TEST meanIT Tablet X25: I za velike i za male ruke

blank

Tablet računala ponovo proživljavaju uzlet – sve su traženija ne samo za zabavu nego i za posao, čemu je „kumovao“ koronavirus

Kupujete li novi tablet savjet je ne pretjerivati s cijenom i ugrađenim hardverom ukoliko vam to ne treba. Najprije odlučite koja će vam veličina ekrana odgovarati jer na izbor imate dijagonale od 7 pa iznad 12 inča. I dok će 7 inča dobro poslužiti ako ste stalno u pokretu, dijagonala ekrana od 10 inča idealna je jer tablet u tom slučaju daje dovoljno veliku sliku, ali i nije pretežak.

Obratite pozornost i na tehnologiju koju ekran koristi. IPS matrica jamči dobru vidljivost i na suncu i u mraku, dobre vidljive kutove ako tablet gleda više osoba ili ako volite pogledati video sadržaj dok doručkujete pa tablet nije direktno ispred vas. Imat ćete uz IPS tehnologiju i vjerne boje.

blank

Uz veličinu ekrana direktno se veže i baterija odnosno potrošnja baterije. Što veća dijagonala ekrana to je i potrošnja veća, ali i što je veća rezolucija ekrana to je također potrošnja veća. Baterija će morati osvijetliti nešto više od 2 milijuna piksela ukoliko odaberete fullHD rezoluciju. Odaberete li HD rezoluciju 1280 x 800, kao što ju nudi novi meanIT Tablet X25, tada ćete trebati osvijetliti oko milijun piksela.

Isprobajte ekran i udaljenost s koje ćete gledati u tablet jer ga sigurno nećete držati u ruci kao pametni telefon. Udaljite tablet na udaljenost i provjerite kakva je slika. Uvidjet ćete kako će za većinu onoga što radite na tabletu HD rezolucija, u 16:9 omjeru, biti sasvim OK.

FM radio sa snimanjem

U meanIT Tablet X25 ugrađena je baterija od 5000 mAh, što će biti dovoljno za više sati gledanja filmova, rada u Office načinu za posao, a poslužit će i za mnoge druge stvari – recimo, za slušanje glazbe ili pak FM radija koji je ugrađen u tablet.

blank

Ekstra dodatak je snimanje radijskog programa u memoriju tableta. Recimo, počinje naša omiljena radijska emisija koju ne propuštamo, ali moramo izaći van na sastanak. Uključimo snimanje ili zamolimo nekog od ukućana da to napravi za nas.

Koliko će baterija s jednim punjenjem trajati ovisi o više faktora – jakosti osvjetljenja, aplikaciji koju koristite, aplikacijama koje imate na tabletu te koje rade u pozadini, o jakosti wireless signala odnosno 3G signala.

Ugrađeni hardver

Tablet iz meanIT-a pokreće SC7731E čipset s četiri jezgre, na taktu do 1,3 GHz. Za većinu operacija to će biti sasvim dovoljno. Jasno, ovo nije tablet koji ćete koristiti za igranje zahtjevnih igara. Ima 2 GB radne memorije, a ono što je pri tome bitno za istaknuti je Android 10 Go verzija koja je nastala upravo za ovakve uređaje, s manje RAM memorije.

Hardver utječe na cijenu koju ćete platiti prilikom kupnje, a znamo da su današnji uređaji itekako osjetljivi na padove. Imate li veliki ekran i padne li na tvrdu podlogu, iznos popravka nije mali. Stoga, djeci kupujte tablete manje vrijednosti kako ne biste morali razmišljati o kasnijem popravku. Čak je jednostavnije kupiti potpuno novi tablet nego ga nositi na servis.

blank

U meanIT Tablet X25 je ugrađeno 16 GB memorije. Da, i vi i mi odmah zaključujemo kako je to malo, pod utjecajem današnjih pametnih telefona koji imaju standardno 128 GB. Ali, na tabletu nećete snimati video filmove u 4K ili 8K rezoluciji, nećete instalirati 100 aplikacija.

Potrebno vam je toliko memorije koliko zaista i trebate pa nema smisla plaćati više nego što vam treba. Ustreba li vam, uz 12 GB (koliko je korisniku dostupno, uz operativni sustav) možete koristiti i microSD karticu kapaciteta 32 GB. U konačnici, govorimo o 44 GB. Naravno, podaci spremljeni na memorijsku karticu nisu toliko brzo čitljivi kao podaci spremljeni u flash memoriju, ali za fotografije i video zapise to nećete niti osjetiti. Na kraju krajeva, danas za 100-tinjak kuna godišnje možete dobiti 100 GB pohrane u oblaku.

Android 10 Go edition

Ono što karakterizira Android 10 Go edition je veličina instaliranih Googleovih aplikacija. One su i do 50 posto manje veličine, a ukoliko ćete na tablet instalirati neke od aplikacija poput Messengera i Facebooka, svakako potražite Lite verziju koja je manja, a slično funkcionalna. Neke od Googleovih aplikacija dolaze u oblaku odnosno pristupa im se preko web sučelja. U dijelu s Googleovim aplikacijama prisutne su Google Go, Gmail Go, Maps Go, Galerija Go, Assistent Go. Instaliran je i diktafon za snimanje audio zapisa.

blank

blank

Sam tablet je ugodan u ruci, izrada kućišta od plastike djeluje kvalitetna, nema nikakvog škripuckanja, nema loše završenih dijelova. Sve je na svojem mjestu. Na tablet se mogu spojiti i 3,5 mm žičane slušalice ukoliko ne volite bežične jer ih morate često puniti. Podržana je i tamna tema uz koje će vam navečer korištenje biti ugodnije, a i štedi bateriju.

Ono što nam se sviđa na meanIT Tablet X25 je postavka o programiranom isključivanju i uključivanju tableta. Dakle, možete zadati vrijeme u kojem će se tablet automatski isključiti te ponovo ujutro uključiti, ukoliko ne želite da vam noću dolaze razne obavijesti poput kolega koji noću ne mogu spavati pa šalju mailove koje ćete pročitati tek ujutro. Ako koristite Gmail, u tom slučaju svakako preporučujemo korištenje odgode slanja e-maila. Odlična funkcija!

blank

Prepoznavanje lica

Svidjet će vam se i podržano otključavanje ekrana prepoznavanjem lica uz upotrebu prednje kamere od 0,3 megapiksela. Ovo je korisna funkcija i brza u praksi. Naravno, i dalje je lozinka daleko sigurnije rješenje od bilo kojeg drugog, čak i kad bismo imali prepoznavanje otiska prsta. Prednja kao i stražnja kamera tu su za obavljanje video poziva, za napraviti poneku snimku nečega, ali nećete pri tome paziti na kvalitetu snimke.

blank

Tablet omogućuje i roditeljsku kontrolu, što je svakako korisna funkcija ukoliko je dijete samo kod kuće dok ste vi na poslu. Ako ste vi vlasnik tableta i samo ga vi koristite, možda biste i sami sebe trebali kontrolirati što se tiče korištenja nekih aplikacija – to je moguće uz digitalnu ravnotežu.

Kad sve zbrojimo i oduzmemo, meanIT Tablet X25 je dobar tablet za prosječnog korisnika koji će na njemu gledati filmove, gledati recepte u kuhinji i spremati ručak, obavljati uredske poslove od kuće, za odigrati poneku igru, a poslužit će i za djecu koja mogu gledati video filmove na njemu.

Cijena za meanIT Tablet X25 je 999 kuna (prosinac 2021.), a u pakiranju ćete dobiti adapter za punjenje snage 10 W te USB OTG kabel za spajanje vanjskih uređaja preko USB-a.

 

 

blank

blank blank blank blank blank blank