TEST Huawei Watch GT 4: Ovaj sat bi trebali imati svi u Hrvatskoj

blank

Uz dugo trajanje baterije novi Huaweijev pametni sat će vas i jako dobro razumjeti, a pomaže i kad se nađete pod stresom

Stres je jedan od najvećih neprijatelja modernog čovjeka. Uvijek negdje žurimo, kasnimo, nešto čekamo… Kad bi uvijek postojao netko tko bi nas razumio u takvim situacijama, kada smo pod stresom, bilo bi to fantastično.

Dobra informacija je da postoji – pametni sat. Uvijek će biti uz vas, kao najbolji prijatelj, a neće vas niti izdati kad je u pitanje trajanje baterije. Koristili smo novi Huawei Watch GT 4 nekoliko tjedana, prešli smo s njim pola Europe, a sa sobom nismo niti morali nositi punjač.

Za pametni telefon to i dalje moramo, nigdje se ne ide bez zidnog punjača, bez power banka (prijenosne baterije). Još kad bismo imali i privatnog trenera, koji je uvijek tu samo za nas… Sve ove teze koje smo napisali nisu samo naša mašta nego stvarnost koja se ostvaruje uz Huawei Watch GT 4.

Bili smo s novim pametnim satom u Barceloni, tamo smo susreli i poznatog olimpijskog pobjednika Sir Mo Faraha i fitness trenericu Pamelu Reif. Na njihovim su rukama bili Huaweijevi pametni satovi. Da, množina, iako se radi o jednini.

blank

Novi model dolazi u ukupno sedam verzija koje se poprilično razlikuju jedna od druge, a sve ih spaja isto – dugo trajanje baterije, (pre)lijep dizajn, odličan ekran, dobra senzorika i na kraju prihvatljiva cijena. Modeli iz Huaweijeve GT serije unatrag više godina su traženi, mnogi se odlučuju baš za njih. Prvo će im se svidjeti dizajn, a prije toga je potrebno odabrati veličinu.

Nudi se veći sat od 46 mm i nešto manji od 41 mm. Kod manjeg će i remen biti za nešto užu ruku pa uzmite to u obzir. Vizualno, vrlo ćete lako odlučiti koji vam se model sviđa jer između četiri veća i tri manja zaista imate o čemu razmišljati. Naročito ako sat kupujete za poklon drugoj osobi. Hoće li joj se više svidjeti zeleni, crni, sivi ili smeđi dizajn, a oduševljenje će naročito izazvati bijela, svijetlo-zlatna i srebrna boja.

blank blank

Mi smo na test uzeli nešto klasičniji izričaj u crno-sivoj boji 46-milimetarskog kućišta koje iz tlocrta ima osmerokutni izgled. Na desnoj se strani nalazi krunica koja se može vrtjeti i pritisnuti, služi i za kretanje između posljednjih otvorenih aplikacija, a donja se može definirati za određenu značajku koju ćete najčešće koristiti. Remen je silikonski, ugodan i za višetjedno nošenje, bez skidanja.

Da, da, višetjedno. Napunili smo u jedan utorak navečer bateriju preko priloženog bežičnog punjača i otisnuli se u mnogim smjerovima Zagreba, ali i Barcelone, Šibenika te mnogih drugih mjesta tijekom…

Sad slijedi mala pauza pa zatim i najbitniji detalj ovog testa: bateriju smo ponovo napunili tek nakon 15 dana, a preostalo nam je još 10 posto. Da, duže od dva tjedna između dva punjenja. Nismo štedjeli ugrađene senzore te smo sat koristili za razna vježbanja, ali uz trenera koji nam je zadavao ritam, govorio kad je vrijeme za pauzu te ponovo krenuti.

blank

I nikad se ne ljuti takav trener. Čak će nam savjetovati i da se ustanemo svakih sat vremena, pratiti će naše kretanje i davati nam podršku i poticaje poput potrudi se još malo kako bi dostigao dnevni cilj. Ili bolji rezultat od jučer. Interesantno je to „malo biće“, toliko je živo da nas svako malo iznenadi.

Ako smo pretjerali s nečim, recimo razmišljanjem o kašnjenju aviona dok sjedimo, sat će konstantno u pozadini pratiti naše otkucaje srca i ukoliko su oni veći od 100 u minuti tijekom 10-ak minuta upozorit će nas na to. I to će zvučati vrlo ozbiljno, nije šala. Možete u tom trenutku pokrenuti vježbanje disanja. Ništa posebno, vrlo jednostavno, ali učinkovito čega se sigurno nećete sami sjetiti.

blank

Mjerit će i temperaturu našeg tijela odnosno na površini kože, što će biti obično oko 33 ili 34 stupnja. Pratit će nam temperaturu i dok spavamo. Pratit će Huawei Watch GT 5 i kako spavamo, koliko se često budimo, koliko duboko spavamo.

Neke od dobivenih rezultata i informacija, bilo na ekranu od 1,43 inča na samom satu ili na uparenom pametnom telefonu (spojili smo ga s Huawei P60 Pro, a zatim i s još jednim Samsungom), moguće je kroz aplikaciju Health (Zdravlje) detaljnije analizirati te pokazati doktoru. Možda otkrije nešto što niti vi niti od nije očekivao pa vas pošalje na detaljniji stručni pregled.

blank

Uparen preko Bluetootha prima i telefonske pozive. To je detalj koji smo vrlo često prakticirali. Nekako se lakše javiti na dolazni poziv jer ne moramo držati telefon niti na uhu niti u ruci. A sat je na ruci. I dok ovo tipkamo primamo telefonske pozive preko sata na ruci, a naših 10 prstiju kombinira 30 slova abecede.

Moguće je u memoriju sata prebaciti i pjesme s telefona ili računala pa ćemo dok trčimo imati i laganu glazbu. Tu su još i barometar, kompas, vremenska prognoza, sve notifikacije s telefona koje želimo primati i ne gledati prema mobitelu. Naročito na sastanku sa šefom. Ima i novčanik (Wallet), ali ta značajka ne radi kod nas.

blank

blank blank

Dobro će doći alarm, štoperica te bijelo, crveno, zeleno, plavo, žuto itd. svjetlo ekrana s kojim možemo hodati po mraku. Postoje i razne aplikacije koje se mogu instalirati na sam sat, preko telefona i AppGallery – Petal Maps za navigiranje, Numpuz puzzle igra, RTL radio…

Možemo zaključiti kako je Huawei Watch GT 4 sat koji vas nas dobro razumije, prati sve naše pokrete, ali i kad nema pokreta, zna kada smo pod stresom i kaže nam kad je vrijeme da se nešto promijeni u našem ponašanju. Sigurno smo kako bi svi u Hrvatskoj trebali imati na ruci pametni sat, a mogao bi to biti Huawei Watch GT 4 čija je cijena 379 eura.

Nešto je cijenom povoljniji predivni 46-milimetarski Rainforest Green (299 eura), metalni košta 399 eura, a od 41-milimetarskih zaista ne znamo koji bismo preporučili – Gold Milanese košta 349 eura, White Leather 279 eura, a Two Tone metal 399 eura.

blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank