TEST Nokia 8210 4G: Jednom legenda, uvijek legenda

blank

Sjećate li se Nokije 8210 iz 1999 godine? Predivni dizajnerski mobitel i danas je inspiracija. Isprobali smo novo 4G izdanje

Prva Nokia 8210 predstavljena je prije 24 godine. Gotovo četvrt stoljeća kasnije i dalje je to predivan mobitel koji bi mogao postati stalni postav muzeja moderne umjetnosti, a vjerujem da ga mnogi i danas čuvaju u svojem sjećanju, ako ne i u ladici.

Za dizajn je bio zadužen Kenzo, a kad je 8. listopada 1999. godine telefon predstavljen u Parizu na tjednu mode bio je to dizajn kojeg se moglo proučavati na akademijama. Tada je to bila najmanja i najlakša Nokia na tržištu – teška je samo 79 grama, a visina uređaja je 101 mm, što je za 30 mm manje od nasljednika Nokia 8210 4G.

blank

U to vrijeme se Nokijinim telefonima mogla mijenjati prednja strana tako da ste umjesto predivne crvene mogli imati i neku drugu boju, uz Xpress-on kućišta. Službeno je bilo šest različitih boja, sjećamo se plave, a neslužbeno je bilo na stotine boja. Novi model dolazi u tri boje: Dark Blue (naš testni), Sand i Red. S tim da crvena boja ipak ne podsjeća na original.

I dok je prvi model Nokije 8210, a dijelio je sve mogućnosti s modelom Nokia 8850, radio samo u 2G mobilnim mrežama, nova Nokia 8210 radi u 2G, 3G i 4G mrežama. Razlike su velike i nema smisla uspoređivati ova dva modela jer prva 8210 je imala mali zeleni monokromatski ekran, memoriju za spremanje do 250 brojeva telefona, a za povezivanje se koristila infracrvena veza.

blank

Mogla se povezati s računalom ili printerom, a povezivanjem s drugim kompatibilnim telefonom mogli su se razmijeniti kontakti. Još jedna zanimljivost iz tog vremena: preko infracrvene veze mogla se u dvoje igrati igra Snake (Zmija) pa ako bi se našle dvije Nokije imali ste zanimljiv dvoboj.

Ukupno je prva Nokia 8210 imala četiri igre (Snake, Memory, Logic i Rotation). Recimo i da su se u sljedećim godinama pojavile verzije ovog telefona poput 8250 za azijska tržišta s plavim pozadinskim osvjetljenjem dok je 8290 bila namijenjena za sjevernoameričko tržište, na 1900 MHz, za razliku od europske koja je radila na 900 i 1800 MHz. Postojali su i modeli 8260, 8265, 8265i i 8270.

12. srpnja 2022. HMD Global predstavio je model Nokia 8210 4G, u nizu legendarnih modela započetih u veljači 2017. s Nokia 3310 2017. Kasnije su se pojavili mnogi modeli koji su dijelili oznaku s dva desetljeća starijim modelima (3310 3G, 8110 4G, 3310 4G, 2720 Flip, 5310 2020, 6300 4G, 6310 te 8210 4G). Svi novi, reinkarnirani modeli, zasigurno su zanimljivi kolekcionarima, kao i njihovi originali.

8210 4G je moderan telefon

Iako novi 8210 4G podsjeća na period od prije dva-tri desetljeća, kada smo mobitele punili svakih nekoliko dana, razmjenjivali smo samo SMS poruke i neke jednostavne grafike, nismo imali pristup internetu, nova verzija ipak donosi dašak pametnih telefona.

blank

Ekran je dijagonale od 2,8 inča (240 x 320 piksela), za razliku od onog s pet linija znakova na originalnoj 8210. Sada ima i boje, uz TFT LCD tehnologiju. Nije superioran, pod određenim se kutovima primjećuje manjak vidljivosti, ali za ono za što je telefon namijenjen neće niti biti zamjerke. Danas je normalno da na ekranu od 6 ili 7 inča nekome nešto pokazujemo pa je bitan dobar vidljivi kut dok sve što imate na Nokiji 8210 4G sigurno ima smisla samo za vas.

4G ne služi samo za prijenos glasa, što može i preko 2G i 3G mobilnih mreža, ali je puno veći problem što se u nekim regijama 2G i 3G podrška isključuje unatrag pet-šest godina. I dok neke zemlje gase 2G mreže i ostavljaju 3G neke druge gase 3G, a ostavljaju 2G. Razlog su uređaji koji se još uvijek koriste u tim mrežama, ne nužno ovakvi poput prve 8210 nego i M2M uređaji koji omogućuju komunikaciju bez čovjeka – recimo, slanje podataka o strujnim brojilima.

blank

blank

blank

Iako je poprilično veći od originala, novi 8210 4G je istovremeno tanji za cca 3,5 mm. Vizualno prati neke elemente dizajna poput obruba oko ekrana u obliku slova U dok su tipke ispod ekrana ipak drugačije. Na prvi pogled alfanumeričke tipke izgledaju slične, ali ako se bolje zagledate primijetit ćete kako su ipak drugačije.

Primjetno je kako na prednjoj strani piše NOKIA, što se na pametnim telefonima ipak već izgubilo, iako je Nokia bila jedan od posljednjih proizvođača koji je to držao napisano i na prednjem dijelu. Nokia logo je isti kao i originalni, za razliku od loga koji je za mrežnu opremu Nokia predstavljen ove godine u Barceloni, krajem veljače.

Stražnja strana u pogledu dizajna nema nikakve povezanosti, osim siluete koja djelomično podsjeća na original. Novi 8210 4G sad tu ima VGA kameru, detalj za koji u 1999 godini teško da smo mogli očekivati na svim telefonima u budućnosti. Tko bi rekao da ćemo jednog dana biti okruženi s tolikim brojem kamera – vjerojatno bi se tadašnji pobornici prava na privatnost pobunili smatrajući nedopustivim da vas svatko, na bilo kojem mjestu može snimiti. Zanimljiva je percepcija i kako se mijenja kroz godine.

blank

Uz samo 0,3 megapiksela osjećaj je kao da smo se vratili unatrag 20 godina, u vrijeme oko 2002. kad su mobiteli s kamerama polako stizali na tržište. U godini prije pojavili su se prvi mobiteli s eksternim kamerama. Što se tiče snimljenih fotografija dobro će doći samo kao podsjetnik na nešto što ste htjeli snimiti, ali bez nekih očekivanja po pitanju kvalitete. Moći ćete snimiti neki dokument odnosno dio dokumenta, ukoliko vam treba za podsjetnik, na primjer.

blank

Kao što smo nekada tipkali po tipkovnici mobitela na način da bi za slovo S trebalo tipku s brojem 7 pritisnuti četiri puta, za V tri puta i tako dalje i danas se koristi isti način upisa slova. Sučelje odnosno interface je i dalje jednostavan, koristi se u S30+ sučelju za kretanje četverosmjerna navigacijska tipka pa dok se dođe do neke opcije potrebno je više klikova.

U izborniku prevedenom na hrvatski jezik puno toga je retro – od ikona, načina kretanja i funkcionalnosti, ali postoje i neke naprednije opcije poput dodavanja slike uz kontakt, rođendana, određene melodije zvona samo za taj kontakt.

Zmija, Tetris…

U telefonu postoji galerija, fotografije se mogu dijeliti kroz multimedijske poruke i preko Bluetootha, a moguće ju je postaviti i na pozadinu telefona odnosno zaključani ekran. Postoji i internet, Facebook, igre (Snake Xenzia, Tetris, Racing Attack, BlackJack, Arrow Master, Doodle Jump, Crossy Road, Air Strike i Ninja Up).

blank

Ima i ugrađen FM radio za retro štih, a zgodno je što radi i bez slušalica koje kod mnogih takvih telefona služe kao antena. Postoji i glazbeni player ako pohranite glazbu preko vanjske microSD kartice. Tu su još i diktafon, štoperica te korisna svjetiljka preko LED-ice na vrhu kućišta, gdje se nalazi i 3,5 mm ulaza za slušalice. I to bi bilo to.

blank

Možda bi bilo zgodno u telefon ugraditi kakav hotspot pa da može služiti kao prijenosna mobilna točka, kao što nudi Nokia 8110 4G. Mogli biste na taj način dobro iskoristiti ugrađenu bateriju od 1450 mAh, što je za takav tip uređaja jako veliki kapacitet jer će inače potrajati i tjedan dana. U pakiranju dolazi punjač s microUSB konektorom. Na čekanju (standby time) Nokia 8210 4G može izdržati do 29 dana.

Cijena

Cijena za model Nokia 8210 4G je 79 eura (travanj 2023., snižena je cijena s 92,77 eura). Iako se čini skupljom od sličnih uređaja na tržištu, ističe se kvalitetnim kućištem, dobrom baterijom, kvalitetnim zvukom dok hvatanje signala baš i nismo mogli testirati, za razliku od 1999. godine kad se pojavio original i kada je to bio veliki problem. Integrirana antena unutar originalne 8210 predstavljala je problem, telefon nije mogao hvatati signal kao tadašnji uređaji s vanjskim antenama. Sjećate se modela Nokia 5110 ili 6110 s antenama koje iz današnje perspektive izgledaju čudno i napadno. Tada je to bio standard, a Nokia je u to vrijeme razvijala modele poput 3210 bez antene.

Bila je to prava mala revolucija, mobitel bez vanjske antene. Pravo čudo! Kao što se čude danas svi koji su u mojim rukama vidjeli 8210 4G. Djeca takav mobitel niti ne znaju koristiti, oni očekuju ekran osjetljiv na dodir. Ovdje nema (telefonove) reakcije na dodir, ali postoji naša reakcija na dodir, kada u rukama držimo takav uređaj uz koji smo otkrivali čari korištenja telefona u pokretu, a ne samo u dnevnom boravku ili hodniku, uz žicu.

Sad sam se sjetio – svoju prvu Nokiju 8210 sam platio tadašnjih 750 njemačkih maraka, s dobrim popustom. Bio je to skup i mnogima u to vrijeme nedostižan mobitel. Ako netko kaže da su danas mobiteli skupi, a pogledajte što sve nude, sigurno ćete zaključiti kako baš i ne stoji da su danas preskupi. Koliko smo ih plaćali prije 20 i 30 godina, ovo danas je zaista jeftino. Ne mislim pri tom na ovu 8210 4G nego skupe, premium pametne telefone.

blank blank blank blank blank

blank blank blank blank blank

blank