Preuzmite na svoj smartphone i aplikacije koje se plaćaju

blank

Mnogi vlasnici telefona se ne usude kupiti aplikaciju, a razlog nije samo novac nego i neznanje kako se to može napraviti

Vrlo je jednostavno! Svaki pametni telefon Android i iOS ima instaliranu neku trgovinu s aplikacijama (Google Play Store, Apple App Store, Huawei AppGallery). Aplikacije su dostupne bez naplate i uz naplatu. Uz aplikacije dostupne su igre, filmovi i glazba.

Možete ih platiti direktno s telefona upisivanjem svoje (debitne ili kreditne) kartice. I za samo nekoliko (desetaka) kuna imat ćete zanimljivu i korisnu aplikaciju. I ne samo to – kupnjom ćete povećati funkcionalnost nekim besplatnim aplikacijama koje u free ediciji ne nude baš sve.

Domaći telekom operatori omogućuju kupnju mobilnih aplikacija i putem mjesečnog računa odnosno preko bonova ako su u prepaid sustavu. Evo primjera kako je to kod operatora Hrvatski telekom:

Na Android telefonu prilikom odabira kupnje sadržaja u Google Play trgovini kao sredstvo plaćanja odaberite HT/bonbon račun, a Google će provjeriti je li za vaš mobilnu broj omogućena kupnja sadržaja.

Na iPhone uređaju otvorite postavke, dodirnite svoj Apple ID i odaberite Plaćanje i isporuka. Možda ćete se morati prijaviti. Dodirnite “Dodaj način plaćanja” te zatim odaberite mobitel i dodirnite “Potvrdi”.

Ukoliko je korisnik HT ili bonbon pretplatnik, na adresu upisanu u Zahtjevu za zasnivanje pretplatničkog odnosa, u sklopu mjesečnog računa HT ili bonbon ispostaviti će iznos novčanog potraživanja prema korisniku za ovako plaćene usluge ugovornom partneru.

Prilikom prve kupnje digitalnog sadržaja na Google Play trgovini Korisnik odabire Uslugu kao način plaćanja. Usluga će ostati zadani način plaćanja do sljedeće promjene načina plaćanja izvršene od Korisnika. Korisnik u bilo kojem trenutku može promijeniti način plaćanja u postavkama svog Google Play računa.

Prilikom prve kupnje digitalnog sadržaja na App Store trgovini korisnik odabire uslugu kao način plaćanja. Usluga će ostati zadani način plaćanja do sljedeće promjene načina plaćanja izvršene od korisnika. Korisnik u bilo kojem trenutku može promijeniti način plaćanja u postavkama svog App Store računa. Plaćanje se vrši odabirom opcije Kupi u App Store trgovini.

Naplata digitalnih sadržaja putem usluge za korisnike bonova obavlja se izravnim terećenjem računa na bonove korisnika za iznos cijene sadržaja. Korisnicima čiji iznos na računu nije dovoljan za plaćanje sadržaja, transakcija plaćanja neće biti provedena.

Mjesečno ograničenje plaćanja digitalnih sadržaja ovom Uslugom ograničen je na 500 kn
mjesečno po pretplatničkom broju Korisnika. Najveći iznos pojedinačne transakcije iznosi 375 kuna.

Ako se pitate što ako netko otuđi mobilni telefon ili ga izgubite, može li netko drugi kupovati sadržaje s njega? Moguće je spriječiti nenamjerne i/ili neovlaštene kupnje tako da uključite provjeru autentičnosti. Autentičnost se provjerava unosom lozinke, koja se mora unijeti kako bi se ostvarila kupnja.