Uz mobilnu aplikaciju Rab Archaeological Traces istražite otok Rab kao nikada do sada

blank

Na Rabu, otoku sporta (i sreće) predstavljena je aplikacija uz koju ćete moći istražiti 40 kilometara duge poučne staze

Rab Archaeological (T)races je mobilna aplikacija uz koju ćete ovaj predivni otok istražiti pješice ili biciklom, a na 40 kilometara dugim poučnim stazama nalaze se 34 arheološka, sakralna i etnografska lokaliteta skrivena u netaknutim otočnim krajolicima.

Aplikacija na zabavan i edukativan način objedinjuje tri poučne staze koje se protežu kroz Kampor (staza Capo Fronte dužine 22,5 km, uz trajanje 6 sati), Lopar (staza Epario dužine 10 km, za što će vam trebati 3 sata) i Supetarsku Dragu (staza Frux dužine 6,5 km, za što će biti potrebno oko 2,5 sati). Staze su prilagođene gotovo za sve uzraste.

Staza Capo Fronte
Staza Capo Fronte

Rab Archaeological (T)races je svojevrsna nadogradnja istoimenog projekta iniciranog u sklopu programskog pravca 27 susjedstava – Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. U prvoj fazi projekta, koja je javnosti predstavljena u lipnju ove godine, uređene su poučne staze, dok je u drugoj fazi izrađena interaktivna mobilna aplikacija kao svojevrsni vodič za individualno istraživanje otoka ili kao pripomoć prilikom vođenih tura.

Staza Epario
Staza Epario

Nakon preuzimanja aplikacije Rab Archaeological (T)races s Google Play i App Store trgovina može se koristiti hrvatski i engleski jezik, a za sljedeću godinu najavljena je njena nadogradnja za njemački i talijanski jezik. Aplikacija objedinjuje navigaciju, proširenu stvarnost (virtualne likove), audio i video sadržaje, razne zanimljivosti, pitalice, igrice i AR fotografiranje te ima ugrađenu statistiku i sustav nagrađivanja.

Staza Frux
Staza Frux

Na jednostavan, razumljiv i zabavan način prezentirano je tisućljetno kulturno nasljeđe otoka koje je do sada većim dijelom bilo nepoznato čak i Rabljanima, a s druge strane pruženi su utemeljeni podaci koji se baziraju na relevantnoj literaturi i istraživanjima te u cjelokupnom projektu moram istaknuti ulogu naših stručnih suradnika – arheologa Ane Konestre i Ranka Starca te tvrtke PokloniMe koja je bila izvođač aplikacije. Iako aktualnu pandemiju nismo mogli predvidjeti, čini se da je projekt došao u pravom trenutku jer otvara mogućnosti za aktivan, interdisciplinaran, edukativan, i što je u ovom trenutku najvažnije, siguran vid provođenja slobodnog vremena ili godišnjeg odmora u prekrasnoj, čistoj i očuvanoj prirodi“, kazala je Tonka Kavran, ravnateljica Centra za kulturu Lopar i voditeljica projekta Rab Archaeological (T)races.

blank

Rab Archaeological (T)races zajednički je projekt Centra za kulturu Lopar, Pučkog otvorenog učilišta Rab te Turističke zajednice Općine Lopar i Turističke zajednice Grada Raba koji se provodi u partnerstvu s Institutom za arheologiju i Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka. Aplikacija je izrađena uz financijsku potporu Grada Raba i Općine Lopar.

 

 

Nakon preuzimanja aplikacije (veličine 208 MB za Android, 754 MB za iOSiOS) na Android pametni telefon preuzet će se i 650 MB dodatnih podataka. Zahtijeva Android 8.0 i novije verzije odnosno iOS 13.0 i novije za iPhone, iPad i iPod touch.

blank

blank

blank

blank blank