Mora li vam mobilni operator otključati vaš mobitel?

blank

Kupnja mobitela kod mobilnih operatora, bilo pri korištenju usluge na bonove ili uz pretplatnički ugovor, podrazumijeva i zaključavanje mobitela na tu mrežu

Mobilni operator može ograničiti mobilni uređaj (mobitel, pametni telefon) i podatkovni uređaj za pristup internetu (USB stick) na rad samo unutar vlastite mobilne mreže, ali isključivo za korisnike unaprijed plaćene usluge (prepaid, na bonove).

blank

HAKOM određuje da se takav uređaj, nakon 12 mjeseci korištenja usluge, na korisnikov zahtjev mora bez naknade i u roku od pet dana otključati na sve mreže. Dakle, govorimo o uređaju koji ste kupili kao prepaid korisnik (na bonove). Morat ćete priložiti i račun o kupnji uređaja.

Kada je riječ o postpaid korisnicima, odnosno korisnicima sa ugovornom obvezom, mobilni operator je na korisnikov zahtjev uređaj obavezan otključati u roku od 15 dana u bilo kojem trenutku ugovornog razdoblja.

U većini situacija mobilni operator će vam poslati kod koji je potrebno unijeti u telefon, nakon što u svoj zaključani telefon ubacite SIM karticu drugog mobilnog operatora. Uz ovu tematiku vrlo često se koriste pojmovi otključan i zaključan mobitel, ali i pojmovi poput kodiranje, otkodiranje, otkodiravanje mobitela, unlock