Ukupni prihod Xiaomija: rast od 13,2% na kvartalnoj razini

blank

Xiaomi je objavio svoje nerevidirane konsolidirane rezultate za tromjesečno razdoblje (do 30. lipnja 2023.), odnosno za drugi kvartal 2023.

U drugom tromjesečju 2023. godine ukupni prihod Xiaomija dosegao je 67,4 milijarde RMB, što predstavlja rast od 13,2% na kvartalnoj razini („QoQ“). Prilagođena neto dobit dosegla je 5,1 milijardu RMB čime je ostvaren rast iz godine u godinu („YoY”) od 147,0%.

Od četvrtog tromjesečja 2021. ovo je ujedno najveća tromjesečna dobit kompanije. U prvoj polovici 2023. Xiaomijeva prilagođena neto dobit dosegla je 8,4 RMB milijardi, približivši se razini prošlogodišnje prilagođene neto dobiti.

Xiaomi je nastavio provoditi svoju ključnu korporativnu strategiju s naglaskom na unaprjeđenje premium tržišne pozicije pametnih telefona. Bruto profitna marža kompanije dosegla je rekordnu visinu od 21% označavajući poboljšanje u bruto profitnim maržama u sva tri poslovna segmenta –pametni telefoni, IoT i lifestyle proizvodi te internetske usluge.

Xiaomi je nastavio smanjivati troškove, povećavati učinkovitost i dodatno optimizirati mjere upravljanja zalihama, dodatno konsolidirajući dugoročni i održivi razvoj kompanije. Tijekom kvartala, ukupni troškovi kompanije iznosili su 10,2 milijarde RMB, što je pad od 2,3% na godišnjoj razini.

Ukupne zalihe iznosile su 38,5 milijardi RMB, što je pad od 33,5% na godišnjoj razini, dosegnuvši najnižu razinu u posljednjih deset kvartala. Ukupni iznos novčanih sredstava dosegao je novi rekord od preko 113,2 milijarde RMB. Obilne novčane zalihe dodatno pokazuju da je Xiaomi opremljen zdravim i učinkovitim operativnim modelom što predstavlja čvrsti temelj za budući razvoj.

Xiaomi među prva tri igrača

Usred stalne slabe potražnje na globalnom tržištu pametnih telefona Xiaomi je uporno evoluirao kako bi preuzeo uzde i iskoristio prilike. Prema Canalysu, Xiaomijev globalni tržišni udio pametnih telefona povećao se za 1,6 postotnih bodova s globalnom isporukom od 32,9 milijuna pametnih telefona.

U drugom tromjesečju 2023. prihod od pametnih telefona dosegao je 36,6 milijardi RMB, što je porast od 4,6% u odnosu na prethodni kvartal. Bruto profitna marža njegovog poslovanja s pametnim telefonima dosegla je 13,3% u ovom kvartalu, što je povećanje od 4,7 postotnih bodova na godišnjoj razini, čime je postavljen rekord.

Prema Canalysu, u drugom tromjesečju 2023. Xiaomi je bio među prva tri igrača u segmentu isporuke pametnih telefona u 51 zemlji i regiji na globalnoj razini te među prvih pet u 61 zemlji i regiji na globalnoj razini. Isporuka pametnih telefona rangirala je Xiaomi na 2. mjesto u Europi i Bliskom Istoku čime je kompanija učvrstila svoju vodeću poziciju na inozemnom tržištu.

Xiaomi je, zahvaljujući svojoj kompetitivnosti u naprednoj tehnologiji, nastavio prodirati na tržište u premium segmentu pametnih telefona. U kolovozu je u Kini predstavio Xiaomi MIX Fold 3. Unutar prvih pet minuta od dolaska telefona na policu prodaja Xiaomi MIX Fold 3 dosegla je 2,25 puta veću prodaju od svoje posljednje generacije, postavljajući novi rekord za sklopive pametne telefone.

Xiaomijev prihod od IoT i lifestyle proizvoda iznosio je 22,3 milijarde RMB, što je povećanje od 12,3% u odnosu na prethodnu godinu, a njegova bruto profitna marža dosegla je 17,6%, što je povećanje od 3,3% u odnosu na prethodnu godinu. Xiaomi je ovim rezultatima postavio novi rekord.

Broj mjesečnih aktivnih korisnika MIUI platforme je dosegao 606,0 milijuna bilježeći porast na godišnjoj razini od 10,8%. U drugom tromjesečju 2023. Xiaomijev prihod od internetskih usluga iznosio je 7,4 milijarde RMB, što je povećanje od 6,8% na godišnjoj razini, dosegnuvši tromjesečni rekord, dok je bruto profitna marža njegovih internetskih usluga dosegnula 74,1%.

U drugom tromjesečju 2023. Xiaomijevi troškovi istraživanja i razvoja dosegnuli su 4,6 milijardi RMB, što je 21,0% više u odnosu na prethodnu godinu. Xiaomi očekuje da će njegova ulaganja u istraživanje i razvoj premašiti 100 milijardi RMB tijekom pet godina (između 2022. i 2026.).