Od sada možete znati ako vas prati nepoznati Bluetooth uređaj

blank
Foto: Apple

Apple i Google od sada pružaju podršku za upozorenja o praćenju različitih dodatnih uređaja u iOS-u i Androidu

Apple i Google surađivali su kako bi stvorili industrijsku specifikaciju Detecting Unwanted Location Trackers namijenjenu za Bluetooth uređaje za praćenje – omogućit će to upozorenje korisnicima na iOS-u i Androidu ako se takav uređaj nesvjesno koristi za njihovo praćenje.

To će pomoći ublažiti zlouporabu uređaja dizajniranih za praćenje stvari. Apple je implementirao ovu mogućnost u iOS 17.5, a Google pokreće ovu mogućnost na Android 6.0+ uređajima.

Uz ovu novu mogućnost, piše Apple na blogu, korisnici će sada dobiti upozorenje “[Item] Found Moving With You” na svom uređaju ako se primijeti da se nepoznati Bluetooth uređaj za praćenje kreće s njima tijekom vremena, bez obzira na platformu s kojom je uređaj uparen.

blank
Foto: Apple

Ako korisnik dobije takvo upozorenje na svom iOS uređaju to znači da se tuđi AirTag, Find My dodatak ili drugi Bluetooth uređaj za praćenje koji je kompatibilan s industrijskom specifikacijom kreće s njim.

Moguće je da je tracker priključen na stavku koju korisnik posuđuje, ali ako nije iPhone može vidjeti identifikator trackera, tražiti da tracker pusti zvuk kako bi ga locirao i pristupiti uputama da ga onemogući. Proizvođači Bluetooth oznaka, uključujući Chipolo, eufy, Jio, Motorola i Pebblebee, obvezali su se da će buduće oznake biti kompatibilne.

AirTag i Find My mrežni dodaci trećih strana dizajnirani su od početka s prvim zaštitama privatnosti i sigurnosti u industriji, a Apple je ostao predan inovacijama i nadopunjavanju ovih zaštita kako bi potrošači bili sigurni.

blank
Foto: Apple