Usporedba: Samsung Galaxy Z Fold3 5G vs. Samsung Galaxy Z Fold2

blank

Samsung je predstavio pet novih uređaja, a najzanimljiviji je tablet sa savitljivim ekranom od 7,6 inča koji sada podržava i S Pen olovku

Samsung Galaxy Z Fold3 nije jedini novi model. Predstavljeni su Samsung Galaxy Z Flip3 s također savitljivim ekranom u preklopnom kućištu, dva nova pametna sata Samsung Galaxy Watch4 i Samsung Galaxy Watch4 Classic te bežične slušalice Samsung Galaxy Buds2. Slijedi usporedba Samsung Galaxy Z Fold3 vs. Samsung Galaxy Z Fold2.

Dijagonala unutarnjeg Dynamic AMOLED ekrana kod modela Samsung Galaxy Z Fold3 ostala je ista kao i kod prethodnika, 7,6 inča nakon što se uređaj rasklopi, ostala je i identična rezolucija od 2208 x 1768 piksela uz 374 ppi, a gotovo je isti i vanjski ekran od 6,2 inča uz 2268 x 832 piksela (prethodnik Samsung Galaxy Z Fold2 ima 2260 x 816 piksela).

Samsung Galaxy Z Fold3
Samsung Galaxy Z Fold3
Samsung Galaxy Z Fold2
Samsung Galaxy Z Fold2

I vanjske dimenzije uređaja ostale su gotovo identične što se tiče visine i širine, ali je debljina rasklopljenog kućišta sada 6,4 milimetra, što je za 5 mm tanje od prethodnika. Tanji je i kad se preklopi – od 16 do 14,4 milimetra u odnosu na 16,8 do 13,8 mm. Uređaj je lakši za 11 grama (271 g).

Samsung Galaxy Z Fold3 & Samsung Galaxy Z Fold2
Samsung Galaxy Z Fold3 & Samsung Galaxy Z Fold2

Samsung i u nekim drugim detaljima ne mijenja pobjedničkog konja pa tako stražnja trostruka kamera i dalje ima tri senzora po 12 megapiksela, ali velika stvar se mijenja kod ekrana – kamera od 4 megapiksela smještena je ispod ekrana. Postoji još jedna Cover kamera od 10 megapiksela, kao na prethodniku.

Dvije glavne novosti su kamera ispod ekrana, rezolucija joj je 4 megapiksela, a velika novost svakako je i podrška za rad sa S Pen olovkom uz koju će tablet dobiti punu funkcionalnost. Na žalost, znači to i da nema novog Samsunga Galaxy Note21 kojem je uzeta stylus olovka i dodana novom Galaxy Z Fold3 modelu.

Samsung Galaxy Z Fold3
Samsung Galaxy Z Fold3

Čipset je novi na 5 nm, za razliku od 7 nm kod prethodnika, novost je podrška za dvije nanoSIM kartice (prethodnik jedna nanoSIM), a ostaje podrška za jednu eSIM.

U memorijskom dijelu nema razlika:
12 GB RAM / 512 GB interna memorija
12 GB RAM / 256 GB interna memorija

Zbog manjih dimenzija nešto je manja baterija, kapacitet joj je 4400 mAh (prethodnik Samsung Galaxy Z Fold2 ima 4500 mAh). Oba modela imaju stereo zvučnike, senzor otiska prsta na boku te prepoznavanje lica. Na kraju dodajmo i vodootpornost (IPX8), što znači da mehanizmu neće smetati tekućina, a slovo “X” označava nedostatak zaštite od prašine.

Samsung Galaxy Z Fold3
Samsung Galaxy Z Fold3
Samsung Galaxy Z Fold2
Samsung Galaxy Z Fold2