U.S. – Croatia Forum u Zagrebu okuplja predstavnike iz javnog i privatnog sektora

blank

Tijekom dvodnevnog trajanja Foruma okupit će se najvažniji predstavnici javnog i privatnog sektora iz Hrvatske i SAD-a

U.S – Croatia Forum se 4. i 5. travnja 2022. u Zagrebu održava pod krilaticom “A 21 st Century Partnership”, a okupit će najvažnije predstavnike javnog i privatnog sektora iz Hrvatske i SAD-a koji će tijekom dvodnevnog trajanja Foruma raspravljati o temama koje su bile u fokusu posljednjih desetljeća.

Teme uključuju područje sigurnosti, međusobna ulaganja, razmjenu i ulogu tehnologije, položaj žena u svijetu tehnologije te klimatske promjene i energetsku sigurnost. Povod Foruma je 30. godišnjica američko – hrvatskih diplomatsko gospodarskih odnosa.

Domaćini Foruma su zagrebački Ekonomski fakultet i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u RH. Ugostit će predstavnike iz javnog i privatnog sektora obiju zemalja koji će tijekom trajanja Foruma razgovarati o poticanju političkih, trgovinskih, poslovnih i investicijskih veza između SAD-a i Hrvatske.

blank

Među govornicima na Forumu ističe se dolazak i izlaganje Gabriela Escobara, posebnog izaslanika State Departmenta za zapadni Balkan te dolazak i sudjelovanje podtajnice američkog Ministarstva trgovine Marise Lago i atašea američkog Ministarstva energije za Europsku Uniju Kylea Nicholasa.

U programu Foruma sudjelovat će i Audrey Russo, CEO Pittsburgh Technology Councila, Lauren Speranza, direktorica Transatlantic Defense and Security programa koji djeluje u sklopu Center for European Policy Analysis (CEPA) te poznati psiholog i profesor Brad Johnson s United States Naval Academyja.

Na Forumu kojeg će otvoriti predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovat će neki od najuspješnijih ljudi hrvatske poslovne scene – predstavnici vodećih kompanija poput Infobipa, Plive, Končara, Coca Cola Hrvatska, Revuta, Orqa i Gideon Brothersa. U panelima i diskusijama sudjelovat će brojni hrvatski ministri i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

blank

Uz panele, organizatori su pripremili i brojne radionice na kojima će govornici i uzvanici razgovarati i odgovarati na pitanja iz područja međunarodnih odnosa, novih oblika cyber ratovanja te kako gledaju na novu sigurnosnu situaciju u Europi. Razgovarat će se o rastućoj start-up sceni u Hrvatskoj te sličnostima i različitostima od one u SAD-u.

U sklopu ovog diplomatsko – gospodarskog skupa najavljeno je i potpisivanje posebnih bilateralnih
sporazuma između Hrvatske i SAD-a. U sklopu Foruma održat će se i Youth Leaders Forum s ciljem razmjene ideja mladih stručnjaka i lidera, a koji će također ugostiti velik broj mladih i poznatih osoba s hrvatske poslovne scene.

Tijekom oba dana održavanja Youth Foruma sudionici će se dotaknuti brojnih tema među kojima su zelene politike, međunarodno i održivo poslovanje te umjetna inteligencija. Youth Forum će otvoriti Lee Satterfield, pomoćnica državnog tajnika za obrazovanje i kulturu američkog State Departmenta uz gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića.