WhatsApp se bori protiv lažnih vijesti i informacija

blank

Putem mobilne aplikacije WhatsApp šalje se najviše lažnih informacija i vijesti. Prenosimo neke od njih

Najviše lažnih informacija o koronavirusu te popratnih dezinformacijama širi se putem aplikacije WhatsApp. Zbog toga je ograničena funkcionalnost prosljeđivanja poruka, kako bi se barem smanjilo širenje dezinformacija. Mnogi niti ne znaju da šire dezinformacije, vjerujući da će tako pomoći drugima.

blank

WhatsApp je na svojem blogu objavio novo ograničenje kako bi se spriječilo slanje poruke na više primatelja istovremeno. Na taj način žele smanjiti nagli porast broja masovnih poruka i bojazan da bi mogli dati doprinos širenju dezinformacija uz COVID-19 bolest i koronavirus.

Primijetili su da se velik broj poruka prošljeđuje te ovom odlukom žele usporiti širenje takvih poruka, kako bi WhatsApp i dalje ostao mjesto za osobne razgovore. Inače, u siječnju ove godine WhatsApp je već jednom reagirao protiv širenja lažnih informacija na njihovoj platformi. Za poruke koje su proslijeđene više od pet puta postavljene su posebne oznake.

blank

Istovremeno, WhatsApp je platforma izuzetno bitna u vrijeme epidemije koronavirusa jer su u suradnji sa zdravstvenim organizacijama pomogli povezati ljude s točnim informacijama. Takvo nešto već radi konkurencija Viber – grupu Koronavirus.hr na Viberu u ovom trenutku prati više od 450.000 korisnika. Svakodnevno se članovima grupe šalju provjerene informacije o broju zaraženih, ali i razni savjeti te informacije poput najnovije odluke o e-propusnicama.

blank

WhatsApp je prije nekoliko tjedana donio odluku o donaciji milijun dolara inicijativi za provjeru činjenica kako bi se stvorio svjetski informativni centar. Taj potez je dio globalne borbe protiv lažnih vijesti koje se distribuiraju preko društvenih medija, a što je i rezultiralo širenjem brojnih glasina tijekom izbijanja COVID-19, od teorija zavjere o porijeklu virusa do netočnih izvještaja o smrti slavnih osoba.

Lažna znanstvena izvješća o vezi koronavirusa i 5G kriva su za nedavna uništavanja baznih stanica mobilnih mreža u Velikoj Britaniji. Na žalost, mnogi korisnici koriste 4G mrežu kako bi na toj platformi širili dezinformacije o 5G mreži.

blank