TEST Honor Watch GS 3: Sat za sport i ozbiljne večernje izlaske

blank

Plava boja kožne narukvice idealna je uz odijelo, a elegantnoj kombinaciji doprinosi i dobro odmjerena debljina sata

Što čini dobar pametni sat? Svi ćemo prvi pasti na izgled, zatim ćemo pitati koliko traje baterija s jednim punjenjem, a onda ćemo tražiti sve dublje i dublje kako bismo se osjećali naprednima. Pa nećemo valjda bez razloga nositi pametni sat na ruci? Nije dovoljno da pametni sat bude samo drugi ekran pametnog telefona. Kao što je to nekada, u počecima pametnih satova bilo.

Danas pametni satovi, uz GPS, omogućuju i povezivanje s pametnim telefonom kako bi se obavljali pozivi. Evo na primjer, dok tipkamo ovaj tekst na tipkovnici računala istovremeno obavljamo i telefonski poziv, preko vanjskog zvučnika odnosno speakerphonea. Slušamo i glazbu. Za pozivanje je potrebno dodati kontakte u sat, preko mobilne aplikacije. Dakle, nemate kompletan telefonski imenik na telefonu.

blank

Ipak, mnogima je sat bitan za pokazivanje, ne i za pohvaliti se koliko različitih sportova prati. Niti koliko otkucaja srca dnevno izmjeri. Srce nam ionako radi, bez obzira na sat na ruci. Ali, postoje ljudi koji moraju pratiti broj otkucaja srca. Ili razinu stresa.

Honor Watch GS 3 ispunjava veći dio potreba današnjeg modernog čovjeka. Bilo samo za šetnju sa psom po kvartu, brojanju koraka do tržnice, ozbiljnom bavljenju sportom uz glasovnog pomoćnika koji nas podsjeća i savjetuje kako održati ritam i postići što bolji rezultat. Ili podsjeća da je vrijeme za ustati sa stolice na kojoj predugo sjedimo.

Dobro će doći za telefoniranje u vožnji pa čak i za slušanje glazbe. Prethodno je glazbu potrebno dodati u memoriju sata (od 4 GB dostupno je oko 2,2 GB), a to se radi preko mobilne aplikacije Honor Health. Malo to traje, ali tako je i nema druge. Zatim se glazba sluša preko zvučnika sata.

Zgodno je što se sat može koristiti i za kontrolu glazbu na telefonu, kao daljinski upravljač. Bez ove se aplikacije sat niti ne može pokrenuti, ali se kasnije može koristiti samostalno, ako ne želite bilježiti sve vaše aktivnosti.

blank

blank

Iako mu cijena nije premium, sat Honor Watch GS 3 izgleda baš lijepo, elegantno, moderno, primamljivo i korisno. Sigurno je lakše pogledati na ekran sata i vidjeti što je novo na ekranu telefona. Možda je to lajk od prijatelja za fotku koju smo objavili na Instagramu, možda nebitan e-mail, možda bezvezna SMS poruka. Ali, može to biti i neka hitna situacija koju bismo možda propustili jer je telefon sa strane, na metar udaljenosti, a mi smo lijeni ustajati za svaki zvuk koji telefon ispusti.

blank

Sat će dobro doći na sastancima kada je nepristojno gledati u ekran telefona, ali sat nam je cijelo vrijeme u vidokrugu i okrenut prema našim očima. Šef neće imati direktan pogled kao na ekran telefona, ako se notifikacije pojavljuje i dok je ekran zaključan. Dakle, imamo određenu privatnost.

Možete birati između tri boje koje se odnose i na kućište od nehrđajućeg čelika 316L i na remen: Ocean Blue, Classic Gold i Midnight Black. Naš testni je srebrni s plavom Nappa kožnom narukvicom. Jel najljepši? Nama se čini da je najljepši jer zlatni baš i ne ide na tenisice, a crni je nekako ozbiljno ozbiljan.

Promjer kućišta je 45,9 mm, uz debljinu od ugodnih 10,5 mm. Dakle, ekran nije mali nego baš suprotno – velik je. Istovremeno, sat nije težak sa svojih 44 grama (ne računajući narukvicu). Ona je teška nekoliko grama te se lako mijenja ako trebate i neku silikonsku, za znoj.

Na AMOLED ekranu odlične vidljivosti promjera 1,43 inča prikazani font je dovoljno velik da sve vidimo bez naprezanja, uz 466 x 466 piksela rezolucije (326 ppi). Zgodno je što se uz notifikacije prikazuje i logo aplikacije iz koje je došla tekstualna informacija. Ali, tu priča staje. Nema opcije odgovora, nikakvog odgovora, pa niti onih predefiniranih poruka poput OK ili hvala. Jednostavno, u toj situaciji sat se ponaša kao obični, jednosmjerni info ekran. Osim ako primite poziv pa se ne želite javiti, ali želite poslati neki odgovor.

Na desnoj se strani kućišta nalaze dvije tipke s kojima se može ući u glavni izbornik odnosno popis raznih fitnes i sportskih aktivnosti. Dakle, upravljanje je jednostavno i bit će odmah jasno i dvogodišnjem djetetu. Samo povlačite prstom po ekranu kako biste odabrali neke opcije odnosno vratili se korak unatrag.

blank

Ugrađena je baterija kapaciteta 451 mAh koja se puni preko magnetnog podnožja na koje se spaja klasični USB-C kabel (dobit ćete oboje u pakiranju). Nakon 5 minuta punjenja trebali bismo imati dovoljno kapaciteta za cijeli dan. Naravno, ovisno koristimo li GPS ili ne. Maksimalno će baterija potrajati između 10 i 15 dana, ali ako aktiviramo GPS to znači nešto duže od jednog dana (Honor oglašava 30 sati).

Ugrađeni su mikrofon i zvučnik za telefonske razgovore. Kad netko nazove na ekranu sata prikazuje se ime te se pritiskom na zelenu tipku na ekranu javljamo odnosno odbijamo poziv na crvenu tipku. Tada je moguće poslati predefiniranu SMS poruku poput nazvat ću te kasnije.

Ono što satu Honor Watch GS3 nedostaje svakako su vanjske aplikacije. Iako je kompatibilan samo s Android telefonima (iznad verzije 8.0) ipak nam nedostaju neke od naprednih fitnes aplikacija. Njih u Trgovini Play ima zaista jako puno i omogućuju nevjerojatno praćenje i korisne statistike. Ovako, morat ćete se zadovoljiti samo s onim što nudi aplikacija Honor Health.

A tamo se nalaze dnevne, tjedne, mjesečne i godišnje statistike o otkucajima srca, spavanju, kretanju i putanji kretanja dok se bavimo sportom, uz izračun potrošenih kalorija, prosječnu brzinu kretanja odnosno trčanja, broj koraka, prosječni broj otkucaja srca, koliko smo se visoko popeli (ako smo se penjali), kakav je bio tempo kretanja. Lijepo to sve izgleda pa se postavlja pitanje treba li nam neka vanjska aplikacija ili je sve ovo dovoljno. Naravno, za 3rd party aplikacije na pametnom satu treba uložiti još koju stotinu-dvije eura više.

Naravno, na početnom ekranu možemo mijenjati različite izglede i tako se prilagođavati situaciji, ali ne samo kao elegantnom izgledu sata nego i lakšem pregledu brojeva koje pratimo tijekom fizičkih aktivnosti. Različite animirane sličice su zabavne, ali ne idu baš uvijek za svaku situaciju. Na satu se nalazi nekoliko izgleda, a više ih nudi aplikacija Honor Health u kojoj ih treba aktivirati odnosno instalirati na sat. Sat ima ugrađen Bluetooth 5.0. Naravno, i GPS za praćenje kretanja, a koristi se dual-frekvencijski GNSS ((Globalni navigacijski satelitski sustav).

blank

U izborniku se nalazi veći broj funkcija poput vremenske prognoze, vježbi disanja, praćenja stresa, alarm, kompas, bljeskalica koja će dobro doći za osvjetljavanje puta kojim se krećemo ili neku drugu situaciju. Na sat je moguće spojiti slušalice te tako slušati glazbu, ako vam zvučnik nije dovoljan ili praktičan.

Sat omogućuje Always On Display funkciju ili da se informacije prikazuju samo kada napravimo trzaj rukom. Na ekranu možemo znati i koliki je pritisak zraka u hPa, na kojoj smo nadmorskoj visini zahvaljujući altmetru, koliki je postotak zasićenosti kisika u našoj krvi itd.

blank

Među više od 100 različitih načina vježbanja su i preskakanje užeta, plivanje u bazenu (sat je vodootporan do 5 ATM odnosno do 50 metara dubine), penjanje po planini, skijanje, snowboard te još puno toga na izbor.
Cijena za Honor Watch GS 3 je 1999 kuna. Uz veliki broj dobrih i naprednih mogućnosti ipak nedostaje mogućnost beskontaktnog plaćanja (nema NFC), nema podršku za rad s iOS telefonima i tabletima te nema mogućnosti dodavanja novih aplikacija.

Ovo je ipak jednostavniji pametni sat s kojim će biti zadovoljni manje zahtjevni korisnici, koji ne žele potrošiti veći iznos novca, a žele uživati u baš dobrom dizajnu, kvaliteti izrade, ugodnoj narukvici i satu koji nimalo ne remeti osjećaj na zapešću. Honorov model inspiraciju je našao u dizajnu analognih satova.

Idealan je za sportaše koji se bave s više različitih sportova, bilo da su amateri ili profesionalci (iako bi pravim profesionalcima moglo nedostajati više informacija. I zgodno je telefoniranje koje baš olakšava život. Ležite u krevetu, netko vas nazove, a vi se galantno javite. I vratite ruku pod glavu. Baš bezbrižno! I ne morate ga puniti svaki dan nego svaki drugi vikend.

blank

blank

blank

blank blank

blank blank

blank

blank blank blank