TEST meanIT Smartwatch M15: Što sve mogu pametne narukvice?

blank

Nosivi uređaji sve su traženiji – u drugom ovogodišnjem tromjesečju povećanje u odnosu na godinu prije iznosi 6 posto

Pametne narukvice i pametni satovi zasigurno su prva asocijacija prilikom spominjanja wearables uređaja. Canalys procjenjuje da je tijekom tri mjeseca (travanj, svibanj, lipanj 2021.) u svijetu isporučeno 40,9 milijuna nosivih uređaja, a na domaćem tržištu visok udio ima meanIT, hrvatski brand čije uređaje koristimo i testiramo cijelo jedno desetljeće. U tom se periodu meanIT nametnuo kao proizvođač s dobrim omjerom cijene i kvalitete, pri čemu je cijena izuzetno bitan faktor.

blank

Dakle, niti jedan proizvod nećete previše platiti, dobit ćete onaj poželjni „value for money“, a kod nekih proizvoda slijede i ugodna gratis iznenađenja. Upravo to nudi novi model na hrvatskom tržištu, meanIT Smartwatch M15.

Gratis narukvica

U pakiranju ćete, uz crvenu, dobiti i gratis crvenu silikonsku narukvicu koja se mijenja kroz tri-četiri sekunde. Možete čak složiti i crno-crvenu kombinaciju, nakon što isprobate dvije dostupne. U pakiranju ne dolazi punjač niti kabel za punjenje jer se tijelo same narukvice spaja na punjač, preko USB porta na punjaču (adapteru), na računalu, u vozilu, na utičnici s USB izlazom.

blank

blank

blank

Punjenje baterije traje do dva sata, a zatim slijedi korištenje. Ukoliko se narukvica koristi samostalno, bez spajanja na pametni telefon, baterija će toliko potrajati da ju nismo stigli niti potrošiti tijekom 10 dana korištenja. U tom ćete slučaju pratiti sve bitne karakteristike, ali nećete imati povijest raznih mjerenja te podesiti neke korisne funkcije kao što je podsjetnik na sjedenje.

Hryfine aplikacija

Na pametni telefon instalirali smo mobilnu aplikaciju Hryfine, a podržana je na Android telefonima i tabletima iznad verzije 5.0 te na iOS uređajima iznad verzije 8.0. Dakle, može se reći kako će raditi na gotovo svim danas „živim“ telefonima, koji su u funkciji.

U aplikaciji imamo pristup tjednom, mjesečnom i godišnjem pregledu svih izmjerenih rezultata prilikom hodanja, trčanja, igranja nogometa, penjanja, vožnje bicikla… Znat ćemo koliko smo tijekom tjedan dana prešli koraka, kilometara, koliko smo potrošili kalorija.

blank

Ono što je zgodno je i pokretanje nekih funkcija narukvice direktno iz aplikacije – možemo preko ekrana telefona pokrenuti mjerenje krvnog tlaka, brojanje otkucaja srca. Najbolji dio Hryfine aplikacije je podešavanje notifikacija. Na ekranu od 0,96 inča imat ćemo i ime osobe koja nas zove na telefon. Idealno kada hodamo ili trčimo, vozimo bicikl, upravljamo vozilom, imamo sastanak, a mobitel nam je u džepu, u torbi, na sjedalu.

Na ekranu sata prikazat će se i nove SMS poruke, WhatsApp poruke, Facebook notifikacije, Skype, Instagram itd. Iako je ekran malen, dobro se većina toga vidi. Naravno, sve spomenuto će utjecati na trajanje baterije. Mi smo uključili apsolutno sve notifikacije na satu i nakon šest dana trebali smo napuniti bateriju. Smanjivanjem broja notifikacija trajanje će se produžiti za nekoliko dana. Dakle, možete računati za šest do deset dana.

blank

blank

Naravno, ako odspojite narukvicu od sata baterija će potrajati… Nemamo pojma, nismo imali toliko vremena jer bi to onda bio maraton(ski) test, uz posebno aktiviran način štednje baterije. Ali, samim time se gubi puno funkcija koje imaju smisla i pomažu nam svakodnevno. Recimo, upravo nas pametna narukvica meanIT Smartwatch M15 upozorava da je vrijeme za ustati jer je prošlo 45 minuta od naše posljednje aktivnosti. Namjestili smo da nas ta notifikacija ne smeta dok ručamo i imamo pauzu te da ju nemamo tijekom vikenda i nakon 22 sata.

S narukvicom je moguće okinuti fotografiju na uparenom pametnom satu, provjeriti i zasićenost krvi kisikom, pratiti kakav nam je bio san (znat ćemo jesmo li duboko spavali) te koliko smo dugo spavali u prosjeku. Možemo imati i alarm na samoj ruci tako da je i to zgodna opcija. Možemo i upravljati glazbom na uparenom telefonu, što nam se jako svidjelo. Postaviti ciljani broj koraka, recimo 5000 tijekom dana.

blank

blank

Ekran, ergonomija

Kako ne bi ispalo da je ovo test mobilne aplikacije a ne pametne narukvice, vraćamo se na ekran narukvice koji će se aktivirati nakon dodira u donjem dijelu ili trzajem ruke (uključuje se i isključuje u aplikaciji). Na žalost, trajanje aktivnog ekrana se ne može podesiti tako da je to nešto što zahtijeva privikavanje jer se već nakon sekunde ekran lagano isključuje. Na direktnom suncu se mogu vidjeti informacije na TFT ekranu, ali najbolje je sve pratiti u hladu. U noćnim satima osvjetljenje ekrana na narukvici nije prejako, sasvim je ugodno.

Ergonomski, narukvica se može nositi danima, tjednima, mjesecima. Ugodna je na zapešću ruke, lagana je, ne smeta niti pri spavanju niti pri drugim aktivnostima, a ako bismo ju skinuli nakon nekoliko trenutaka osjetili bismo da nam nešto nedostaje. Jasno, kao i sve silikonske narukvice i ova će ljeti izazivati znojenje kože; to je neizbježno sa svakom silikonskom narukvicom. S obzirom da je malena i uska dovoljno ju je postaviti malo niže na ruci i riješit ćemo i to.

Početni ekran se pritiskom od cca tri sekunde može mijenjati između tri ponuđena:
• samo točno vrijeme
• veliki brojevi točnog vremena, uz prikaz datuma i temperature zraka i prijeđenih koraka i napunjenosti baterije
• manji brojevi točnog vremena, uz prikaz broja otkucaja srca, datuma, dana u tjednu i napunjenosti baterije

blank

Što sve može pametna narukvica meanIT Smartwatch M15 možete vidjeti i u video filmu u kojem smo isprobali sve funkcionalni i uvjerili se u jednostavnost korištenja tako da ovu narukvicu možete pokloniti članu obitelji koji nije tehnološki potkovan, ali želi biti dio modernog svijeta. Moguće je preko narukvice pratiti i razne zdravstvene informacije, iako bi ih trebalo uzimati u obzir samo kao indikator većih odstupanja jer ne znamo koliko je precizna pri mjerenju.

Cijena za meanIT Smartwatch M15 u meanit.hr web shopu je 159 kuna (listopad 2021.), što nam se uzevši u obzir sve ponuđeno čini odličnom investicijom. Naročito što ćete dobiti i dodatnu gratis narukvicu.

 

 

blank

blank

blank blank blank blank blank blank blank

blank blank blankblank

blankblank

blank blank

blank

blank blank blank blank blank