TEST Huawei FreeBuds Lipstick: Iz vašeg srca u njezine uši

blank

Jedan od najoriginalnijih gadgeta u posljednjim godinama su Huaweijeve bežične slušalice zapakirane kao ruž za usne

Zvuk i ljepota – to bi bio najkraći opis ovih bežičnih stereo slušalica Huawei FreeBuds Lipstick. Predstavljene su u Beču sredinom listopada 2021. godine, zajedno uz pametni telefon Huawei nova 9. Iako su odmah izazvale pozornost, njihovo vrijeme je upravo u trenutku dok ih testiramo, za Valentinovo.

Slušalice koje mirišu

Prethodnoj konstataciji, zvuk i ljepota, morat ćemo dodati i miris. Zaista, nakon što se otvori crna kutija slušalica Huawei FreeBuds Lipstick uživat ćete u mnogim osjetilima pa i u mirisu koji dolazi nakon što se zapakirana kutijica prinese nosu. Odnosno, uživat će one. Slušalice su primarno namijenjene ženskom spolu upravo zbog izgleda koji podsjeća na ženski ruž za usne.

blank

Zanima vas kakav je miris u pitanju? Rekli bismo da je riječ o nenametljivom parfemu, ali Huawei ne otkriva iz čije bočice dolazi predivni miris. U svakom slučaju Huawei FreeBuds Lipstick su originalne, vjerojatno najoriginalnije slušalice na svijetu za koje su, uz inženjere, zaduženi i dizajneri i stručnjaci za mirise.

Naravno, u srcu svega su danas uobičajene TWS slušalice, ali Huawei ih je zapakirao na modni način, spremne su za modnu pistu. Nakon što se crna kutijica s glosi finišem od nehrđajućeg poliranog čelika izvadi iz pakiranja slijedi skidanje gornjeg poklopca i tek tada dolazi vrhunac. Crvene slušalice, ali u jarko crvenoj boji, spremne su za uparivanje.

Odlučite li se za ovaj poklon za Valentinovo, djevojci za rođendan, za Dan žena, za Prvi maj, početak ljeta ili bilo koji drugi dan u godini, pogriješiti nećete. Ovo je poklon koji se pamti, ponosno pokazuje i nosi, a možemo samo zamisliti kakav efekt stvaraju nakon što ih izvadite iz ušiju i zatim spremite u kutijicu u kojoj su i zaštićene i spremne za punjenje te nove avanture. Vjerujem da će svima okolo biti otvorena usta, uz zaustavljeno disanje, širom otvorene oči i pomisao: zašto ja to nemam.

blank

blank

blank

Možete imati ove slušalice i vi, a pri tome je potrebno izdvojiti i nešto veći iznos. Ili nešto manji, s obzirom da se radi o kvalitetnoj izradi kutijice, slušalica i ugrađene elektronike. Ako ste prestali misliti o ovim slušalicama u svojim ušima, o kavi s prijateljicama kojima pokazujete što vam je ON poklonio (za Valentinovo, Dan žena, rođendan, Prvi maj…), vrijeme je za zvučni dio. Mirisni i šik-vizualni smo završili, romantika je i dalje u tijeku.

Tehnički dio

Usporedite li veličinu drivera odnosno zvučnih jedinica ugrađenih u Huawei FreeBuds Lipstick s nekim drugim modelima na tržištu ustanovit ćete da su s 14,3 mm velike, što je nužan preduvjet za dobar zvuk. S frekvencijskim rasponom do 40 kHz isporučuju bogate zvukove većine melodija koje ćete slušati.

U pakiranju nema gel dodataka kako biste ih prilagodili svojim ušima te spriječili gubitak pri trčanju, a ti dodaci obično dobro dođu i za podizanje kvalitete zvuka koji slušalice isporučuju – koristite li širi nastavak dobit ćete bolje niske tonove, a uz uže nastavke do izražaja će doći visoki tonovi. Ali, ove slušalice koriste tehnologiju prilagođavanja ušima za optimizaciju kvalitete zvuka na temelju jedinstvenog oblika vaših ušiju.

blank

Huawei je slušalice mase samo 4 grama opremio tehnologijom za pojačavanje basa kako bi se dobile veće vibracije dijafragme, čime se stvara dublji bas. Jasno, taj bas efekt uzmite s rezervom, s obzirom na veličinu zvučnika u slušalici, ali neće vas niti razočarati. Kad se nalazite u bučnom okruženju koristi se tehnologija aktivnog poništavanja buke (ANC). Učinit će vam se da bi mogle biti i glasnije, ali ako ste „pametni“ onda zvuk u slušalicama nećete povećavati nikad iznad 50 posto. U svakom slučaju, nemojte ići iznad 85 dB, iako mnoge slušalice to omogućuju, ali nije zdravo za sluh. Naročito kod djece.

Ukoliko ih koristite za igranje dobro će vam doći i latencija od samo 90 ms tako da će zvuk i slika na ekranu biti usklađeni, bez kašnjenja. Slušalice se preko Bluetootha 5.2 mogu istovremeno spojiti na dva različita uređaja (telefon, tablet, računalo) tako da se možete jednostavno prebacivati ovisno od kud dolazi zvuk. Možda ih koristite za video pozive, a ne samo za slušanje glazbe i igranje te telefoniranje.

Jednostavno uparivanje i korištenje

Slušalicama se, nakon uparivanja (na kutijici je potrebno pritisnuti tipku te na telefonu potražiti slušalice u Bluetooth postavkama) upravlja dodirom po površini koja je osjetljiva na dodir odnosno na broj dodira pa se dvostrukim dodirom javljamo na poziv ili prekidamo aktivni telefonski poziv, pauziramo glazbu, ali i prebacujemo se na sljedeću pjesmu.

blank

blank

Za kontrolu glasnoće ne morate iz torbice vaditi telefon – dovoljno je prijeći prstom prema gore ili dolje. Spomenimo i IPX4 zaštitu tako da im ne smeta niti malo znoja ili koja kap kiše, ali nisu namijenjene za pranje kose sa slušalicama u ušima. Također, nisu namijenjene niti za prostorije u kojima ima puno prašine.

Dužim pritiskom na površini na slušalici odbit ćete dolazni poziv, a na isti se način može aktivirati odnosno deaktivirati uklanjanje pozadinske buke. Ova funkcionalnost dodatno troši bateriju pa ju slobodno isključite kad niste u bučnom okruženju. Spomenimo i da će se glazba pauzirati pri svakom vađenju slušalica iz ušiju tako da ne morate pauzirati glazbu na izvoru zvuka; to će se obaviti automatski.

Trajanje baterije

Kad je riječ o trajanju baterije, proizvođači obično ističu ukupno trajanje s baterijom koja se nalazi u kućištu odnosno kutiji. Poput svih TWS slušalica i Huawei FreeBuds Lipstick se pune samo iz kutijice u kojoj je smještena baterija.

Dakle, najprije za cca sat vremena preko USB-C priloženog kabela napunite kutijicu kapaciteta 410 mAh, a zatim se iz kutijice nadopunjavaju slušalice kapaciteta 30 mAh. Ispražnjene slušalice pune se oko sat vremena. Dobro će doći magnetni poklopac koji sprječava da slušalice ispadnu van tako da nemate brige što se događa u vašoj torbici dok ih nosite sa svim drugim stvarima.

blank

Kutijica omogućuje 22 sata slušanja glazbe, a jednom napunjene slušalice potrajat će do četiri sata reprodukcije glazbe. Nešto će se razlikovati trajanje ukoliko telefonirate. Uključite li uklanjanje pozadinske buke tada se trajanje jednog punjenja slušalica smanjuje na 2,5 sati, a kutijica će omogućiti do 14 sati slušanja. Dakle, s jednom potpuno napunjenom kutijicom bit će moguće slušalice puniti šest ili sedam puta, ako pomnožimo kapacitet slušalica.

Uparite li slušalice Huawei FreeBuds Lipstick s Huaweijevom AI Life aplikacijom na svoj Android uređaj u njoj ćete također moći upravljati uključivanjem pozadinske buke, ali i načinima zvuka kako biste svojim ušima omogućili najbolju glazbeni sliku te nadzirati napunjenost baterija u slušalicama i u kutijici. Naravno, možete ih koristiti i bez mobilne aplikacije, jednostavnim uparivanjem s Android i iPhone uređajima.

Gdje se mogu kupiti FreeBuds Lipstick?

Cijena za Huawei FreeBuds Lipstick slušalice je 1999 kuna (265 eura, veljača 2022.) što je i očekivano, kad se sve uzme u obzir. Nemojte ih tražiti u kozmetičkim trgovinama nego u trgovinama s elektronikom.

blank

blank

Možda možete proći i povoljnije, ali kupite li neke druge kvalitetne slušalice i vrhunski parfem, vjerojatno nećete nešto puno profitirati odnosno uštedjeti. Uz ovaj dizajn ćete sigurno profitirati kod pripadnice ljepšeg spola. I nećete „fulati“ niti što se tiče kvalitete zvuka. S obzirom da su ove FreeBuds Lipstick u suštini Huawei Freebuds 4, samo drugačije zapakirane, recimo kako potonje koštaju od 1000 do 1200 kuna. A dobar parfem košta oko 100 eura pa sami izračunajte i procijenite isplativost kupnje ovog „ruža za usne“.

Što možemo zaključiti vezano uz slušalice? Huawei FreeBuds Lipstick omogućuju do sada neviđen cool efekt, odličan dizajn, kvalitetno kućište od nehrđajućeg čelika, kvalitetan zvuk, prosječno trajanje baterije (uz masu slušalice od samo 4 grama to je i za očekivati) te miris koji će s vremenom ipak nestati. Za razliku od ljubavi koju ćete dobiti od osobe kojoj ćete Huawei FreeBuds Lipstick pokloniti.

 

 

blank