Jesu li hrvatski mobilni telekom operatori spremni za mobitele bez SIM kartica?

Izvor: telekom.com
Izvor: telekom.com

Apple ponovo stvara nove trendove pa i zbrku – u SAD-u su već izbacili SIM kartice iz novih iPhone 14 modela

Apple iPhone 15 bi sljedeće godine na europsko tržište mogao stići bez fizičke SIM kartice. Posljednja iPhone 14 serija u SAD-u više nema fizički utor za SIM kartice nego se koristi eSIM (embedded SIM), što znači da vam fizička SIM kartica više nije potrebna ukoliko prelazite kod drugog telekom operatora odnosno mijenjate svoj smartphone novim te više nećete morati gledati u malu SIM karticu.

eSIM je čip veličine 6 x 5 mm i on se nalazi u vašem telefonu ili nekoj drugoj vrsti uređaja. Iz tog razloga ne postoji ladica za SIM nego se koristi isti čip, ali za različite telekom operatore čije se mrežne informacije povezuju s uređajem. U internu memoriju eSIM-a se pohranjuju kontakti kao i u fizičku SIM karticu, ali će se brisanjem eSIM profila s uređaja izbrisati i svi podaci.

blank

blank

blank

Ne samo što više nema nespretnih umetanja malene nanoSIM kartice nego se u budućim telefonima bolje može iskoristiti prostor za veći kapacitet baterije, bolju vodootpornost i generalno drugačije posložiti komponente telefona i drugih vrsta uređaja jer se eSIM može smjestiti na različite pozicije. eSIM je istovremeno i ekološki bolje rješenje jer se ne koristi plastika svaki put kad se mijenja telekom operator.

Aktivacija eSIM usluge je jednostavna: u postavkama telefona otvorite dio s mobilnim mrežama, pronađite SIM usluge. Zatim pod eSIM odaberite dodavanje mobilnog plana – dovoljno je skenirati QR kod (koji ste dobili od svog telekom operatora) i aktivirat ćete svoj telefonski broj u uređaju. Prebacujete li eSIM iz jednog u drugi uređaj najprije je potrebno eSIM deaktivirati u starom uređaju, a zatim se aktivira u novom uređaju. Također, ako prodajete svoj rabljeni mobitel u kojem se koristi eSIM potrebno je deaktivirati eSIM.

blank

blank

Podršku za eSIM nudi sve veći broj pametnih telefona – noviji modeli Apple iPhone, Samsung Galaxy, Google Pixel, Huawei P i Mate serija, zatim pametni satovi Huawei, Samsung, a podršku za eSIM nudi i Microsoft kroz operativne sustave Windows 10 i Windows 11 tako da i proizvođači računala i tableta mogu iskoristiti priliku za novi format SIM kartice.

eSIM u Hrvatskoj

A1 Hrvatska i Hrvatski Telekom već neko vrijeme imaju podršku za eSIM, a sve je počelo u ožujku 2017. godine kada je HT za pametni sat Huawei Watch 2 najavio da će od svibnja iste godine omogućiti takvu opciju. Treći hrvatski telekom operator Telemach Hrvatska za sada nema podršku za eSIM.

Hrvatski Telekom novi iPhone 14 nudi u varijanti SIM/eSIM što znači da je moguće imati dva telefonska broja u istom uređaju, bilo istog ili različitih operatora. Pri tome je jedan broj vezan uz fizički SIM, a drugi uz eSIM. Također, i A1 Hrvatska nudi Apple iPhone 14 s podrškom za SIM i eSIM kartice.

eSIM u Srbiji

Standard eSIM se po prvi put u Srbiji pojavio u prosincu 2019. godine te je nakon godinu i pol dana postao dio ponude svih srpskih operatora. Korištenje eSIM-a je besplatno kod sva četiri srpska operatora: A1 Srbija, Yettel (bivši Telenor), mt:s i Globaltel.

eSIM u Bosni i Hercegovini

BH Telecom i mtel nude eSIM u svojoj ponudi dok HT Eronet nema tu opciju.

eSIM u Sloveniji

A1 Slovenia, Telekom Slovenije, Telemach i T-2 u Sloveniji nude eSIM. T-2 operator je eSIM ponudio u ožujku 2022. godine.