Vrijedi li e-Propusnica samo na papiru ili ju možemo pokazati na ekranu pametnog telefona?

blank

Trebamo li e-Propusnicu obavezno printati na papir ili je dovoljno QR kod pokazati na ekranu mobitela/tableta, prilikom kontrole kretanja?

Iz policije smo na naš upit u izuzetno kratkom periodu dobili službeni odgovor u kojem se precizira kako je građanima dovoljan prikaz QR koda na ekranu mobitela ili tableta prilikom kontrole kretanja.

blank

Pametni telefon uvijek imamo uz sebe, a prilikom kontrole potrebno je povećati QR kod preko cijelog ekrana te u postavkama telefona podesiti jače osvjetljenje ekrana. Ova je opcija praktična za tvrtke u kojima više osoba vozi isto vozilo, a dobro će doći i obiteljima u kojima također više osoba upravlja istim vozilom.

Ukoliko nemate pametni telefon nego koristite mobitel s fizičkim tipkama, ali mobitel ima kameru, postoji mogućnost da kamera neće uspjeti dovoljno kvalitetno fokusirati QR kod te će na ekranu takvog mobitela biti nečitljiv ovlaštenoj osobi. Postoji rješenje: fotografirajte QR kod s kamerom kvalitetnog pametnog telefona, a zatim fotografiju preko Bluetootha prebacite u mobitel s tipkama jer većina takvih mobitela ima malu memoriju, ali dovoljnu za spremanje nekoliko fotografija.

blank

Na ovaj se način pomaže građanima koji nemaju printer (pisač), a smanjuje se utjecaj i na okoliš (mnogi će vjerojatno ispisati i više kopija, kako bi ih imali u rezervi). Održavanjem socijalne distance smanjuje se i mogućnost širenja zaraze koronavirusom jer će pojedini građani e-Propusnicu ispisivati kod drugih osoba (razlog može biti i potrošen toner/tinta u vlastitom printeru).

Temeljem Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka Ministarstvo uprave je iniciralo digitalizaciju procesa te zajedno s IT sektorom i nadležnim resorima produciralo sigurno digitalno rješenje za e-Propusnice.

„Sustav je namijenjen građanima u dijelu zahtjeva prema obiteljskim liječnicima, stožerima civilne zaštite te po potrebi poslodavcima. U dijelu izdavanja propusnica sustav je namijenjen pravnim osobama, liječnicima te ovlaštenim osobama u stožerima civilne zaštite“, izjavio je ministar uprave Ivan Malenica na konferenciji za medije povodom predstavljanja e-Propusnica.

E-Propusnica predstavlja jednu od usluga Centra dijeljenih usluga (CDU) tako da povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, zdravstveni sustav i Stožere civilne zaštite.

U sustav se prijavljuje korištenjem usluga e-Građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav) na sljedeće načine:
• korištenjem vjerodajnice u sustavu e-Građani (npr. mToken ili ePASS)
• korištenjem drugih prihvatljivih vjerodajnica (npr. token uređaj i aplikacija poslovnih banaka, FINA certifikat, elektronička osobna iskaznica itd.).

U slučaju da pojedine osobe nemaju pristup navedenim uslugama zahtjev mogu podnijeti putem e-mail adrese stožera i liječnika primarne zdravstvene zaštite. Izdane propusnice se dostavljaju elektroničkim putem i u Osobni korisnički pretinac te se po potrebi mogu i ispisati na pisaču. Propusnica je u PDF dokumentu koji u sebi sadrži QR kod za provjeru te se može koristiti na mobilnom uređaju prilikom kontrole.

Ukoliko trebate tehničku ili korisničku podršku vezanu uz e-Propusnice, kontaktirajte službu za pomoć na:

e-pošta: epropusnice@uprava.gov.hr (0-24 h)
Telefon: 0800 8090 (od 8 do 17 sati)