Pogledajte kako izgleda ubrzavanje zrakoplova, od 0 do 876 km/h

Airbus A319, foto: A. Grubelić
Airbus A319, foto: A. Grubelić

Od danas zrakoplovi Croatia Airlinesa redovito lete unutar Hrvatske, a mi vam donosimo ubrzavanje od 0 do 876 km/h

Putnički zrakoplovi koji u kabinu primaju od stotinjak pa do nekoliko stotina putnika prilikom odvajanja od piste postižu brzinu od oko 260 km/h. Putem mobilne aplikacije GPS Speedometer snimili smo prije nekoliko mjeseci start zrakoplova s piste u Amsterdamu, ubrzavanje, uzlijetanje i postizanje najveće brzine od 876 km/h na putu prema Barceloni.

Airbus A319, foto: D. Fabijanić
Airbus A319, foto: D. Fabijanić

Prethodno smo uključili zrakoplovni način na pametnom telefonu, u postavkama uključili lokacijsku uslugu (GPS) te mobitel naslonili na staklo pored našeg sjedišta, koje se nalazilo odmah pored prozora, kako bismo ulovili GPS signal.

Kako izgleda ubrzavanje od 0 do 876 km/h možete pogledati u prvom videu koji slijedi, a isti video smo ubrzali, ukoliko vam se ne da gledati cijeli video. U videu možete pratiti trenutnu, prosječnu i maksimalnu brzinu koju zrakoplov postiže, visinu te smjer odnosno stranu svijeta prema kojoj zrakoplov leti.

 

 

Letovi Croatia Airlinesa unutar Hrvatske ponovo su počeli redovito voziti od 11. svibnja 2020. godine, a od Zagreba do Splita možete za 50 minuta stići zrakom za 430 kuna dok se za putovanje od Splita do Zagreba plaća 350 kuna. Let od Zagreba do Dubrovnika također košta 430 kuna, traje 65 minuta dok se za let od Dubrovnika do Zagreba plaća 360 kuna.

Cijene su informativne te uključuju jedan komad ručne prtljage do 8 kilograma mase, a predana prtljaga nije uključena u cijenu. Prijevoz predane prtljage do 23 kilograma košta 100 kn po smjeru do 24 h prije leta odnosno 150 kn po smjeru unutar 24 h prije leta. Za međunarodne letove naplaćuje se 30 € po smjeru do 24 h prije leta odnosno 40 € po smjeru unutar 24 h prije leta.

Zrakoplovi se svakodnevno dezinficiraju, prilikom redovitog čišćenja putničke kabine provode se pojačane higijenske mjere, a osoblju su na raspolaganju različita dezinfekcijska sredstva.

Foto: D. Fabijanić
Foto: D. Fabijanić

Prije leta zrakoplovom

– Prije dolaska u zračnu luku izmjerite temperaturu.
– U slučaju da ste bolesni ili imate simptome respiratorne infekcije koji mogu ukazivati na COVID-19 ne dolazite na let nego kontaktirajte Kontakt centar Croatia Airlinesa.
– Putnici koji putuju u međunarodnom prometu trebaju unaprijed popuniti PLF (Passenger Locator Form) obrazac dostupan na web stranici Croatia Airlinesa.
– Ukrcaj putnika u zrakoplov počinje ranije jer se primjenjuje procedura ukrcaja u manjim grupama od zadnjeg dijela zrakoplova prema prednjem (5-10 putnika). Prvi se ukrcavaju putnici poslovnog razreda i posebne kategorije putnika.
– U putničkom terminalu i prilikom ukrcaja u zrakoplov potrebno je održavati minimalnu tjelesnu udaljenost od 2 metra/2 dužine ruke.
– Dozvoljena veličina i količina ručne prtljage treba se prilagoditi trenutnoj situaciji i uvjetima prijevoza – prihvatljive su ženske torbice, manji ruksaci i torbe za laptop koje se mogu nositi na ramenu. Veću ručnu prtljagu potrebno je predati na check-in šalteru.

Tijekom leta zrakoplovom

– Putnici na svim letovima Croatia Airlinesa obvezni su nositi vlastite maske ili pokrivala za lice. Maske je potrebno nositi za vrijeme cijelog boravka u putničkoj kabini zrakoplova.
– Prihvatljiva pokrivala za lice su: dvoslojne pamučne maske za lice, medicinske (kirurške) maske za lice te filtrirajuće polumaske s ventilom ili bez ventila (FFP2/N95).
– Za svakog putnika bit će osigurane vlažne maramice kojima mogu prebrisati sjedalo (naslon, rukohvati i sl.).
– Zbog sigurnosti je ukinut servis hrane i pića na svim letovima Croatia Airlinesa. Dostupna je samo obična voda u bočici.

Poslije leta zrakoplovom

– Nakon slijetanja zrakoplova ostanite na svojim sjedalima dok vas posade ne pozove kako biste u manjim grupama napustili zrakoplov.
– Prilikom izlaska iz zrakoplova i ulaska u putnički terminal poštujte preporuke o držanju minimalne tjelesne udaljenosti i nosite maske za lice.

 

Croatia Airlines je hrvatska nacionalna zrakoplovna tvrtka osnovana 7. kolovoza 1989. godine pod nazivom Zagal (Zagreb Airlines), sa sjedištem u Zagrebu.
23. srpnja 1990. godine Zagal mijenja naziv u Croatia Airlines.