TEST Aplikacija PayDo za plaćanje parkinga

blank

Isprobali smo aplikaciju PayDo za plaćanje parkinga u Hrvatskoj, ali bez plaćanja SMS poruka.

Na Android telefon instalirali smo mobilnu aplikaciju PayDo, inače djelo domaće pameti (hrvatske tvrtke Infoart) koja funkcionalnost plaćanja parkinga preko aplikacije omogućuje i Nijemcima za plaćanje parkinga u više od 100 njemačkih gradova. Vaš pametni telefon mora biti Android s verzijom 4.0 ili novijom te neki od Appleovih uređaja (iPhone, iPad, iPod) s minimalnom verzijom operativnog sustava 10.0 ili novijom.

Dakle, cilj nam je platiti parking u nekom od hrvatskih gradova u kojima je aplikacija u ovom trenutku funkcionalna. PayDo omogućuje plaćanje parkinga, i to bez plaćanja SMS poruke koja košta cca 70 lipa i naplaćuje se bez obzira što imate plaćen SMS paket s određenom količinom poruka, u sljedećim gradovima (popis je aktualan u mjesecu travnju 2018.): u Dubrovniku, Splitu, Zadru, Šibeniku, Puli, Poreču, Rovinju i Osijeku; od 1. svibnja 2018. bit će dostupan u Varaždinu i u Sisku a uskoro se očekuje aktivacija i u ostalim gradovima, uključujući i Zagreb, kako bi ova usluga bila dostupna na nacionalnom nivou.

Nakon instalacije aplikacije PayDo potrebno je registrirati se kreiranjem svojeg računa, a to je moguće obaviti direktno u aplikaciji ili preko web stranice app.paydo.hr. Upisali smo svoje ime i prezime, email adresu i šifru te u našoj email aplikaciji potvrdili aktivaciju PayDo računa.
Zatim je potrebno nadoplatiti određenu količinu kuna koje se troše sa svim plaćanjem parkinga, bilo za plaćanje satnih, dnevnih, povlaštenih stanarskih, mjesečnih parkirnih karata ili plaćanje dnevnih parkirnih karti izdanih od strane kontrolora ukoliko zaboravite platiti parking.

blank
Kroz pet koraka obavili smo plaćanje parkinga

U aplikaciju se mogu dodati i razne kreditne i debitne kartice čime je olakšano plaćanje, a Mastercard će vas čak i nagraditi – prilikom svakog plaćanja parkinga 10% od plaćenog iznosa za satne karte vraća se korisniku na njegov promo račun kojeg može koristiti prilikom budućeg plaćanja parkiranja. Odlično! Ne samo što ne plaćamo SMS poruke, čime nam se cijena parkinga pri uobičajenom plaćanju uvećava nego imamo i 10% povoljniji parking.

Obavili smo sva inicijalna podešavanja, podesili hrvatski jezik (opcijski se nude engleski i talijanski), omogućili da nas aplikacija za 3 minute (ili za najviše 20) podsjeti na istek parkinga, uključili smo geolokaciju (GPS) na telefonu kako bismo mogli jednostavnije plaćati odnosno birati zonu parkinga te krenuli u postupak plaćanja parkinga. Vizualizirali smo kao da se nalazimo u Splitu te smo iz popisa gradova odabrali dalmatinsku metropolu, upisali registraciju vozila, odabrali zonu i broj sati koliko smo planirali koristiti parking te kupili kartu putem svojeg pametnog telefona. Zatim smo na registrirani email dobili potvrdu o plaćanju parkinga, a u mailu su pisali svi podaci: registracija vozila, satna karta u Splitu u zoni 4, period parkiranja i ukupna cijena od 3 kune. Prije isteka parkinga telefon nas je u notifikacijskoj traci obavijestio o skorom isteku parkinga te nam aplikacija odmah nudi produženje parkinga.

blankAplikacija omogućuje stvaranje favorita odnosno već definiranih svih podataka koji se inače unose (registracija vozila, grad i zona) tako da više nije potrebno ponovo upisivati sve podatke nego samo unutar aplikacije odaberemo tab Favoriti na dnu ekrana i zatim kliknemo na Kupi kartu te kroz dva koraka odradimo plaćanje.

Sve obavljene (plaćene) transakcije bilježe se unutar mobilne i web PayDo aplikacije tako da se mogu naknadno pregledavati i provjeriti koliki su troškovi napravljeni. Ovo je odlično za službena vozila jer se unutar web aplikacije nalazi mogućnost preuzimanja izvještaja i preuzimanja potvrde/računa za plaćeni parking u pdf formatu. Nakon toga račun samo odnesete u svoju tvrtku kako biste refundirali iznos koji ste platili. U izvještaju se nalazi popis svih transakcija.

blankVrlo jednostavno rješenje i za privatne i za poslovne korisnike, a dodatni benefit je vraćanje 10% iznosa korištenjem Mastercard kartice (podržane su još i Visa, Maestro, Diners te Discover kartice, ali bez tog benefita). Uz plaćanje preko mobilne aplikacije, istovremeno plaćanje je omogućeno i preko web aplikacije pa možemo na taj način i nekome drugome platiti parking – članu obitelji, prijateljima koji nam dolaze u posjetu u zoni gdje se parking naplaćuje ili pak ovlaštena osoba iz tvrtke može zaposlenicima na terenu platiti parking. PayDo je pravi pajdo!