Smetaju vam agenti telefonske prodaje? Zabranite im zvanje i slanje poruka!

blank

29.000 vlasnika fiksnih i mobilnih telefona u Hrvatskoj je zabranilo da ih telefonskim pozivima uznemiruju razne telefonske ponude.

Usluga zabrane pozivanja od strane trgovaca dostupna je samo privatnim korisnicima i to je ono što smo primijetili u informaciji koju nam je poslao HAKOM. Naime, imate li tvrtku i ne želite da vaše djelatnike smetaju dolazni pozivi u kojima se nude razne besplatne večere s promocijama novih proizvoda, usisavači na vodu, razni medicinski uređaji, to nećete moći zabraniti. Zakonodavac se uz uslugu “Ne zovi” poziva samo na zakon o zaštiti potrošača koji se odnosi na fizičke osobe. Imate li privatni obrt kod kuće, moći će vas smetati tko god poželi na vašem službenom telefonskom pozivu.

Vratimo se na aktualnu informaciju u kojoj saznajemo kako je 29.000 korisnika iskoristilo mogućnost te popunilo formular koji se za aktiviranje usluge “Ne zovi” može preuzeti s HAKOM-ove web stranice, popuniti i dostaviti vašem telekom operateru poštom ili osobno u poslovnici (moguće je slanje emailom, također). Dakle, postupak je vrlo jednostavan pa na taj način možete smanjiti ne samo uznemiravanje nego i mogućnost da netko od vaših ukućana pristane na neku ponudu, a posjeduje li recimo vaš OIB moći će narudžbu čak i u potpunosti izvršiti. Vrlo nezgodno, zar ne? Stoga, spasite i sebe i druge osobe (na primjer, starije osobe koje u neznanju mogu pristati na kupnju usluga i proizvoda koji im možda uopće ne trebaju niti razumiju čemu služe).

blank

Registar “Ne zovi” realiziran je početkom 2017. godine u suradnji HAKOM-a i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a radi se o besplatnom javnom registru telefonskih brojeva onih potrošača koji ne žele da ih trgovci kontaktiraju putem telefona ili SMS i MMS poruka u svrhu promidžbe i prodaje. Registar je propisan Zakonom o zaštiti potrošača, a brojeve upisuje (ili ispisuje) pojedini operator na zahtjev samog potrošača (potpisnika ugovora s operatorom) u roku od 7 dana od zaprimanja zahtjeva. Javno su dostupne tri informacije: je li pojedini broj upisan u registar, jesu li za taj broj povučene sve prethodno date privole i vremenska oznaka kada je broj upisan u registar.