Lažni sudski poziv putem e-maila

blank

Iako ćete na prvi pogled pomisliti kako se radi o pravom sudskom pozivu vrlo brzo biste trebali shvatiti da je lažan

Na e-mail smo dobili poruku s predmetom (subjekt) koji se odnosi na službeni sudski poziv: Međutim, odmah treba biti jasno kako se sudski i drugi službeni dopisi ne šalju putem elektronske pošte nego pismenim putem, kako bi sud i druge ustanove imali informaciju o zaprimanju poziva.

blank

Ime načelnika je koliko-toliko bilo realno moguće (Dalibor Jurić), ali potpis je već dao naznaku lažnog predstavljanja. Gramatičke greške su sljedeće što ćete primijetiti u lažnim porukama. Uz tekst „načelnika Uprave kriminalističke policije RH“ pisalo je još i „Voditeljica Međunarodne policijske suradnje“. Jasno je da se ne radi o osobi ženskog spola nego o muškarcu.

Zatim smo pogledali u adresu s koje je takozvani sudski poziv stigao. Pisalo je: p.howarddubson97@gmail.com

blank

Niti je ime domaće, niti je domena (Gmail) domaća. Napisana je bila i adresa na koji je moguće poslati odgovor: policijeinterpol@gmail.com. Ponovo sumnjivo, zar ne? Dakle, već postoje mnogi dokazi koji ukazuju na lažnu poruku koja je ne samo obmanjujuća nego i zastrašujuća.

Međutim, privitak koji smo dobili je izgledao prilično realno pa ako osoba ne provjeri s koje e-mail adrese dolazi poruka može se vrlo lako zavarati. Stoga je taj detalj prvi koji treba provjeriti. Prvo treba pogledati ime pošiljatelja.

Ali, budite oprezni jer je moguće napraviti i lažnu e-mail adresu koja može imati oblik kao službena. Dakle, ako je taj dio siguran na prvi pogled tek onda provjerite i sve ostalo. U suprotnom, odmah zanemarite e-mail. Po mogućnosti ga označite kao spam ili neželjenu poštu.

Pogledali smo i privitak te i tamo pronašli neke gramatičke pogreške. Prije nekoliko godina su takve poruke bile prepune gramatičkih netočnosti, ali u posljednje su vrijeme sve vjerniji i kvalitetniji.

blank