TEST Iskon.Play TV: Što se dogodi kad se spoje televizija i Android

blank

Imate vrhunski televizor, ali nije posljednji krik mode? Zasigurno je šteta baciti takav televizor, a život će mu produžiti Iskon.Play TV

Iskon je ponovo pogodio! Uspjeli su spojiti funkcionalnosti dviju platformi koje su donedavno bile oštra konkurencija jedna drugoj.

Ovo je evolucija! Ma, ovo je revolucija televizije kojoj su mnogi prognozirali propast, kao što su pametni telefoni u jednom trenutku zamalo uništili industriju satova. Ali, satovi su danas itekako popularni, pametni su i moćni.

Televizor i televizija nikad do sad nisu bili toliko zanimljivi i toliko moćni. Vjerojatno to ne znaju svi oni koji su se prije pet, deset ili više godina odrekli gledanja televizije u koristi streaming sadržaja na pametnom telefonu ili tabletu. Možda i na računalu. Nekad su mnogi televizoru i televiziji prognozirali kraj.

Kod gledanja sadržaja uvijek se sve svodi na ekran, bio on u crno-bijeloj tehnici, portabl televizor u boji, nekadašnji Sony Trinitron, moćni pametni telefon, tablet ili neko drugo čudo tehnike. Eh da, postoje i projektori, ne smijemo na njih zaboraviti.

blank

Google je s Androidom prije 13-14 godina napravio pravo čudo. Već godinama se taj operativni sustav, koji je stigao do verzije 12, nalazi na različitim uređajima. U posljednjih nekoliko godina stigao je i u televizore. Ali, što ako kod kuće imamo stariji televizor. Recimo, staru plazmu koja i dan-danas sa svojom kvalitetom slike “šiša” sve LCD televizore.

Upravo je ta plazma i dalje u središtu našeg dnevnog boravka, iako ne radi po cijele dane jer tom velikom ekranu već godinama opasno konkuriraju smartphone i tablet uređaji. Jednostavno, pametniji su, ako bismo mogli izmjeriti pamet jednima i drugima. Odnosno, omogućuju pametnije stvari koje će se kroz milijune piksela prikazati u jednu sliku.

Međutim, odnedavno je naša plazma iz 2006. godine svakim danom sve više u pogonu. Iako se prije nekoliko godina činilo da je vrijeme za umirovljenje i zamjenu, naša nostalgija i sve manje korištenje učinili su joj uslugu. Ponovo je živnula zahvaljujući jednom dodatku razvijenom na Android TV operativnom sustavu koji niti košta puno, a plazmi je dao novi život.

To je Iskon.Play TV

Već se iz našeg međunaslova može sve iščitati – radi se o Iskonovoj usluzi, tvrtki koja je godinama pravi lider na hrvatskom tržištu jer nudi inovativne usluge koje su prvi ponudili svojim korisnicima. Na primjer, prilagođavanje preporuka prema preferencijama gledatelja, snimanje određenog naslova filma ili serije na svim programima na kojima se emitira, bez da moramo prethodno nešto programirati, kao kod drugih televizija. Nekad sam obožavao Top Gear, a Iskon je snimao sadržaj popularnog engleskog trojca na bilo kojem tv kanalu.

U međunaslovu ovog teksta odnosno nazivu usluge je i riječ “play” – dakle, možemo reproducirati sadržaje u bilo kojem trenutku, kad nama odgovara. Ne moramo biti robovi tv programa niti kupovati tv raspored na kiosku petkom.

Tu je i “tv”, ta dva slova smo nekada obožavali kao danas pametne telefone. I tada su nam roditelji govorili “prestani gledati u taj tv, otići će ti oči”. Danas to novi roditelji govore svojim klincima koji bulje u ekran telefona i tableta. Kao da se ništa nije promijenilo, a promijenilo se puno toga.

Dakle, Iskon.Play TV je interaktivna televizija koja je uz sve to i prenosiva, napredna je, a nudi i jako puno toga iz svijeta pametnih telefona. Zahvaljujući integraciji Google Play trgovine možemo na televizoru gledati razne sadržaje, instalirati mobilne aplikacije, igrati igrice…

Najprije spajanje pa podešavanje

Prethodno je Iskonov uređaj potrebno preko HDMI kabela spojiti na televizor, spojiti ga na wireless (ili mrežnim kabelom na ruter) te uzeti daljinski u ruke i krenuti u istraživanje. Dakle, možete uređaj spojiti na bilo koji internet, bilo gdje. U kafiću, kod kuće, na vikendici, na aerodromu, u uredu… Pri tome možete birati kvalitetu čime ćete manje trošiti interneta. Možda imate flat, neograničeni internet, ali je pitanje koju brzinu i koliko je još uređaja u kući spojeno.

blank

Već dugo vremena nisam sa znatiželjom toliko istraživao svoj televizor. Možda one 2006. godine kad sam za oko 14.000 kuna kupio svoju plazmu. Kupnja se isplatila; nisam mogao niti pretpostaviti da će potrajati toliko godina, a tko zna koliko će još godina potrajati. Kao nekadašnji televizori. Kupite kvalitetno i trajat će godinama, uvijek je vrijedilo i vrijedit će.

Korištenje Iskon.Play TV-a nije nimalo komplicirano, prilagođeno je i onim naprednim i onima koji nisu napredni. Zanimljivo je i dizajnirano sučelje, a narančasta Iskonova boja jasno ukazuje gdje se nalazite. Može to biti TV uživo, Video na zahtjev, Spremili ste, TV vodič, Radio ili Postavke.

Kroz vodoravno-uspravni postav možemo se kretati kroz razne opcije, podesiti gdje želimo smjestiti Googleovu trgovinu s aplikacijama i s uslugama poput YouTube, HBO, Deezer, Google Duo, HRTi, Kodi. Tu je i Netflix, ali nije podržan. Kroz razne grupe kanala (zabava, romansa, komedija) te kategorije možemo personalizirati sadržaj koji će se prikazivati i biti nam dostupan u što manje klikova preko idealnog daljinskog upravljača na kojem nema puno tipki, a sve će vam ubrzo biti jasno. Dostupno je više od 5000 različitih aplikacija. Da, pet tisuća, a možete ih i kupovati, ukoliko nisu besplatne, a platiti i preko Iskon računa.

blank

Gledanje televizije, igranje igara

Moguće je odigrati igrice poput Fortnite, League of Legends, Minecraft, Grand Theft Auto, pogledati preporučene sadržaje (nakon što pogledamo neki sadržaj na televizoru možemo ga lajkati i time ćemo dati do znanja našem televizoru što volimo gledati). Ono što je korisno svakako su profili pa ako više osoba gleda u isti televizor moguće je složiti svoj profil, a moguće je napraviti i jedan univerzalan za sve ukućane. Fantastično!

Ono što nam se još svidjelo je prenosivost Iskon.Play TV-a. Za Božić smo ga ponijeli sa sobom na put, a taj put može biti čak i izvan Hrvatske, ali unutar Europske unije, do tri mjeseca. Iskon u pozadini snima sve emitirane televizijske sadržaje do sedam dana unatrag pa ako se vratimo s putovanja na koje nismo ponijeli svoj Iskon.Play TV i dalje možemo pogledati sve epizode neke serije koja se emitira svaki dan. Idemo li van kuće na mjesec dana, moguće je sadržaje programirati za snimanje i imat ćemo ih arhivirane 30 dana.

Napredna komunikacija

Istaknuli bismo još jedan zanimljiv detalj, a to je povezivost daljinskog upravljača i Iskonovog uređaja – komuniciraju preko Bluetootha tako da nam više nikad nitko i ništa neće smetati ukoliko se prošeće ispred televizora. Odlično!

Podržano je i pretraživanje sadržaja putem glasa – na daljinskom upravljaču pritisnemo ikonu mikrofona i zatražimo bilo kakav sadržaj. Naravno, kroz sve sadržaje na televiziji se možemo kretati unatrag ako smo nešto propustili čuti ili želimo na žiro-račun u humanitarnoj akciji uplatiti neki novac.

Bluetoothom se na Iskon.Play TV mogu spojiti i vaše bežične slušalice te kontroleri za igranje igara. Na USB ulaz na uređaju može se spojiti USB stick ili hard disk te pogledati bilo kakav video materijala koji ste prethodno snimili – filmove, video snimke s mobitelom…

blank

Nedostaje nam jedino informacija o emisiji koju možemo gledati, nakon što se prebacimo na sljedeći od desetaka i desetaka raznih programa. Jasno, i to je rješivo dodirom tipke OK na daljinskom upravljaču. Na ovo smo navikli koristeći klasični Iskon.tv. Ipak, Iskon.Play TV pruža još bolju sliku na našoj plazmi jer je slika u većoj rezoluciji.

Sami birate TV pakete

Ljepota kod Iskon.Play TV usluge je uključivanje i isključivanje raznih paketa programa (neki koštaju samo 3 kune mjesečno), tijekom prvih šest mjeseci svi paketići su dostupni za samo 50 kuna mjesečno, a nakon tih pola godine cijena ostaje ista kao i 7 najpopularnijih paketića dok se još njih 7 automatski gasi tako da nema iznenađenja na mjesečnom računu.

Naravno, možete ih aktivirati i nastaviti gledati sve sportske, filmske, dječje, informativne i druge tv kanale. Recimo i da se korištenje Iskonovog prijamnika plaća 25 kuna mjesečno (i jednokratno 100 kuna), a nakon 24 mjeseca prestaje naplata korištenja prijamnika. Od tog trenutka usluga postaje jeftinija. Već smo spomenuli da je Iskon.Play TV dostupan na bilo kojem internetu kojeg koristimo.

blank

Istaknimo i gledanje sadržaja s pametnog telefona – gledamo li neki svoj video ili nešto na YouTubeu na mobitelu, možemo to nastaviti gledati na televizoru, nakon jednog klika na ekranu telefona. Možemo na taj način čitati i vijesti na web portalima itd.

Moguće je instalirati Android TV remote control aplikaciju na svoj pametni telefon te se riješiti čak i daljinskog upravljača. U Google Play Storeu na svojem mobitelu samo preuzmite aplikaciju Google TV. Uz Chromecast ugrađen u Iskon.Play TV možete reproducirati filmove, videozapise i drugi sadržaj na zaslon svojeg TV-a. Ne trebaju vam za ovo nikakvi kabeli ni prijenosne memorije jer presliku ekrana radite direktno s uređaja (laptopa, smartphonea) na kojem se nalazi originalni zapis. Na ovaj način u uredu možete pregledavati PowerPoint prezentaciju.

blank blank

Ne zaboravite sakriti prijamnik jer niti ne mora biti optički vidljiv prema daljinskom upravljaču; smjestite ga iza televizora, ukoliko ne želite gledati u lampicu s uređaja koja bi vam mogla ometati gledanje. Moguće je instalirati Android TV remote control aplikaciju na svoj pametni telefon te se riješiti čak i daljinskog upravljača. U Google Play Storeu na svojem mobitelu samo preuzmite aplikaciju Google TV. Preko aplikacije Google Home omogućeno je s jednog centralnog mjesta kontroliranje svih vaših pametnih uređaja u domu, poput svjetla, usisavača, perilice, zvučnika.

Moja plazma je evoluirala. Ne samo što ima dobru sliku, kao nekada, nego je sada i pametna. A mnogi su plazme otpisali. Ne i Iskon!
Iskon spašava okoliš, ne morate bacati svoj stari televizor, možete ga – modernizirati.

blank