Za mobitele je dostupno 6,5 milijardi mobilnih aplikacija

blank

Praktički, na svakog stanovnika na našem planetu dolazi po jedna aplikacija.

Koliko aplikacija, sigurno ste pomislili razmišljajući o broju od 6,5 milijardi aplikacija. I u tom broju nema Symbian trgovine (kasnije nazvane Ovi, što na finskom znači vrata), nema niti nekadašnje Samsungove Bade, niti WebOS-a itd.

Naravno, postoje i mnogobrojne aplikacije dostupne na više platformi, ali opet taj veliki broj i kad bi se podijelio na pola izgleda zapanjujuće. A svatko od nas na telefonu ima nekoliko desetaka, možda stotinjak raznih aplikacija. Očigledno razni dijelovi svijeta i različiti interesi utječu na različitost korištenja mobilnih aplikacija.

Dakle, na prvom je mjestu Google Play trgovina s 2,8 milijardi aplikacija, slijedi Appleov AppStore s 2,2 milijarde, na trećem je mjestu Windows Store platforma za uređaje koji se više niti ne proizvode (669.000 aplikacija), četvrto mjesto zauzima Amazonov Appstore dok je na petom mjestu BlackBerry World.

Ima li zarade od mobilnih aplikacija? Apple je generirao rekordnih 300 milijuna USD prihoda kroz svoju trgovinu aplikacijama, i to samo u nedavnoj novogodišnjoj noći. Ukupno, tehnološki div iz Cupertina u 2017. godini zaradio je više od 11,4 milijarde USD.

blank