Xiaomi u 2023. godini imao 126 posto veću neto dobit

blank

Povećanje prilagođene neto dobiti daleko je nadmašilo očekivanja tržišta i označilo drugi najviši stupanj profitabilnosti od trenutka kotiranja tvrtke

Iz revizorskih konsolidiranih rezultata za godinu završenu 31. prosinca 2023. godine vidljivo je kako je ukupni prihod tvrtke Xiaomi u 2023. godini bio 271,0 milijardi RMB-a dok je prilagođena neto dobit skočila za 126,3% dosežući 19,3 milijarde RMB-a.

Povećanje prilagođene neto dobiti daleko je nadmašilo očekivanja tržišta i označilo drugi najviši stupanj profitabilnosti od trenutka kotiranja tvrtke.

Troškovi pametnog poslovanja električnim vozilima i drugim novim inicijativama porasli su na 6,7 milijardi RMB-a (isključujući troškove kompenzacije zasnovane na dionicama povezane s pametnim električnim vozilima i drugim novim inicijativama od 0,8 milijardi RMB-a za godinu).

U četvrtom tromjesečju 2023. godine ukupni prihod Xiaomija porastao je u dva uzastopna tromjesečja dosegnuvši 73,2 milijarde RMB-a, što je povećanje od 10,9% u odnosu na prethodnu godinu dok je prilagođena neto dobit porasla za 236,1% (iz godine u godinu), dosegnuvši 4,9 milijardi RMB-a.

Tijekom 2023. godine Xiaomi je revno provodio svoju ključnu operativnu strategiju dvostrukog naglaska na skaliranje i profitabilnost. 2023. godina je, također, bila inauguracijska godina za novu korporativnu strategiju Čovjek × Automobil × Dom.

Što se tiče poslovne izvedbe, u prvoj se polovici 2023. godine dogodio ubrzani rast profita, praćen kvartalnim oporavkom prihoda u drugoj polovici godine. Oba pokazatelja pokazuju iznimnu čvrstoću i učinkovitost poslovanja.

Što se tiče razvoja novog ekosustava Xiaomi je predstavio svoj novi operativni sustav, Xiaomi HyperOS i lansirao prvo električno vozilo Xiaomi SU7, a što će dodatno obogatiti Xiaomijev portfelj.

blank

Globalne isporuke pametnih telefona

Isporuke su dosegle otprilike 145,6 milijuna jedinica u 2023. godini dok je godišnji prihod od pametnih telefona dosegnuo 157,5 milijardi RMB-a, uz bruto profitnu maržu od 14,6%. Prema Canalysu, Xiaomi je zadržao 3. mjesto u globalnim isporukama pametnih telefona tijekom tri uzastopne godine.

U četvrtom tromjesečju 2023. godine, globalne isporuke pametnih telefona tvrtke Xiaomi iznosile su 40,5 milijuna jedinica, što je povećanje od 23,9% u odnosu na prethodnu godinu.

U 2023. godini je prosječna prodajna cijena pametnih telefona na području Kine porasla za više od 19% u odnosu na prethodnu godinu. Xiaomijev udjel u prodaji pametnih telefona u cjenovnom segmentu od 4.000 RMB-a do 6.000 RMB-a u Kini dosegnuo je 16,9% u 2023. godini, što je povećanje od 9,2 postotnih bodova u odnosu na prethodnu godinu.

Time je Xiaomi u ovom cjenovnom rangu dosegnuo prvo mjesto u četvrtom kvartalu 2023. godine. Nadalje, u Kini je udjel Xiaomijevih premium pametnih telefona (modeli s maloprodajnim cijenama od 3.000 RMB-a ili više) u isporuci predstavljao više od 20% ukupnih isporuka pametnih telefona tijekom godine.

Prema Canalysu, u 2023. godini se Xiaomi rangirao među prva tri proizvođača po broju isporuka pametnih telefona u 51 zemlji i regiji širom svijeta. Konkretno, Xiaomi je na drugom mjestu po isporuci pametnih telefona na Bliskom istoku i na trećem mjestu u Latinskoj Americi, Africi i jugoistočnoj Aziji, uz rast tržišnog udjela u svim tim regijama. Xiaomi 14 serija, ujedno i flagship serija, stekla je široko priznanje s izvrsnim korisničkim iskustvom.

Xiaomi 14
Xiaomi 14

IoT i lifestyle proizvodi

Mjesečni broj korisnika Xiaomijeve aplikacije Mi Home porastao je na 85,8 milijuna u prosincu 2023. godine.

U 2023. godini prihodi od Xiaomijevih IoT i lifestyle proizvoda iznosili su 80,1 milijardi RMB-a, a bruto profitna marža dosegnula je 16,3%, dosežući rekordnu visinu. Na dan 31. prosinca 2023. godine broj povezanih IoT uređaja (isključujući pametne telefone, tablete i prijenosna računala) na Xiaomijevoj AIoT platformi dosegnuo je 739,7 milijuna, što je povećanje od 25,5% u odnosu na prethodnu godinu.

Broj korisnika s pet ili više uređaja povezanih s njegovom AIoT platformom (isključujući pametne telefone, tablete i prijenosna računala) dosegnuo je 14,5 milijuna, što je povećanje od 25,3% u odnosu na prethodnu godinu.

Prema All View Cloudu u 2023. godini isporuke Xiaomijevih TV uređaja rangirale su se među prvih pet u svijetu. U 2023. godini, Xiaomijevi pametni veliki kućanski aparati održali su visoki rast u prodaji, prihodi su porasli za gotovo 40% u odnosu na prethodnu godinu.

Globalne isporuke Xiaomijevih tableta premašile su 5 milijuna jedinica, što je povećanje od više od 50% u odnosu na prethodnu godinu. U wereable segmentu Xiaomi zadržava vodeću poziciju u industriji kroz široki portfelj proizvoda.

Prema Canalysu, u 2023. godini isporuke Xiaomijevih wereable uređaja rangirale su se na dugom mjestu u Kini i na globalnim tržištima dok je Xiaomi po isporukama slušalica na drugom mjestu u Kini.

Postavljanje novih ciljeva

U 2023. godini Xiaomi je predstavio nove ciljeve za razdoblje od 2020. do 2030. godine. Tvrtka se obvezala na održiva ulaganja u temeljne tehnologije i posvećena je zauzimanju liderske pozicije u evoluirajućem području globalnih naprednih tehnologija.

U 2023. godini troškovi istraživanja i razvoja (“R&D”) iznosili su 19,1 milijardu RMB-a, što je povećanje od 19,2% u odnosu na prethodnu godinu. Na dan 31. prosinca 2023. godine Xiaomi je imao 17.800 zaposlenih u istraživanju i razvoju, što čini 53% ukupnog broja zaposlenika.