Viber više ne želi imati nikakvog posla s Facebookom

blank

Viber je raskinuo poslovni odnos s Facebookom, a razlog su Facebookovo kršenje pravila o zaštiti korisničkih podataka i neuspješno sankcioniranje poruka koje pozivaju na nasilje

Viber smatra da je Facebook prešao sve granice te su odlučili prestati s oglašavanjem, a odluka stupa na snagu odmah. Početkom srpnja 2020. prestat će povezanost Viber appa i Facebook platforme.

Razlog za prekid suradnje je zaštita od Facebookove neodgovorne politike, kako bi zaštitili više od milijardu korisnika Viber aplikacije.

Viber će ukloniti Facebook Connect, Facebook SDK i GIPHY, a prekidanjem oglašavanja na toj društvenoj platformi žele aktivno doprinijeti pokretu #StopHateForProfit i bojkotiranju kontroverznog tehnološkog diva.

Uslijed prosvjeda koji su u proteklih nekoliko tjedana zahvatili SAD, skupina od šest organizacija, među kojima su i Anti-defamacijska liga i NAACP, pozvala je sve oglašivače koji koriste Facebook
da tijekom srpnja zaustave svoje kampanje. Poanta bojkota je izraziti osudu Facebookove nesposobnosti da svoje korisnike zaštiti od govora mržnje.

Brojni su primjeri loše zaštite korisničkih podataka od strane Facebooka, a jedan od zloglasnih skandala je i Cambridge Analytica, tijekom kojeg je konzultantska tvrtka iz političkih voda nepropisno prikupila podatke više od 87 milijuna Facebookovih korisnika. Ovaj najnoviji propust učinkovitog sankcioniranja govora mržnje za Viber je kap koja je prelila čašu.

Djamel Agaoua, Viberov izvršni direktor, izjavio je: “Facebook i dalje pokazuje vrlo loše shvaćanje svoje uloge u današnjem svijetu. Nepropisno korištenje podataka i nedostatak privatnosti korisnika u aplikacijama, sramotno izbjegavanje poduzimanja potrebnih koraka kako bi se javnost zaštitilo od poticanja na nasilje – Facebook je jednostavno pretjerao. Viber se ne stavlja u ulogu suca, no činjenica je da neki ljudi pate zbog nekažnjenog širenja nasilnog sadržaja i smatramo da oko toga treba zauzeti jasan stav.

Djamel Agaoua
Djamel Agaoua