Validirano više od 120 tisuća EU digitalnih COVID potvrda iz 28 država

blank

Nacionalni sustav za izdavanje potvrda radi stabilno i bez poteškoća, omogućuje izdavanje potvrda i njihovu verifikaciju

Sustav za primjenu EU digitalnih COVID potvrda trenutno se nadograđuje prema zahtjevima Europske komisije te građani koji imaju evidentirano preboljenje u posljednjih šest mjeseci i cijepljeni su jednom dozom dvodoznog cjepiva mogu zatražiti EU digitalnu COVID potvrdu o cijepljenju koja će vrijediti 210 dana.

Bez poteškoća i zastoja provodi se i provjera EU digitalnih COVID potvrda na graničnim prijelazima, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, iznijevši podatak da je do sad uspješno validirano više od 120 tisuća potvrda iz 28 država, čime je, kako je rekao, potvrđena puna interoperabilnost sustava.

Uz sustav e-Građani i uz izdavanje putem poslovnica HZZO-a, EU digitalne COVID potvrde u ovom trenutku mogu se izvaditi na još 250 lokacija u Republici Hrvatskoj. Naime, svim zainteresiranim ovlaštenim laboratorijima omogućeno je spajanje i trenutni unos rezultata u baze Centralnog zdravstvenog sustava te izdavanje EU digitalne COVID potvrde.