TEST Samsung Galaxy Z Flip5: Permanentno inovativan Flip5

blank

Ljubav na prvi pogled! Tako je većina korisnika opisala svoj prvi kontakt očima i rukama s novim Samsungom Galaxy Z Flip5

Rijetko je koji pametni telefon dobio tako veliku nadogradnju kao Flip5. Obično su na pametnim telefonima novosti male i jedva primjetne, ali ovaj je put Samsung iznenadio sve. Iako je zadržana dobitna formula – sklopivo kućište, veliki ekran i praktičnost, novosti ima jako, jako puno.

Radujte se narodi, stigao je Flip5

Znate li zašto su Korejci tako napredni? Dok mi čekamo da nam sunce izađe i počnemo raditi oni već tamo jedu večeru. Uvjerio sam se i sam osobno dok sam krajem srpnja ove godine proveo pet dana u vrućem i naprednom Seulu. Samsung je za novi Galaxy Z Flip5 (i Fold5) premijeru odlučio napraviti na domaćem terenu.

Bila je to dobitna kombinacija jer smo uz upoznavanje druge kulture, nevjerojatno kulturnog i radišnog naroda na licu mjesta, netom nakon svjetske premijere na pozornici uz koju su bile i tamošnje zvijezde K-Popa, u rukama već imali novi Flip5.

Naravno, još od prvog Flipa predstavljenog u veljači 2020. godine iščekujemo veći vanjski ekran dok je unutarnji ionako dovoljno velik, uz svojih 6,7 inča dijagonale koja se od te veljače (netom prije pojave pandemije koronavirusa) nije mijenjala. Zadržana je i fullHD rezolucija od 1080 x 2640 piksela.

blank

blank

Zadržimo se još malo na tom unutarnjem AMOLED ekranu koji nudi 120 Hz adaptivnog osvježavanja slike (od 1 do 120 Hz) još od drugog modela iz kolovoza 2021. Omjer stranica ekrana je 22:9 tako da je kinematografski, idealan je za gledanje filmova i serija, za YouTube, a uz stereo zvučnike (dostupne od Flip2 modela) predstavlja zaista dobar uređaj koji se može koristiti i gledati bilo gdje, pa i u krevetu prije spavanja.

U međuvremenu, Samsung je unutarnjem ekranu, koji se savija i trebao bi izdržati 200.000 preklapanja, pojačao osvjetljenje pa uz 1750 nita odnosno kandela možete računati na korištenje i na najjačem suncu. Ekran nudi izuzetno dobru kvalitetu prikaza, boje su odlične kao i na svakom drugom Samsungovom AMOLEDU, a vjerojatno će biti nešto malo nabrijane pa ako želite više vjernosti podesite to u postavkama.

blank

blank

Pregib na sredini unutarnjeg ekrana se (očekivano) primjećuje pod prstima, to je čista fizika za taj materijal koji se ne rasteže. Kad se na ekranu gleda bilo kakav sadržaj taj pregib se ne primjećuje niti vidi pa možete spokojno odabrati novi Flip5 za svoj sljedeći telefon. Iskustvo korištenja će, nakon rasklapanja unutarnjeg ekrana, biti kao i s klasičnim mobitelima koji imaju ravne ekrane.

Folija koja se nalazi na samom ekranu ne smije se skidati (nikada), jer čuva ekran pa se stoga nikako ne upuštajte u bilo kakve pothvate. Potrebna je izrazito velika pažnja za taj ekran koji ne podnosi nikakve sitne čestice.

Prašina će ekranu, kao vjerojatno i samom mehanizmu preklapanja (šarkama) donijeti probleme. I naravno, nemojte dopustiti da vam telefon ispadne na tvrdu podlogu jer može doći do sitne korekcije mehanizma šarki, što će automatski pridonijeti rastezanju ekrana. Iz dosadašnjeg iskustva može se nakon dužeg vremena korištenja telefona očekivati odvajanje folije u središnjem dijelu pa bi ju obavezno u servisu trebalo zamijeniti.

blank

Uz vanjski ekran dorađen je još jedan detalj, a to je razmak ili gap između preklopljenih dijelova ekrana koji je sada simetričan i primjetno uži. Telefon sada puno bolje vizualno izgleda, a iako su masa (187 grama) i debljina rasklopljenog kućišta ostale iste (6,9 inča) dimenzije su nešto drugačije kada je telefon preklopljen.

Iako se čini jedva primjetno, a govorimo o 0,2 mm u širini preklopljenog telefona, debljina u sklopljenom obliku smanjena je osjetno – sa 17,1 mm na mjestu šarke i 15,9 mm na drugom dijelu sada telefon mjeri 15,1 mm na oba kraja. Dva milimetra se ipak osjete i primijete, a naročito vizualno.

Glavni je vanjski ekran

Iako je vanjski ekran puno, puno manji od unutarnjeg na njemu se može štošta napraviti, iako ne baš sve. Vjerojatno ćemo to dobiti kroz sljedeće nadogradnje Samsungovog One UI sučelja ili kroz Galaxy Z Flip6 kojeg očekujemo na prijelazu srpanj-kolovoz 2024. godine.

Vratimo se malo u prošlost. Prvi Galaxy Flip iz 2020. godine imao je minijaturni, vjerojatno jedan od najmanjih ekrana ikada na nekom mobitelu. Taj mali Super AMOLED od 1,1 inča dijagonale u pravokutnom obliku imao je i malu rezoluciju od 112 x 300 piksela. Ipak, i tada je nešto prikazivao.

blank

blank

Nasljednik Flip3 (Samsung je zbog usuglašavanja oznaka s Fold modelima preskočio Flip2 jer je prvi Fold predstavljen 2019. godine, dakle godinu dana ranije) dobio je veći ekran od 1,9 inča, što se čini poprilično veliko.

Međutim, samo na papiru je to veliko dok u praksi ponovo nedostaje prostora za komotan rad s ekranom koji je uvijek osjetljiv na dodir. Na Flip3 i Flip4 vanjski ekran u rezoluciji 260 x 512 piksela prikazivao je već više informacija i bolje je služio za selfie fotografije nego onaj prvi, izuzetno mali.

Veliki benefit od vanjskog ekran

I konačno vrhunac doživljava model Galaxy Z Flip5 kojeg testiramo u predivnoj Mint zelenoj boji dostupnoj na stražnjoj staklenoj strani kućišta koje je vodootporno već od modela Flip2. Svi dosadašnji modeli na okviru imaju aluminij koji ugodno leži u ruci, a kroz vrijeme je mijenjao oblik odnosno rubove koji su bili oštriji ili zaobljeniji. Senzor otiska prsta nalazi se na bočnom dijelu kućišta.

Sada se na tom vanjskom ekranu, koji kad je uključen nije kvadratičan iako ima takvu siluetu, prikazuje i puna QWERTY tipkovnica pa se na pristigle poruke može i odgovoriti, bez otvaranja kućišta. To je zaista veliki, veliki (još jednom, veliki) benefit za korisnike koji su se već navikli na preklopne, sklopive pametne telefone. Svi odreda kažu da se više ne mogu priviknuti niti zamisliti s klasičnim ravnim kućištem koje zauzima užasno puno mjesta.

blank

blank

blank

blank

Primijetit ćete u zoni ekrana i dva senzora kamere te LED bljeskalicu, ali o tome ćemo nešto kasnije. Što se prikazuje na tom 3,4-inčnom vanjskom Super AMOLED ekranu od 720 x 748, što čini 306 ppi odnosno točkica po inču?

Uz notifikacije, točno vrijeme, postotak baterije i prečac do kamere nakon što se vanjski ekran otključa pogledom ili senzorom otiska, ako se koristi neka zaštita, prikazuje vremensku prognozu za cijeli tjedan, fitness aktivnosti kao što su prijeđeni koraci i aktivno vrijeme, kompletan kalendar s prikazom stavki za aktualni dan.

Tu su i korisni alarmi, štoperica, upravljanje glazbom, povijest poziva, odgovaranje na pristigle poruke, upravljanje Bluetoothom i wirelessom, widget Google Finance za dionice, ali i prečaci do aplikacija kao što su Google Maps, YouTube, WhatsApp, SMS poruke. Ipak, nećete moći otvoriti sve što imate instalirano na telefonu, što se tiče aplikacija pa je otvaranje unutarnjeg ekrana neizbježno. Ali, vjerujemo kako će dan kada će se sve moći obaviti na vanjskom ekranu doći vrlo brzo. Bit će to mamac za nove korisnike i novost za postojeće korisnike koji će tada koristiti već stari model. FlexCam omogućuje snimanje iz različitih kutova što olakšava selfie snimke i video razgovore, bez držanja telefona u ruci.

blank

Može li baterija izdržati jedan dan?

To je bilo često pitanje korisnika koji znaju koliko je mala ugrađena baterija u Flip modele. Prvi Flip je imao kapacitet od 3300 mAh, što je za veliki unutarnji ekran od 6,7 inča zaista malo. Jasno, uz određene ustupke i postavke baterija može izdržati cijeli dan (postavite telefon na 3G ili 4G, smanjite osvjetljenje, uključite tamni način rada).

Recimo kako je prvi Flip radio u 4G LTE mrežama dok je sljedeći (drugi) Flip3 dobio 5G, ali je imao isti kapacitet baterije od 3300 mAh da bi Flip4 dobio bateriju od 3700 mAh, a toliko nudi i testirani Flip5. 12 posto veća baterija ipak je nadoknadila manjak koji je bio problematičan na prvim modelima.

blank

Jasno, pomislit ćete kako je novi model, uz veći vanjski ekran, dobio i većeg potrošača. Istina, ali rijetko kada ćete koristiti oba ekrana uključena, osim kada koristite kameru i želite da i osoba koju snimate vidi svoj kadar i može se namjestiti, što ne nude klasični ravni mobiteli.

Dakle, uz novi Flip5 i veći ekran manje ćete otvarati telefon i koristiti veći ekran koji je ipak veliki potrošač. Baterija se puni preko USB-C žice koja se dobije u pakiranju, a za strujni adapter ćete se morati sami snaći.

Možete koristiti adapter od starijeg telefona ili kupiti novi snage 25 W koji će 50 posto kapaciteta postići za cca pola sata. Podržano je i bežično punjenje snagom do 15 W, a sam mobitel može bežično reversno puniti druge uređaje. Nekome na taj način možete pomoći, ako je ostao bez baterije.

Tri kamere

blank

blank

Dotaknimo se i kamere. Glavna je na vanjskoj strani i taj detalj Samsung praktični ne dira još od prvog modela koji je ima dvostruku kameru od 12 + 12 megapiksela. OIS odnosno optička stabilizacija slike je cijelo vrijeme podržana na glavnom senzoru koji je prvo bio veličine 1/2,55 inča odnosno 0,39 inča da bi na Flip4 modelu bio je povećan na 1/1,76 odnosno 0,56 inča.

Otvor blende od f/1.8 je isti i bit će OK i u uvjetima slabijeg svjetla. Drugi senzor je širokokutni. Video se cijelo vrijeme snima u maksimalno 4K rezoluciji, uz 30 i 60 fps. Nije dirana niti prednja kamera od 10 megapiksela. Ipak, iako su što se tiče megapiksela kamere ostale iste Samsung je ipak nešto unaprjeđivao kvalitetu slike koja se može proglasiti osrednjom do vrlo dobrom. Prostora za napredak ima, ali većina korisnika će biti zadovoljna.

blank

Memorija, cijena

Za kraj ostavljamo karakteristike poput memorije i čipa. Samsung Galaxy Z Flip5 dolazi sa Snapdragon 8 Gen 2 čipom, uz 8 GB radne te 256 GB i 512 GB interne memorije, bez mogućnosti proširenja s microSD karticama. Imate oblak i na taj se način može memorija povećati. Dakle, više nema verzije sa 128 GB, koja je dolazila na prethodnim modelima. Interna memorija sada je UFS 4.0, što je također bitan detalj.

Spomenuli smo veći vanjski ekran, nove šarke i manji gap, ali stigle su i neke softverske novosti koje ne treba zanemariti u Androidu 13. One UI 5.1 daje bolji izgled mapama, bolje teme, a sviđa nam se i „štipanje“ prstima na vanjskom ekranu kako bi se svi widgeti prikazali u umanjenom obliku. Flip5 dolazi s pet godina sigurnosnih ažuriranja i četiri generacije nadogradnji operativnog sustava, što pomaže produljiti životni vijek proizvoda.

Samsung ističe održivost te u izradi koristi reciklirano staklo i aluminij proizveden iz industrijskih otpadaka te recikliranu plastiku iz odbačenih ribarskih mreža, vodenih bačvi i PET boca. Čak je i papir koji se koristi za pakiranje proizveden od 100 % recikliranog materijala.

blank

Cijena za Samsung Galaxy Z Flip5 je 1239 eura za verziju 8/256 GB s jednom SIM karticom i jednim eSIM-om, a boje uključuju grafitnu, krem te boju lavande i mente kao i niz dodataka poput Clear Gadget Case futrole, Flap futrole od ekološke kože, Flipsuit Case futrole i lagane futrole s prstenom za stvaranje personaliziranijeg izgleda.

Flip5 model od samog početka ima tešku misiju – ne samo što mora savladati mnoge barijere što se tiče materijala koji se koriste u izradi nego i uvjeriti ljude da kupe nešto novo i drugačije, a što je u konačnici vrlo sličan proizvod kao i klasični pametni telefon. Ipak, tendencija je rast prodaje sklopivih telefona, a Samsung je u ovom području vladar i još uvijek je nedodirljiv drugim proizvođačima koji se uglavnom zadržavaju na kineskom tržištu. U 2022. godini isporučili su lijepih 11 milijuna telefona širom svijeta.

Tu je i cijena koja mora biti visoka, s obzirom na izradu i kompliciranost proizvodnje. Istovremeno, s masovnim ulaskom na tržište cijene će sigurno padati. Ovaj faktor oblika sigurno predstavlja budućnost pametnih telefona jer omogućuje još veće dijagonale ekrana, kao što to nudi Galaxy Fold serija.

blank blank

Usporedimo li Flip5 sa S23 Ultra jasno je kako su veličinom, kad se rasklope, vrlo slični (S23 Ultra ima 0,1 inča veći ekran odnosno 6,8 inča u dijagonali). Ipak, Flip je lakši za nošenje, naročito muškima koji nemaju neku torbu ili ruksak nego koriste džep hlača. Tu je i kut od 45 stupnjeva (L položaj) koji omogućuje toliko toga u praksi da se Flip5 čini fantastično dobrom kupnjom.

Povećana je (duplirana) i osnovna memorija, kamere su softverski unaprijeđene, nešto više za noćne uvjete, a još čekamo više aplikacija podržanih na vanjskom ekranu. Što se tiče baterije, možda i taj detalj bude nešto bolji u budućnosti, kako biste bili sigurni da ćete imati cjelodnevno korištenje. Ili barem snažnije punjenje baterije, što od Samsunga također očekujemo u skoroj budućnosti.

Dodali bismo još jedan detalj, a koji je podržan na Fold modelima – čekamo tranziciju aplikacije otvorene na glavnom (unutarnjem) ekranu, na vanjski. Dakle, nešto počnete na velikom ekranu i možete nastaviti na vanjskom. U suprotnom smjeru je već podržano, možete aplikaciju započetu na vanjskom ekranu nastaviti koristiti na unutarnjem.

Ako želite na vanjskom ekranu koristiti i neke druge aplikacije, a ne samo nabrojane u ovom tekstu, instalirajte (odnedavno dostupnu) Samsungovu aplikaciju Good Lock uz koju ćete bolje iskoristiti svoj Samsung Flip5, ali i mnoge druge Samsungove modele.

blank

blank

blank

blank

blank

blank blank

blank

blank

blank

Samsung Galaxy Z Flip4 & Galaxy Z Flip5
Samsung Galaxy Z Flip4 & Galaxy Z Flip5