TEST Honor Magic6 Lite: Umjetničko djelo i snažna izvedba

blank

Ako su ovo “slabije” karakteristike Honora Magic6 Lite kakve tek onda možemo očekivati od pravog flagshipa Honor Magic6 Pro?

Teza “ljepota je prolazna” ne vrijedi za novi Honor koji oduševljava dizajnom, ali i mnogim naprednim mogućnostima. Pogled na glavne hardverske karakteristike (6,78 inča AMOLED fullHD+, 120 Hz, 5300 mAh baterija, glavna kamera od 108 megapiksela) ukazuje na poštovanje prema modelu koji tek dolazi u 2024. godini.

Najava je to i “glavnog baje”, Honora Magic6 Pro kojeg očekujemo u 2024, a pokaže li se nasljednik prošlogodišnjeg Honora Magic5 Pro samo mrvicu boljim, jasno je da ćemo u ’24. godini imati pravu borbu titana.

Podsjećam, nakon predstavljanja “petice” na MWC23 u veljači Honor Magic5 Pro je zasjeo na vrh liste najboljih kamera na svijetu. Nedavno sam s tim mobitelom snimao Stephana Lupina i njegovu izložbu u Sisku za jednu od najgledanijih hrvatskih televizija. Nevjerojatno kakva je to slika, kakva oštrina, kakav zvuk.

Kakvim se pokazao Honor Magic6 Lite? Na prvi pogled telefon privlači samo pohvale. Midnight Black crna boja kućišta presijava se poput dvije do tri tisuće eura skupe troslojne metalik boje. I ne ostavlja otiske prstiju. Dvostruki križni prsten oko stražnje kamere ističe predivnu bakrenu boju te četiri otvora unutar kojih se nalazi trostruka (ili bolje rečeno stostruka) kamera. Glavni senzor od 108 megapiksela smo također isprobali.

Honor Magic6 Lite & Honor Magic5 Lite
Honor Magic6 Lite & Honor Magic5 Lite
Honor Magic6 Lite & Honor Magic5 Lite
Honor Magic6 Lite & Honor Magic5 Lite

Dakle, umjetničko djelo je Honor Magic6 Lite. U posljednje vrijeme Honor inače radi najuzbudljiviji dizajn, koriste najbolje boje te se njihovi telefoni posebno ističu među konkurencijom po tom detalju.

Uzmite najbolje od najboljega, ali uz povoljniju cijenu. To bi mogao biti kratki sažetak cijelog našeg testa. Ekran mi je jedan od najbitnijih detalja na svakom pametnom telefonu. On odražava snagu procesora, boje, oštrinu, vidljivost na direktnom svjetlu, ali i noću kada se ne želimo umoriti od gledanja.

AMOLED je do sada bila karakteristika skupih flagship modela. Iako ih u posljednjim godinama sve više gledamo i u srednjem cjenovnom rangu, kojem vjerojatno Honor stremi s modelom Magic6 Lite, uvijek me oduševe te bogate boje, taj dinamički raspon kojim raspolažu, svjetlina.

blank

Konkretno, svjetlina je 1200 kandela tako da možete računati na ljetne mjesece na plaži, bez zaklanjanja ekrana u hlad. Zgodno je što je podržan Always on način pa ako samo jednom dotaknemo ekran dobit ćemo bitne informacije – vrijeme i datum, bateriju, ali i pristigle notifikacije. Ako ih nema, ne moramo otključavati ekran i tako bespotrebno trošiti energiju.

Uz pametnu razlučivost, kako bi se najveća rezolucija od 1220 x 2652 piksela koristila samo kada je to potrebno, ističe se 120-hercno osvježavanje slike koje će uz 8 GB radne i 256 GB interne memorije (bez mogućnosti proširenja microSD karticama) omogućiti i ugodno igranje igara, a ne samo gledanje filmova na velikom 6,78-inčnom ekranu uz 431 ppi i omjer 19,5:9. Prethodnik je imao ekran od 6,67 inča, uz 800 kandela osvjetljenja.

blank

blank

Naravno, možete postaviti frekvenciju osvježavanja slike na ekranu na 60 Hz, ako želite još više iskoristiti ogromni kapacitet baterije od 5300 mAh. Ili odabrati dinamični način rada pa neka telefon sam odluči kad je vrijeme za visoku stopu osvježavanja.

Eh da, i rubovi ekrana su zakrivljeni, to će mnoge razveseliti, a taj zakrivljeni dio nije prenaglašen, ali se osjeti i vidi. Utječe to i na dobru ergonomiju telefona koji djeluje pomalo nestvarno tanak u ruci.

Uz IP53 Magic6 Lite je otporan na prašinu, a neće mu smetati ako ga se pošprica s vodom. Nije namijenjen za plivanje, a trebao bi biti nešto otporniji na padove korištenjem tehnološke amortizacije s trostrukim slojem, što je potvrdio švicarski SGS dodjelom certifikata s pet zvjezdica.

blank

blank

Ergonomija kao i ekran zaslužuju visoke ocjene, to su detalji na kojima se vidi koliko su bili u fokusu prilikom razvoja telefona. Masa od 185 grama je jako dobra, s obzirom na veličinu ekrana i baterije.

Zadržana je umjerena debljina kućišta od 8 mm, iako bi se nekome s povezom na očima moglo učiniti da je i tanje. Razlog su zakrivljeni okviri koji su kirurški precizni te izgledaju kao da se spajaju u jednu točku. Okvir postoji, ali je baš dobro integriran. Stražnja strana je izvedena balansirano tako da, dok je telefon položen, nema ljuljanja niti naginjanja.

5G smartphone Honor Magic6 Lite dolazi u dual SIM izvedbi, a koristi Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1 na vrlo dobroj 4 nm tehnologiji izrade. To je čipset kod kojeg je fokus na igranju igara, umjetnoj inteligenciji te snimanju foto i video uradaka. AI će pomoći u radu kamere, ali i zvuku te produktivnosti. Uz 5G tu je i Wi-Fi 6E.

Iako Qualcommova platforma podržava kamere do 200 megapiksela, Honor je ugradio senzor od 108, a kvaliteti pomaže euronska mreža koja uklanjanja šum na slikama pri slabom osvjetljenju kako bi se dobile oštrije i jasnije fotografije.

blank

blank

blank

blank

Uz senzor od 108 megapiksela ne dolazi optička stabilizacija, to je detalj koji ćemo isprobavati na Pro verziji serije, ali ako imate mirnu ruku dobit ćete dobre rezultate i bez OIS-a. Otvor blende je f/1,8, veličina senzora je 1/1,67 inča (to je oko 0,6 inča površine). U praksi se kamera najčešće koristi s 12 megapiksela.

Snimili smo iste kadrove s 12 i 108 megapiksela, a razlika je što se na većoj rezoluciji ipak može puno više zumirati detalje. Naravno, povlači to za sobom i veličinu pa na 12 Mp fotka ima 7 MB, a pri 108 Mp govorimo o 32 MB.

blank

blank

Senzor se dobro nosi sa šumovima, kada je svjetla manje, boje su prilično vjerne i zasićene detaljima. Zaista smo zadovoljni s noćnim fotografijama kada ne dolazi do razlamanja svjetla niti svjetlosnim raspršivanja.

Dva dodatna stražnja senzora od 5 i 2 megapiksela koriste se za širokokutne i makro snimke, lijepo se kompenziraju rubovi kod širokih kadrova i to je zaisgurno bitno kada hvatate širu panoramu. Video se snima u 4K pri 30 fps, nema opcije sa 60 fps koja je inače bitna ako hvatate nešto dinamično. Niti fullHD ne snima u 60 fps.

blank

Prednja kamera od 16 megapiksela nema auto fokus, snima fullHD video, a moguće je istovremeno koristiti i prednju i stražnju kameru te dobiti zanimljive vblog videe poput slike u slici ili snimanja s dva stražnja senzora, kaki bismo imali krupniji kadar. Zgodno za snimanje nogometa, nastupa benda na pozornici kako bismo istovremeno imali i neki krupni kadar, u istom trenutku.

Kamera, ako zaboravimo na nedostatak OIS-a, nudi zaista sve što vam je danas potrebno i bitno, pa i profesionalni način postavki u kojima možete ručno puno toga podesiti. Uz ekran i bateriju, kamera je također nešto čemu možemo dati plus.

Sviđa nam se i MagicOS 7.2 temeljen na Androidu 13 koji na glavnom ekranu omogućuje grupiranje ikona aplikacija u manje skupine po 9 njih tako da je ovo način koji daje pristup većem broju prečaca na glavnom ekranu. U bilo kojem trenutku se grupiranje može smanjiti ili povećati, a u postavkama se nude i druge personalizacije kroz teme i boje, uz odabir dobrih dizajna samih ikonica. Možemo dodati i neki svoj potpis na početnom ekranu.

blank

Inicijalno Honor Magic 6 Lite nije napunjen većim brojem aplikacija koje bi vam mogle smetati ili trošiti resurse u pozadini. Uz 8 GB radne i mogućnost dodatnih 8 GB virtualnog RAM-a Honor smo koristili za ugorno igranje igara. Jasno, zvuk bi bio još bolji uz stereo zvučnike, ali na nekim se detaljima ipak moralo štedjeti kako se ne bi ugrozila Pro serija.

Punjenje velikog kapaciteta baterije, koja će potrajati barem dva dana uobičajenog rada, traje nešto duže jer snaga punjenja od 35 W nije prevelika, ali nije niti premala. U pakiranju ne dolazi strujni adapter, samo kabel USB-A na USB-C te iglica za SIM utor. Nije podržano bežično punjenje.

Prošlogodišnji model Honor Magic5 Lite imao je snagu punjenja 40 W, ali je baterija bila ipak manjeg kapaciteta od 5100 mAh.

blank

Ekran koristi optički senzor otiska prsta pa iako nije ultrazvučni jako dobro obavlja svoj posao. Nama je inače draže otključavanje pogledom, što je brže i intuitivnije u svakom slučaju za koristiti.

U ovom trenutku još nije formirana cijena za Honor Magic6 Lite, ali očekujemo fer cijenu kao što je uobičajeno od brenda koji velikim koracima napreduje iz tromjesečja u tromjesečje, a ne samo iz godine u godinu.

Glavni aduti su mu baterija, zakrivljeni AMOLED ekran, vrlo dobra kamera te ergonomija s kojom smo oduševljeni. U odnosu na prethodnika skok je primjetan tako da se isplati prijeći na novi model, razlike nisu samo kozmetičke nego konkretne i opipljive. Kao što je i opipljiv osjećaj korištenja telefona koji pozornost privlači svojim umjetničkim izražajem.

blank blank

blank blank