Alcatel 5 TEST

Alcatel 5

U Barceloni smo ulovili zanimljiv ulov – Alcatel 5. Android 7.0 telefon koristili smo dovoljno dugo da bismo vam mogli prenijeti naše prve dojmove, a oni su jako, jako dobri.

Alcatel je s novim modelima predstavljenim u Barceloni netom prije početka MWC-a 2018 predstavio i novi, vrlo jednostavan način označavanja modela. Alcatel 1, Alcatel 3, Alcatel 5. To su nazivi novih Alcatelovih serija Android pametnih telefona koje nam stižu tijekom sljedećih mjeseci u prodaju. Ipak, unutar serija postoje i podmodeli (3X, 3C, 3V, 1X, 1C).

Prvi od novopredstavljenih pametnih telefona, inače su svi odreda s TLC-ovim ekranima u omjeru 18:9 odnosno 2:1 je model Alcatel 5.

Alcatel-5Čistu peticu Alcatel dobiva, a tako i opravdava svoj naziv, uz plastično, ali ipak na dodir metalik unibody kućište koje nudi čak tri bezelless strane prednje strane telefona. Dakle, ekran se proteže do samih rubova na obje bočne strane i na donjoj. Naravno, odmah smo isprobali praktičnost korištenja takvog rješenja, ali mu nismo pronašli nikakve zamjerke, nije uopće nespretno tako koristiti telefon niti u jednoj ruci, uz odabir opcija po telefonu putem palca. Dostupan je u metalik crnoj i u metalik zlatnoj boji, a mi smo na test modela Alcatel 5 uzeli zlatnu verziju.

  1. AndroidKućište je ugodno zaobljeno u ruci, sviđa nam se metalni osjećaj pod prstima i brušene horizontalne linije, nema nikakvih škripuckanja dok mu provjeravamo čvrstoću, a stražnji senzor otiska prsta dobro sjeda tično pod prstima pa dobro dođe ako želimo napraviti selfie fotografiju. I to s dvije prednje kamere, uz podršku bljeskalice. Rub stražnje kamere izgleda kao da se radi o kakvom skupom predmetu, brušen je do najsitnijih detalja i u zlatnoj boji izgleda vrlo efektno.
  2. AlcatelPrva prednja kamera nudi maksimalnih 13 megapiksela, koji se uz interpolaciju mogu povećati na 16 Mpx dok druga ima 5 odnosno 8 nakon interpolacije. Nismo koristili interpolaciju jer se na taj način dobiju kvalitetnije fotografije, a i imamo sasvim dovoljno milijuna piksela na raspolaganju, zar ne.

Ono što će oduševiti svakog selfie korisnika je mogućnost snimanja širokokutnih prednjih fotografija – inicijalno se snima maksimalno 90 stupnjeva, ali kako je ovo pametni telefon onda će on sam zaključiti kad je vrijeme da se koristi 120 stupnjeva. A to je trenutak kad se u kadru, pored nas i još jedne osobe, pojavi treća, četvrta, peta osoba… Tada se hvata šira slika. Naravno, u bilo kojem trenutku možemo i ručno u postavkama odabrati širokokutni način rada, ukoliko pored sebe želimo uhvatiti što više detalja.

Alcatel 5Stražnja kamera nudi 12 megapiksela (interpolirano na 16), dvostruku LED bljeskalicu, više načina rada – automatski, panorama, usporeno, uz duge ekspozicije… Za naš prvi pogled na telefon isprobali smo snimanje u zatvorenom i otvorenom prostoru, a dobiveni rezultati su s vjernim bojama koje nisu previše nabrijane, kontrast je za ovaj cjenovni rang iznenađujuće dobar, kao i dinamičnost same fotografije. Što se tiče otvora blende, stražnja kamera nudi f/2.2 dok prednja može dati još i bolje rezultate u noćnim uvjetima uz f/2.0 + f/2.4. Veličina senzora stražnje kamere je 1/2.8 dok prednje imaju veličine od 1/3.06 + 1/4.

alcatel 4

Fotografirano s Alcatel 5:

android

Odlučili smo se na ovaj kratki test direktno iz Barcelone, nakon predstavljanja telefona pa ne možemo testirati bateriju od 3000 mAh, ali kako je IPS ekran od 5,7 inča u HD+ rezoluciji, možemo očekivati i do dva dana korištenja. Inače, uz funkciju Face Key telefon se u tren oka otključava – prvo smo snimili svoje lice i telefon nas je prepoznavao iz prve, kao što mala djeca prepoznaje svoju mamu. Za otprilike pola sekunde, nakon što pritisnemo bočnu tipku ekran je spreman za korištenje.

alcatel 5 kamera test

Od ostalih mogućnosti, Alcatel 5 nudi 8-jezgreni čipset MTK6750 (4x 1,5 GHz i 4x 1 GHz, Cortex-A53), dobrih 3 GB radne memorije i 32 GB interne uz proširenje do još 128 GB. Cijena za Alcatel 5 kad kroz kratko vrijeme dođe u prodaju bit će oko 230 eura, a u pakiranju dolazi punjač snage 2 A dok se stereo slušalice spajaju na 3,5 ulaz na vrhu kućišta.
Bio je ovo prvi pogled na Alcatel 5, direktno iz Barcelone.

blank

 

RETRO Povratak u prošlost:

Alcatel OT 715

Alcatel OT 715

Alcatel 5 poseban je po izvedbi prednje površine odnosno triju rubova koji dodiruju ekran. Potražili smo retro mobitel s kojim bismo ga usporedili.
Alcatel One Touch 715 predstavljen je 2002. godine. U to vrijeme bio je vrlo poseban sa svojim dizajnom koji je vrlo teško opisati riječima. Rubovi kućišta su nepravilni, dakle i tada je Alcatel želio predstaviti nešto drugačije svojim korisnicima. Ekran može prikazati do 10 linija teksta (rezolucija je 100 x 150 piksela), ali ima samo jednu pozadinsku boju – svijetloplavu. I omogućuje prikaz u horizontalnom i vertikalnom položaju.

Od interesantnih funkcija nudi tri igre, diktafon, glasovne komande za pokretanje nekih funkcija telefona mase 88 grama. Na internet Alcatel OT 715 ide preko groznog WAP pretraživača, dakle nema slika nego samo točkasta grafika i puno teksta. Ali, to je bilo takvo vrijeme kada su se mobiteli povezivali putem infracrvene veze koja traži optičku vidljivost i malu i udaljenost između dva uređaja. Alcatel nema niti 3,5 mm ulaz za slušalice, nema Bluetooth, a telefonski imenik može spremiti do 800 telefonskih brojeva.