostima aplikacije na kojoj se radilo nekoliko mjeseci pogledajte u videu:

Školska knjiga utemeljena je 1950. godine u Zagrebu, a glavna djelatnost je izdavanje školskih udžbenika.