Pazite kad kupujete preko oglasa na društvenim mrežama

blank

Umjesto povoljne kupnje možete ostati bez novca na računu, upozoravaju iz policije, uz primjer dvojice građana

Ostali su bez 80.000 kuna! Rapska policija zaprimila je prijave dvojice hrvatskih državljana u dobi od 47 i 61 godine koji su proteklog tjedna oštećeni računalnim prijevarama za sveukupno više od 80.000 kuna.

Prema dosad utvrđenom, na jednoj od društvenih mreža pronašli su oglas tvrtke za prodaju električnog skutera s popustom od 80 posto. Nakon što su „tvrtku“ kontaktirali putem aplikacije za razmjenu poruka, povratno ih je nazvala nepoznata osoba kojoj su, ništa ne sumnjajući na njezino traženje, dostavili osobne podatke kao i podatke o bankovnim karticama, a uz to su dogovorili i plaćanje na rate.

Unatoč dogovoru za plaćanje na rate te navodnom vraćanju razlike po odobrenju popusta, s računa im je naplaćen cjelokupni iznos vrijednosti električnog skutera. Uz to, ubrzo su zaprimili i obavijesti novčarskih ustanova da su njegovim karticama obavljene transakcije u iznosu od nekoliko desetaka tisuća kuna. Nakon toga ponovno su pokušali kontaktirati navodnu tvrtku, ali im više nitko nije odgovarao niti su mogli poslati poruke.

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, policija građanima savjetuje da prije odluke o kupnji putem interneta svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li pravna ili fizička osoba koja se bavi trgovinom određenom vrstom proizvoda i slično. Posebno upozoravaju i savjetuju pojačani oprez u slučaju neuobičajeno povoljnih ponuda i popusta.

Nemojte ni u kojem slučaju, bez detaljne provjere, davati ili slati svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica.