Isključite AI u Google pretraživanju

blank
Foto: Pixabay

Ako vam se ne sviđa umjetna inteligencija dok preko Googleove tražilice pretražujete postoji način da se AI ukloni iz pretraživanja

Konferencija Google I/O je bila u znaku umjetne inteligencije i alata Gemini koji već neko vrijeme mnogima pomaže, bilo pri pisanju lektire iz domaće zadaće ili za ozbiljne poslove. Realno je očekivati da će Google ubuduće dodavati sve više AI značajki na stranicu pretraživanja.

To će omogućiti postavljanje dužih i složenijih pitanja ili čak organiziranja cijele stranice pretraživanja u različite odjeljke pomoću umjetne inteligencije. Ako vam to zvuči previše možete isključiti AI u Google pretraživanju.

Novi gumb se može lako promašiti na vrhu stranice rezultata pretraživanja, a jednostavno je nazvan “Web”. Ako se prebacite na njega Google će vam prikazati samo tekstualne veze s web stranica, kao u stara vremena (iako mogu uključivati sponzorirane oglase).

blank
Foto: X

To će i dalje biti korisna značajka za sve koji preferiraju stari pristup Google pretraživanju jer neki ne vjeruju rezultatima koje će prikazati umjetna inteligencija tako da se uz klik na “Web” i dalje mogu dobiti najbolji rezultate s weba, sastavljeni od pouzdanih stranica.

Web filtar se globalno pokreće na stolnom i mobilnom pretraživanju počevši od danas, a uskoro biste ga trebali vidjeti u svojim pretraživanjima. Ako ga ne pronađete na alatnoj traci, kliknite na izbornik Više i trebao bi biti tamo.

Odabirom web filtra vaši rezultati pretraživanja neće više uključivati medije ili okvire na izvlačenje, nećete vidjeti odjeljke za slike, videozapise ili Google vijesti (News). Umjesto toga, vidjet ćete samo veze (koje same mogu upućivati na YouTube videozapise ili vijesti), barem tako piše u Google Search Liaison objavi na platformi X.

Dakle, web filtar nije zadana opcija i morat ćete se na njega prebacivati ručno, svaki put kad nešto pretražujete, ali ne želite koristiti AI Google pretraživanja.