TEST Nokia G42 5G: Razbiješ – sam popraviš, pokvariš – sam popraviš

blank

Neku stvari su neočekivane – sigurno nismo očekivali da ćemo ikada moći sami popravljati svoj razbijeni telefon. Nokia je to omogućila

Nakon što smo u travnju ove godine uspjeli sami otvoriti kućište Nokije te potencijalno zamijeniti bateriju, ekran i konektor za punjenje odnedavno to mnogima omiljeni proizvođač omogućuje i na modelu Nokia G52 5G. Ne morate ići u školu za servisera, ne morate proći niti tečaj za servisera jer sve možete sami napraviti kod kuće, uz malo strpljenja i praćenje jednostavnih uputa.

Kućište ovog mobitela pripremljeno je za otvaranje van servisa tako da nećete izgubiti jamstvo ukoliko sami odlučite za nekoliko desetaka eura kupiti i zamijeniti razbijeni ekran, stražnji poklopac, istrošenu bateriju ili oštećeni konektor punjenja. Sve su to dijelovi kućišta koji najčešće stradavaju, bilo slučajno ili zbog nemara, ali i kroz vrijeme korištenja.

Kao što možete vidjeti u videu od Nokije G22, koju smo otvorili i vrlo lako došli do baterije, a zatim i sve vratili natrag na svoje mjesto, bez utjecaja na rad telefona, isto to se može napraviti i s modelom Nokia G42 5G.

Potreban vam je i alat, a nakon što preko ifixit.com za 29,95 naručite novu originalnu bateriju ili stražnji poklopac (24,95 eura košta konektor za punjenje dok novi ekran košta 54,95 eura) samo pogledajte jednostavne upute na webu i vidjet ćete koje sve vijke morate odvinuti kako biste razdvojili veći dio komponenti. Čini se na prvi pogled komplicirani, ali u praksi je sve jednostavno i vrlo brzo gotovo.

Otvara se time nova era za pametne telefone koji vrlo često, nakon kvara, završe u smeću ili u ladici te tako tehnološki zastarijevaju, a imaju potencijala za dugo godina rada. Za model G42 5G finski HMD Global omogućuje tri godine mjesečnih sigurnosnih ažuriranja i 2 godine nadogradnji OS-a.

blank blank

U simpatično dizajnirano kućište u ljubičastoj boji odmah ćete se zaljubiti, ako volite takve boje. I okvir telefona je u ljubičastoj boji. Uz očigledan naglasak na održivosti i zaštiti okoliša Nokia G42 5G ima i zanimljivo pakiranje od recikliranih materijala. Uz kutiju od recikliranog papira i stražnji plastični poklopac je izrađen od 65 posto recikliranog materijala.

U pakiranju nećete dobiti punjač – dolazi samo USB-C na USB-C kabel. Dobit ćete iglicu za otvaranje SIM ladice u koju se mogu smjestiti dvije nano SIM kartice odnosno kombinacija od jedne SIM i jedne microSD kartice kako bi se memorija od 128 GB proširila. Startno imate solidnu memoriju, a lako ćete doći i do dodatnih gigabajta. Točnije, do jednog terabajta.

Naša test Nokia G42 5G ima 6 GB radne memorije, što se u radu pokazalo više nego dovoljno za istovremeni rad desetak aplikacija. Moći ćete odigrati i poneku igru, a boljem iskustvu igranja dobro će doći 90 Hz osvježavanja ekrana.

blank

Ekran je IPS LCD dijagonale od 6,56 inča u HD+ rezoluciji 1612 x 720 piksela, što daje 269 ppi. U praksi, sasvim dovoljno i bez pikselizacije, bez nazubljenih slova, uz dobar vidljivi kut. Ekran je zaštićen s Gorilla 3 staklom tako da i tu imate neku zaštitu, barem od ogrebotina. Na direktnom svjetlu će 450 kandela osvjetljenja uglavnom biti dovoljno, a na najjačem suncu bit će potrebno telefon malo zakloniti sa sjenom. Omjer stranica ekrana je 20:9 tako da će odgovarati modernim serijama i filmovima.

Uz 8,55 milimetara Nokia G42 5G ne spada među tanke telefone, ali nije niti predebela u ruci tako da ugodno leži. Uz 6,56 inča telefon je na granici prema najvećim modelima na tržištu tako da ćete dobiti dobar omjer, uz prihvatljivu masu od 194 grama.

blank

Masu čini i baterija od 5000 mAh koja je dakle zamjenjiva uz QuickFix (iFixit), što ne nude drugi proizvođači na našem tržištu, ali neki su već počeli nuditi na američkom. Baterija se puni snagom od 20 W pa će za cca 45 minuta dosegnuti 50 posto kapaciteta.

Nokia model G42 oglašava s trodnevnim trajanjem baterije. U praksi to je i moguće postići, ali potrebno je napraviti određena podešavanja poput stope osvježavanja od 60 Hz, što će štedjeti bateriju i nema smisla koristiti cijelo vrijeme, osim kad se igrate ili surfate zahtjevnijim web stranicama. Postavite tamnu temu, omogućite prilagodljivu svjetlinu, smanjite trajanje osvjetljenja na 15 sekundi. Ako ne trebate 5G slobodno uključite 4G i osjetit ćete kako baterija traje duže.

blank

Uz HD+ rezoluciju ekrana manje je potrebno struje za osvjetljavanje piksela tako da se i time štedi energija te se tako može doći do tri dana trajanja između dva punjenja. Testiranje koje je obavio HMD Global uključivalo je aktivno korištenje uređaja s novom baterijom pet sati dnevno, uz igranje, streaming videozapisa, pozivanje, slanje kratkih tekstualnih poruka, pregledavanje interneta i uporabu aplikacija poput društvenih mreža, vijesti, navigacije i glazbe). Nisu ga isključivali tijekom noći.

Uz dugo trajanje baterije i samopopravak kod kuće Nokia G42 5G ima još neke benefite poput stražnje kamere od 50 megapiksela, s otvorom blende od f/1,8, uz auto fokus. Kao što možete vidjeti naše testne fotografije rezultati su vrlo dobri u većini situacija, boje su vjerne, dobar je dinamički kontrast, a i zumiranjem detalja se ne gubi na kvaliteti. S obzirom da nema OIS (optičku stabilizaciju slike) pri snimanju je potrebno držati mirno ruku.

blank

blank

Podjednako su na stražnjoj strani zastupljena još dva objektiva unutar kojih se nalaze senzori od 2 i 2 megapiksela za makro i dubinske snimke. Dakle, možete se igrati s kamerom u raznim situacijama, bilo da snimate pčelu na cvijetu ili želite zamutiti pozadinu.

Postoji i portretni način rada, dostupan je i noćni, a ako telefon u izuzetno tamnom okruženje stavite u noćni način automatski će prijeći u način stativ te će omogućiti snimanje od čak 47 sekundi. U kameri se nude i pro način rada u kojem je moguće puno toga ručno podesiti pa svakako isprobajte razne postavke što se tiče otvora blende, ISO osvjetljenja itd.

blank

blank

Moguće je snimanje usporenog videa, a Dual Sight omogućuje istovremeno snimanje videa s prednjom i stražnjom kamerom. Odlično za vloggere, ali ako i sami želite snimiti sebe u kadru, dok nešto snimate ispred sebe. Dakle, Nokia G42 5G je zabavna igračka i za foto entuzijaste.

Solidne rezultate daje prednja kamera od 8 megapiksela, a primjećuje se i peglanje detalja. U uređivaču se može selfie dodatno još urediti, na samom telefonu. Zgodno je što se nakon snimanja u portretnom načinu može pozadina iza osobe zablurati odnosno izoštriti. Svakako isprobajte.

blank

Uz Android 13 dobit ćete i neke dodatne aplikacije poput Spotify, Netflix, LinkedIn, ali i GoPro Quik za uređivanje snimki s kamerom. Tu je i FM radio prijamnik koji radi sa žičanim slušalicama kao antenom (mogu se spojiti na 3,5 mm ulaz na dnu kućišta). Predinstalirane su još neke korisne aplikacije poput ExpressVPN-a ako putujete u neke zemlje gdje vam VPN može dobro doći ili ako se želite zaštititi dok ste spojeni na javni Wi-Fi. Tu je i Booking za rezerviranje smještaja po svijetu, bilo u hotelima ili kućama.

Pametni telefon iz Nokije pokreće čip Snapdragon 480+ 5G na 8 nm procesu proizvodnje, radi na taktu do 2,2 GHz, uz štedljive četiri jezgre koje imaju takt do 1,6 GHz. Upareno sa 6 GB radne memorije (može se dobiti dodatnih virtualnih 5 GB RAM-a), baterijom od 5000 mAh i HD+ ekran dobit ćete dobar telefon za većinu funkcionalnosti koje ćete obavljati tijekom dana i noći.

Nećete ga morati često puniti, uz NFC moguće je beskontaktno plaćanje u trgovinama samo naslanjanjem telefona na terminal za plaćanje dok bočni on/off prekidač ima na sebi i senzor otiska prsta.

blank

S prednjom je kamerom podržano otključavanje telefona pogledom, ali sve su to značajke koje će vam trošiti bateriju pa ako ih isključite imat ćete daleko duže trajanje između dva punjena. Spomenimo i kako je kućište IP52 certificirano, što znači da mu ne smeta prašina, a niti prskanje vodom.

I ono što je najbolje – nema više razbijenog ekrana kojeg se ne isplati mijenjati u servisu, ako vam telefon ispadne iz ruke. Naručite novi, sjednete za stol i nakon 10-ak minuta imate novi telefon. Cijena za model Nokia G42 5G (TA-1581) je 259 eura, što znači da spada u klasu u kojoj za solidan novac možete dobiti mnoge značajke.

 

blank

blank

blank

blank

blank

blank blank blank

blank