Budite oprezni pri poslovanju putem interneta

blank

Policija upozorava na primjere raznih prijevara putem interneta, a jedna 46-godišnjakinja je ostala bez oko 35.000 eura

Opatijska policija je zaprimila prijavu o počinjenju kaznenog djela računalna prijevara na štetu 46-godišnje slovenske državljanke. Ona je tijekom mjeseca studenog 2022. godine u više navrata obavljala novčane transakcije sa svog računa na bitcoin novčanik čije podatke je dobila od tvrtke koja se bavi trgovanjem kriptovalutama.

Nakon uplate od oko 35.000 eura njezin račun na stranicama navedene tvrtke bio je prazan te je shvatila da je prevarena pa je događaj prijavila policiji.

Iz policije savjetuju, kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, da prije odluke o kupnji ili investiranju putem interneta svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li ta pravna ili fizička osoba koja se bavi trgovinom, a posebno neka na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica.

Najčešći primjer investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navedu vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.