Savjeti za odlazak s pametnim telefonom na more

blank

Za razliku od kopnene atmosfere koja vlada oko pametnih telefona i općenito oko mobitela, bez obzira na njihovu pamet, odlazak na morsku obalu i naročito na plažu spada u izrazito stresne situacije.

Pametni telefon uz nas je 24 sata na dan, neki se od njega ne odvajaju čak niti dok su pod tušem. Naravno, s telefonom kojem ne smeta voda i udovoljava standardnu poput IP67 ili IP68, što označava da mobitel može biti u slatkoj vodi u trajanju do 30 minuta, ali na dubini do 1 odnosno 1,5 metara. Dakle, s vodootpornim mobitelom nikako ne smijete ići u morsku vodu. Inače, dva broja u oznaci IP standarda odnose se na izdržljivost telefona što se tiče prašine (prvi broj, označava veličinu prašine) i vodootpornosti (drugi broj, na mobitelima taj broj ide do broja 9).

blank
Na kamenju se ljeti temperature penju iznad 50°C pa budite oprezni gdje držite svoj mobitel

Kad krenemo na plažu, budite oprezni jer uz morsku vodu i pijesak veliku opasnost predstavljaju i vrućina – na suncu temperatura mobitela može prijeći i 50 stupnjeva, što može dovesti do kvara. S većim (isto tako i s nižim) temperaturama dolazi do jačeg trošenja baterije, ekran se može zatamniti u takvim trenucima pa izbjegavajte izlaganje mobitela direktno na suncu.

Uz more je zrak obogaćen s morskom soli koja također predstavlja opasnost za mobitele i sve druge elektroničke uređaje. Iako pored mora, na plaži, nećemo provesti veći broj dana (osim ako idete na kampiranje u dužem trajanju), ipak budite oprezni pa telefon što više vremena držite u torbici kako ne bi došlo do oksidacije i kasnijeg kvara. Dok sjedite na suncu i znojite se, nemojte zaboraviti kako znoj može ući u dijelove telefona. Isto to se odnosi i na davanje mobitela maloj djeci koja bi slinom mogla oštetiti mobitel i dovesti do korozije.

blankUkoliko kojim slučajem vaš mobitel završi poprskan morskom vodom ili nakratko u moru, obavezno odmah odvojite bateriju ukoliko je to moguće odnosno odmah ga isključite. Telefon bi zatim što prije trebalo odnijeti u najbliži servis kako bi se smjestio u ultrazvučnu kadicu u kojoj će se očistiti od vode te na taj način spriječiti korozija dijelova telefona. Možete i sami nešto poduzeti, a to je da telefon stavite u vrećicu s rižom koja će izvući dio vlage iz telefona.

blank
Uz senzor otiska prsta vaš je telefon zaštićen

Naravno, čuvajte svoj mobitel od tuđih prstiju, a kako biste spriječili najgore (da vam mobitel ipak nestane ili se pokvari zbog pada u vodu) obavezno na svojem telefonu postavite backupiranje odnosno spremanje sigurnosne kopije u oblak (u cloud), i to svih podataka: telefonskog imenika, fotografija u Google fotografije (Photos) te svih drugih aplikacija i podataka koje koristite. Nije zgorega uključiti lokacijsko praćenje telefona kako biste u slučaju nestanka (možda ga i sami izgubite) mogli potražiti prema trenutnoj lokaciji.

blank
Solarni punjač, služi inače i kao power bank, najbolje je rješenje za odlazak na plažu, uz pametni telefon poput Alcatela 3X

Na plažu smo krenuli s Alcatelom 3X, novim modelom s 5,7-inčnim ekranom u omjeru stranica 18:9 s HD+ FullView opisom koji nam je omogućio odličnu vidljivost na suncu, veliku dijagonalu kako bismo mogli pratiti najnovije Trending video filmove na YouTubeu, snimati fantastične zalaske sunca uz dvostruku stražnju kameru koja snima u širokokutnom pogledu do 120°. Uz Social Mode smo brzo uređivali i dijelili naše fotografije. Telefon smo zaštitili s Face Key funkcijom i našim otiskom prsta – uz Face Key telefon u 106 točaka analizira lice vlasnika telefona te se za samo pola sekunde otključava. Alcatel 3X ugodno leži u ruci uz 2.5D zakrivljeno staklo što telefonu daje odličnu ergonomiju.

blank

blank

Osnovne karakteristike Alcatela 3X:
– ekran: 5,7 inča, HD+ 1440 x 720
– baterija: 3000 mAh (do 10h u razgovoru, na čekanju do 480h)
– operativni sustav: Android 7.1
– memorija: 3 GB RAM + 32 GB interna proširiva microSD karticama do 128 GB
– stražnja kamera: 13 MP + 5 MP (interpolacijom 16 MP + 8 MP)
– prednja kamera: 5 MP (interpolacijom 8 MP)
– dimenzije i masa: 153,5 x 71,6 x 8,5 mm / 144 g

blank