Nove prijevare oponašaju Njuškalo

blank

Na prvi se pogled ne čini ništa neobično jer u poruci piše kako dolazi od Njuskala, ali već je na prvi pogled jasno da se radi o prijevari

Hrvatski su korisnici pametnih telefona vrlo često na meti prevaranata koji s vremena na vrijeme uspiju prevariti određeni broj korisnika. Najnovija poruka koja se ovih dana može dobiti na pametni telefon čini se kao da je poslana od strane oglasnika Njuskalo.hr.

U nazivu pošiljatelja piše “njuskalo-HR”, što ne izaziva nikakvu sumnju, barem ne na prvi pogled. U tekstu SMS poruke piše:

Vaša roba je plaćena https://ofd05.com/d9c4ed9f

Primatelja se u poruci poziva da dodirne link kako bi se učitala web stranica – koja već iz napisanog linka nema nikakve veze s Njuskalom. Međutim, vjerojatno je reakcija brža od promišljanja te će korisnici, koji nešto prodaju preko popularnog oglasnika, instantno kliknuti na povezinicu.

Što se krije iza poveznice može se saznati samo ako se pritisne link, ali ovo podsjeća na pakete Pošte, iako je u WhatsApp porukama također bio napisan link koji vrlo jasno ukazuje da se ne radi o ispravnoj web adresi.

Također, mnogi će u Messenger porukama kliknuti na link, nakon što pročitaju tekst poruke: “Jesi li to ti u videu”. Znatiželja, ali i strah su jači od razuma, u prvom trenutku. Stoga, prije bilo kakvog klika, čak i kada vam poruku šalje provjereni prijatelj, najprije s razumom pročitajte što zaista piše. I ništa vam se neće loše dogoditi.