Zašto moramo isključiti mobitel u zrakoplovu

blank

Prije svakog uzlijetanja zrakoplova ljubazno nas mole da isključimo sve elektroničke uređaje, a naročito mobitele. Zašto?

U povijesti nije zapisano da je bilo koji mobitel srušio neki zrakoplov, moji kolege su čak u malim zrakoplovima obavljali razna testiranja, a nakon leta su se uspješno prizemljili. Zbog čega nas svaki put pri vožnji zrakoplovom mole da isključimo mobitel. I ne radi se samo o lijepoj zamolbi nego to traže od nas da to obavezno učinimo?

Moderni zrakoplovi opremljeni su raznim instrumentima, uređajima koji nadziru rad pojedinih dijelova i komponenti zrakoplova koji vizualno pilotima nisu dostupni. Pojedini senzori su s centralnim kokpitom povezani žicom, ali isto tako postoje i senzori čija se komunikacija s drugim uređajima u zrakoplovu obavlja bežično.

Zašto moramo isključiti mobitel u zrakoplovuZnamo da svaki mobitel zrači, pri tome se ne misli na štetno zračenje nego je princip rada mobitela emitiranje elektromagnetskog zračenja – mobitel signal mora bežično prebaciti do najbliže bazne postaje, a isto tako postoji i komunikacija s bazne postaje prema mobitelu. Sve se te komunikacije odvijaju na određenim frekvencijama (na primjer, analogna NMT mreža na 450 MHz, GSM na 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz, najnovije 5G mreže koristit će razne frekvencijske spektre, od 800 MHz u području koje je donedavno koristila analogna televizija pa preko 3,5 GHz itd.).

Isto tako, komunikacija između uređaja unutar i izvan zrakoplova bitnih za let također se odvija na određenim, zakonski propisanim frekvencijama. Imamo li sve ispravne uređaje, nema nikakvih problema. Međutim, znamo da se mobiteli kvare, a jedan od kvarova bi (više teoretski, ali je moguć) mogla biti promjena rada na određenom frekvencijskom području i nastavak rada u drugom spektru. I što se može dogoditi?

zrakoplovPreklope li se frekvencije mobitela i senzora recimo na krilima zrakoplova, pilot neće znati da je došlo do kvara odnosno primat će krive informacije. Tada može doći do katastrofe. To je jedan od razloga zašto se mobiteli trebaju u potpunosti isključiti, iako telefoni posjeduju Zrakoplovni način rada (Airplane). Drugi razlog leži u činjenici što na visokim visinama ionako nema signala mobilnih mreža – signali antena usmjereni su tako da se ne rasipaju prema visini nego prema određenim zemljopisnim površinama. Treći bi razlog mogao biti pokušaj ljudi da telefoniraju prilikom uzlijetanja i slijetanja, kada je moguće uloviti signal mobilnih mreža pa bi došlo do velike buke u zrakoplovu.